4 Νοέμβρη διαδηλώνουμε σε όλη την Ελλάδα για δουλειά με δικαιώματα, υγεία για όλους, σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει, ενάντια στα εγκλήματα της εργοδοσίας όπως αυτό στην Cosco

Διαδηλώνουμε ενάντια στο νόμο για την «αξιολόγηση» που κάνει ακόμα πιο ταξικό το σχολείο

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Ο αγώνας που δίνουμε, όλο το τελευταίο διάστημα, είναι δίκαιος γιατί αφορά την υπεράσπιση του παιδαγωγικού μας ρόλου και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας. Απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική που αντιμετωπίζει τη μόρφωση των νέων σαν εμπόρευμα και τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων σαν κόστος, προβάλλουμε το δικαίωμα όλων των μαθητών: Ένα σύγχρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο.

Το ΥΠΑΙΘ, με τη στήριξη των μεγάλων συγκροτημάτων του Τύπου και των ΜΜΕ, προσπαθεί να μας συκοφαντήσει και να απαξιώσει τον αγώνα μας, να στοχοποιήσει τα σωματεία και την οργανωμένη στάση του κλάδου. Ματαιοπονούν κυβέρνηση, ΥΠΑΙΘ και διάφορα παπαγαλάκια. Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών με το εμβληματικό 95% στην απεργία – αποχή από τις διαδικασίες της λεγόμενης αξιολόγησης, η συγκλονιστική συμμετοχή των 100.000 απεργών της 11ης του Οκτώβρη, οι μαζικές κινητοποιήσεις και οι πολύμορφες δράσεις των σωματείων δείχνουν ότι οι εκπαιδευτικοί απορρίπτουν συλλήβδην τα κυβερνητικά σχέδια.

Τις τελευταίες μέρες, ο ΓΓ του ΥΠΑΙΘ, Κόπτσης, με μια “φασόν” επιστολή προς τα σχολεία, απειλεί πως δεν θα γίνονται δεκτά από την πλατφόρμα του ΙΕΠ τα κείμενα της ΔΟΕ. Με τη δικαιολογία ότι η ενέργεια αυτή “δεν πληροί τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που θέτει το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο”. Το ΥΠΑΙΘ λυσσάει κυριολεκτικά απέναντι σε κάθε προσπάθεια που επιλέγουν οι εκπαιδευτικοί, ώστε να δηλώσουν την αντίθεσή τους στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, που σε δήλωσή του ανέφερε πως “ο νόμος δεν επιτρέπει κουτοπονηριές”(!), ουσιαστικά εγκαλεί τους εκπαιδευτικούς επειδή δεν συμβάλλουν στο σχέδιο της κυβέρνησης για κατηγοριοποίηση των σχολείων, για την παραπέρα ταξική τους διαφοροποίηση.

Ταυτόχρονα, η “Καθημερινή”, στο πρωτοσέλιδό της (27/10), συνεχίζει την άθλια επίθεση, χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία για τη δήθεν συμμετοχή των Συλλόγων Διδασκόντων στην αξιολόγηση, την ίδια στιγμή που όλο αυτό το διάστημα δεν έχει γράψει μια αράδα για τις ευθύνες της κυβέρνησης για τα χιλιάδες κενά, για τις συγχωνεύσεις εν μέσω πανδημίας, για τα ανύπαρκτα υγειονομικά μέτρα στα σχολεία. Μετά την “ανεξάρτητη” δικαιοσύνη, έχουμε απέναντί μας και την “αντικειμενική” δημοσιογραφία. Τόσο πολύ ζορίζεται η κ. Κεραμέως, που επιστρατεύει “θεούς και δαίμονες” για να περάσει τα αντιεκπαιδευτικά της μέτρα. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα στελέχη του ΥΠΑΙΘ έχουν το θράσος να στοχοποιούν τους εκπαιδευτικούς για τα κενά και τις ελλείψεις στα σχολεία, επειδή παίρνουν άδειες μητρότητας και ασθένειας.

Συνεχίζουμε αποφασιστικά – μένουμε δυνατοί και συσπειρωμένοι σε κάθε Σύλλογο Διδασκόντων

Οι αντιδράσεις του υπουργείου Παιδείας, ακόμα και σε σχέση με τα ενιαία κείμενα της ΔΟΕ, που τα χαρακτηρίζει “φασόν” και προσπαθεί να τρομοκρατήσει απειλώντας ότι η κατάθεσή τους συνιστά παραβίαση της δικαστικής απόφασης (ψευδώς), αποδεικνύει, προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι δεν υπάρχει καμία μορφή αντίστασης που θα βρει την έγκριση του υπουργείου ή έστω την ανοχή του. Όπως και ότι καμία μορφή δεν είναι πανάκεια. Η συλλογική στάση του κλάδου είναι η μόνη ασπίδα στον αγώνα για να μείνει στα χαρτιά αυτός ο άδικος νόμος.

Αποδεικνύεται περίτρανα η πραγματική στόχευση της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘ. Με όχημα τις διαδικασίες της λεγόμενης “αξιολόγησης”, θέλουν να δείξουν τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς ως αποκλειστικούς υπεύθυνους για κάθε στραβό στην Εκπαίδευση, αποτινάσσοντας από πάνω τους κάθε κυβερνητική ευθύνη. Σφυρίζουν αδιάφορα για τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, στις υποβαθμισμένες κτιριακές υποδομές, στην ανεπάρκεια των προγραμμάτων σπουδών κ.λπ.

Συνεχίζουμε αποφασιστικά, μένουμε δυνατοί και συσπειρωμένοι σε κάθε Σύλλογο Διδασκόντων. Κρατάμε συλλογική και ενιαία στάση. Καλούμε τα ΔΣ ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να επαναπροκηρύξουν απεργία – αποχή, ώστε να μείνει στα χαρτιά η προσπάθεια της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘ να προχωρήσουν τον αυταρχικό έλεγχο των εκπαιδευτικών. Να πάρουν τις ευθύνες τους απέναντι στον κλάδο. Στηρίζουμε κάθε μορφή αγώνα, κάθε μέσο που συλλογικά θα αφήσει ανενεργό τον αντιεκπαιδευτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Δυναμώνουμε, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, τον αγώνα για δουλειά και ζωή με δικαιώματα, για να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας, για να έχουμε Παιδεία και Υγεία με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες της εποχής μας, για να παρθούν μέτρα για την πανδημία στα σχολεία, στα ΜΜΜ, στους χώρους δουλειάς. Υψώνουμε τη φωνή μας απέναντι στην κρατική βία και τον αυταρχισμό, τις διώξεις ενάντια στα σωματεία μας.

Συμμετέχουμε στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Σάμου την Πέμπτη 4 Νοέμβρη στο Βαθύ στις 6 μμ

Μέρα που σε όλη την Ελλάδα Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, σωματεία διαδηλώνουν:

  • Ενάντια στους αντεργατικούς νόμους, όπως ο τελευταίος του Χατζηδάκη, που τσακίζει εργατικά δικαιώματα, που επιδιώκουν να βάλουν τα συνδικάτα στο γύψο.
  • Για μέτρα ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, να μη θρηνεί η εργατική τάξη νεκρούς προς όφελος της εργοδοσίας, όπως συνέβη με το πρόσφατο εργοδοτικό έγκλημα στην Cosco.
  • Για το δικαίωμα στην υγεία, για μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, που είναι σε έξαρση.
  • Για το δικαίωμα στην παιδεία, για ένα σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει

Προετοιμαζόμαστε για πανεργατική απεργιακή απάντηση το επόμενο διάστημα.