Με φανερή προεκλογική αγωνία προσπαθεί η ΝΔ να εξωραΐσει την τραγική κατάσταση στην οποία έχει βυθίσει το λαό η πολιτική που υπηρέτησε. Μιλά για «δικαίωση» με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με τη φτώχεια, όπως διαμορφώθηκε απ’ τα εισοδήματα του 2021, δηλαδή τη χρονιά αμέσως μετά την εμφάνιση του κορονοϊού και τα λοκ-ντάουν. Μόνο που επιλέγει όσα ταιριάζουν με το αφήγημά της. Γιατί μπορεί οι δείκτες του κινδύνου φτώχειας και της ανισότητας να μειώθηκαν ελαφρά (χειρότεροι βέβαια σε σύγκριση με πριν την πανδημία), οι δείκτες όμως αυτοί είναι σχετικοί με το μέσο εισόδημα. Ο απόλυτος δείκτης της «υλικής στέρησης» αυξήθηκε σε 15,6% από 14,8%, κι αυτό παρά τη μείωση της ανεργίας.

Αν κάτι αποδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, είναι ότι οι συνθήκες στις οποίες ζει ο λαός πάνε απ’ το κακό στο χειρότερο και η εκμετάλλευση των εργαζόμενων εντείνεται. Ακόμα και τη χρονιά της λεγόμενης «ανάκαμψης» απ’ την πανδημία, με πληθωρισμό 1,2%, η πραγματική του θέση χειροτέρεψε. Τα λαϊκά προβλήματα πολλαπλασίασε η έκρηξη της ακρίβειας το 2022, βυθίζοντας ακόμα περισσότερα νοικοκυριά στη στέρηση βασικών αναγκών σε στέγαση, θέρμανση και φαγητό.

Η εικονική πραγματικότητα συνοδεύει τις προεκλογικές υποσχέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με σκοπό να κρύψει απ’ το λαό την πολιτική που πραγματικά θα υλοποιήσει η όποια επόμενη κυβέρνηση. Αυτή έχει προδιαγραφεί απ’ τα ιμπεριαλιστικά κέντρα της ΕΕ και των ΗΠΑ και απαιτεί σκληρή λιτότητα και επίθεση στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Η παρέμβαση του Αλ. Παπαδόπουλου, πρώην υπουργού Οικονομικών επί Σημίτη, με επιστολή προς τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ (υπενθυμίζοντας την «κοινή τους βάση» που είχε αναφέρει κι ο Ευ. Βενιζέλος), περιγράφει το πλαίσιο αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια. Οι κάθε είδους λογιστικοί (κι όχι μόνο) χειρισμοί σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα και το δημόσιο και κρατικό χρέος, που περιλαμβάνουν και το -αναμενόμενο- πλιάτσικο στις εισφορές και του νέου ταμείου επικουρικής ασφάλισης, θα χρησιμοποιηθούν ξανά για να δικαιολογήσουν τον νέο γύρο επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα.

Ο λαός δεν πρέπει να χαριστεί στους υποψήφιους υπηρέτες της ίδιας αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής. Πρέπει να προετοιμαστεί για τους αγώνες που θα χρειαστεί να δώσει και το επόμενο διάστημα, για να υπερασπιστεί το δικαίωμα να ζει και να δουλεύει με αξιοπρέπεια.

 

10/5/2023

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ(μ-λ)