ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο κ.Μουτζούρης έχοντας ξεκινήσει πρώιμα τη προεκλογική του εκστρατεία στη προσπάθεια να του να πείσει επικοινωνιακά τις κοινωνίες των νησιών για το ανύπαρκτο έργο του, …..ανακάλυψε και την ανάπτυξη που είχε απαρνηθεί στην ορκωμοσία του και τόσο είχε περιφρονήσει τα 3 χρόνια που πέρασαν από τότε.

Στη πρόσφατη φιέστα που οργάνωσε η Κυβέρνηση στη Καλαμάτα με αφορμή την  πολυδιαφημιζόμενη και διαρκώς αναβαλλόμενη εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ 2021-27, εκπροσωπήθηκε, ως όφειλε, και η δική μας Περιφερειακή Αρχή με τους κ. κ .Μουτζούρη και Χριστόφα. Αραγε με ποια επιφοίτηση, ανακάλυψε την ανάπτυξη και άρχισε να μιλά για υψηλή απορρόφηση πόρων, για αυξημένο νέο ΕΣΠΑ και άλλα ηχηρά και πιασάρικα εκείνος που δήλωνε απερίφραστα- προφανώς  απευθυνόμενος στο προεκλογικό του ακροατήριο- ότι μόνη και αποκλειστική του προτεραιότητα είναι  το προσφυγικό- μεταναστευτικό και ύστερα όλα τα άλλα ακόμα και τα αναπτυξιακά.

Τι έχει συμβεί;

Με το προσφυγικό σε ύφεση, τουλάχιστον προς το παρόν, αλλά και την κυβέρνηση πλέον να μιλά ανοιχτά για ενσωμάτωση μεταναστών ώστε να αντιμετωπιστεί η μεγάλη δημογραφική αιμορραγία της χώρας που επιδεινώθηκε σημαντικά  από τις συνεχιζόμενες κρίσεις των 12 τελευταίων ετών, η προσφυγομανία  και η προσφυγολογία  δεν προσφέρονται πλέον ούτε προς  άγραν «ακραίων» ψήφων.

Ταυτόχρονα, επειδή είναι γνωστό ότι οι εκλογές κερδίζονται στο πεδίο των πραγματικών έργων και της οικονομίας, φαίνεται ότι κάποιος το «σφύριξε» στο αυτί του Περιφερειάρχη που έχει ήδη ξεκινήσει τον προεκλογικό του αγώνα αντί να ασχολείται με τα προβλήματα των νησιών μας.

Τι δηλώνουν  την τελευταία περίοδο ο κ. Περιφερειάρχης και οι συν αυτώ;

  • Καταφέραμε να αυξήσουμε την απορρόφηση του ΕΣΠΑ που τελειώνει και τώρα είμαστε πρώτοι
  • Καταφέραμε να πάρουμε περισσότερα χρήματα για τη νέα περίοδο 2021-27.

 

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ εδώ και έναν χρόνο περίπου έχει δημοσιοποιήσει με επανειλημμένα δελτία τύπου ότι:

  • Η αύξηση της απορρόφησης των πόρων, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι βρισκόμαστε στο τέλος της περιόδου, «εκτοξεύθηκε» λόγω των δαπανών που προκάλεσε ο covid τόσο από τη Περιφέρεια όσο και από τη Κεντρική Κυβέρνηση και όχι στην υλοποίηση επενδυτικών δράσεων
  • Η Περιφερειακή Αρχή έμεινε ικανοποιημένη με τα 396 εκ € που της έδωσε η Κυβέρνηση αντί των 660 εκ € που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση ως αναπτυξιακό «bonus» για να αντιμετωπιστούν τα χρόνια διαρθρωτικά αναπτυξιακά προβλήματα της ΠΒΑ που επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια των κρίσεων. Έτσι παρά το γεγονός ότι η ανάγκη για ένα ειδικό, συμπληρωματικό, αναπτυξιακό πρόγραμμα για το Β.Αιγαίο ακούγεται από πολλές πλευρές, μάλλον παραμένει σε επίπεδο επικοινωνιακών διακηρύξεων αφού καμία συζήτηση δεν έχει γίνει στο μόνο αρμόδιο όργανο που είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο
  • Τα μεγάλα έργα (κυρίως οδικά), που ενώ είχαν ενταχθεί τελικά δεν ξεκίνησαν καν στη παρούσα περίοδο και θα περάσουν ως γέφυρα στο επόμενο, προβλέπεται να απορροφήσουν το μεγαλύτερο τμήμα των υφιστάμενων πόρων καθιστώνταςτην ένταξη νέων έργων περιορισμένη.
  • Η απορρόφηση των πόρων (ανεξαρτήτως πηγής) είναι βασική προϋπόθεσηγια όλη την αναπτυξιακή διαδικασία, αλλά το σημαντικότερο όλων είναι αν η χρήση τους γίνεται με βάση ένα αναπτυξιακό σχέδιο ώστε να αποδώσουν τόσο βραχυχρόνια όσο και μεσο-μακροπρόθεσμα νέες θέσεις εργασίας, ικανοποιητικά εισοδήματα για τους κατοίκους, υψηλότερη ποιότητα ζωής για τη συγκράτηση του πληθυσμού, νέες επενδύσεις. Η πράξη τα τρία χρόνια που πέρασαν με τη διακυβέρνηση Μουτζούρη -αλλά και τα πέντε που προηγήθηκαν- μας έδειξε ότι οι προτεραιότητες τους ήταν καθαρά πελατειακές, τα μεγάλα έργα καρκινοβατούν και τα ουσιαστικά προβλήματα να παραμένουν άλυτα.

Σε όλα αυτά τα θέματα η Περιφερειακή Αρχή όχι απλά τηρεί απόλυτη σιωπή, αλλά δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η ΠΒΑ συνεχίζει να είναι πρώτη ……από το τέλος σε όλους τους δείκτες που καταγράφουν την οικονομική και δημογραφική κατάσταση αλλά και τις προοπτικές της.

Μάταια η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ προσπαθεί εδώ και τρία χρόνια να πείσει τη Περιφερειακή Αρχή ότι χρειάζεται ένα σαφές σχέδιο για την ανάπτυξη της αγροδιατροφής (πρωτογενής τομέας-τυποποίηση- μεταποίηση)και του τουρισμού. Αξιοποιώντας τα ισχυρά χαρτιά των νησιών μας που είναι το φυσικό, το πολιτιστικό και το παραγωγικό κεφάλαιο,μέσα στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνει η μετά-covidεποχή όπου τα θέματα ασφάλειας κι υγιεινής των τροφίμων και του περιβάλλοντος, η μικρή κλίμακα του τουρισμού, η ποιότητα ζωής θα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην επόμενη μέρα.

Αντί αυτού η Περιφερειακή Αρχή προτιμάει να δαπανά όλο και περισσότερους πόρους σε τραπεζώματα που τα βαφτίζει γαστρονομικό τουρισμό, σε καλλιστεία σκύλων που τα βαφτίζει τουριστική προβολή, σε προσλήψεις υπερήλικων ημέτερων -βαφτίζοντας τα προεκλογικά ρουσφέτια ενίσχυση της περιφερειακής ομάδας- και άλλα παρόμοια που τελειωμό δεν έχουν.

Την ώρα λοιπόν που όλα δείχνουν ότι η προεκλογική περίοδος έχει πρακτικά ξεκινήσει και ήδη παλιοί και ‘’νέοι’’ υποψήφιοιεμφανίζονται υποσχόμενοι την ανακάλυψη του τροχού σε ότι αφορά στα προβλήματα του Βόρειου Αιγαίου και ότι μπορούν να λυθούν «δι΄ ενεργειών τους», φαίνεται όλο και πιο πιεστική η ανάγκη συγκρότησηςενόςμετώπου που θα αλλάξει ρότα στις πολιτικές που ασκούνται στο Βόρειο Αιγαίο και θα δώσει  απόλυτη προτεραιότητα στην αντιστροφή της καταστροφικής πορείας των νησιών μας.

Προϋπόθεση αποτελούν μια τεκμηριωμένη και κοινά συμφωνημένημε τους πολίτες στρατηγική που θα βάλει τα νησιά μας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και η ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας και ειδικά των νέων, που αποτελούν το μοχλό ανατροπής μιας νοσηρής και αδιέξοδης κατάστασης. Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, παρούσα με προτάσεις από τη πρώτη ημέρα της ύπαρξης της, θα συνεχίσει να επιμένει ότι η αλλαγή πορείας των νησιών από τη δημογραφική και παραγωγική αποψίλωση περνά μέσα από την απαλλαγή από τη παρούσα Περιφερειακής Αρχής και τις πρακτικές της.