Διαβάζοντας την ανακοίνωση των Δημάρχων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, που συντάχθηκε χθες κατόπιν έκτακτης «σύσκεψης για την επιδημιολογική έξαρση του κορωνοϊού στη Σάμο», μια φράση μου προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη, θλίψη και κυρίως οργή:

«προτείνουμε το νοσοκομείο Σάμου να μην δέχεται περιστατικά covid από άλλα νησιά μέχρι να σημειωθεί η ύφεση της πανδημίας στο τόπο μας.»

Έκπληξη μου προκάλεσε γιατί οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη υγειονομικοί (Ε. Καπώλης και Θ. Σταθά από τον Ιατρικό Σύλλογο, Σ. Φιλιππής από το Σύλλογο Εργαζομένων, Ε. Κιάσσος ως αντιδήμαρχος) θα έπρεπε να γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι κενές κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας δηλώνονται και βρίσκονται υπό το συντονισμό μιας κεντρικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ που λέγεται «διαχείριση κλινών ΜΕΘ» και λειτουργεί σε πανελλαδικό επίπεδο.

Θλίψη μου προκάλεσε γιατί οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη υγειονομικοί, και απευθύνομαι κυρίως στον κ. Κιάσσο, μου ζητούν να παραβιάσω το νόμο, τη κοινή λογική αλλά κυρίως τον όρκο που έδωσα ως ιατρός. Η αποδοχή ενός διασωληνωμένου ασθενούς με αεροδιακομιδή από άλλο νησί δεν είναι ούτε υπουργική απόφαση, ούτε διοικητική απόφαση και ούτε απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Είναι απλώς μια ιατρική πράξη για την οποία μοναδικός υπεύθυνος είναι ο εφημερεύον ιατρός του τμήματος που δέχεται τον ασθενή. Δεν θα ζητούσα ποτέ «άδεια» από κανένα δημοτικό συμβούλιο, από κανένα διοικητή νοσοκομείου και από κανένα υπουργείο για να δεχθώ ασθενή που χαροπαλεύει εκτός ΜΕΘ σε άλλο νησί, κύριε Κιάσσο.

Οργή μου προκάλεσε γιατί επί ένα χρόνο εγώ και οι συνεργάτες μου ιατροί και νοσηλευτές  δουλεύουμε ασταμάτητα για να εξυπηρετήσουμε όσα περιστατικά covid μπορούμε στην ευρύτερη περιοχή μας και ξαφνικά εμφανίζεται ένας «συνάδελφος» μαζί με δύο Δημάρχους να μας κουνούν το δάχτυλο λέγοντας «μη το ξανακάνετε»… Έλεος!

Σας θυμίζω κύριε Κιάσσο, κύριοι Δήμαρχοι, κύριε Καπώλη, κυρία Σταθά, κύριε Φιλιππή, ότι για όλους τους  Σαμιώτες βαρέως πάσχοντες από covid υπήρξε πάντα άμεσα διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ, με την έκβαση που γνωρίζετε, και πάντα θα φροντίσουμε να υπάρχει, όσο κρατάει η πανδημία.

Σας προσκαλώ, λοιπόν, επίσημα στη Μονάδα μας κύριε Κιάσσο, κύριοι Δήμαρχοι, κύριε Καπώλη, κυρία Σταθά, κύριε Φιλιππή, να σας κεράσουμε μια ωραία λευκή στολή και μια μάσκα FFP3, να σας συστήσουμε από κοντά τον 39χρονο Ροδίτη που χαροπαλεύει, μετά από τριήμερη παραμονή εκτός ΜΕΘ στο νησί του, και να μας πείτε από κοντά ότι πρέπει να ζητήσουμε πιστοποιητικό εντοπιότητας από τους ασθενείς μας…

Ο Διευθυντής της ΜΕΘ Σάμου

Fabio Giardina