Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 27 Μαρτίου στο αμφιθέατρο του ΓΕΛ η ομιλία του εγκληματολόγου κ. Γιάννη Πανούση με θέμα  «Μικροδιάβολοι ή άγουροι εγκληματίες». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Ανατολικής Σάμου σε συνεργασία με το Γενικό Λύκειο Σάμου. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Πάρης Παπαγεωργίου, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Μαρία Πανουράκη, η διευθύντρια του ΓΕΛ κ. Πατρίτσια Χατζηϊωάννου, καθηγητές και γονείς.

Ο κ. Πανούσης στη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στην νεανική αλλά και παιδική παραβατικότητα και εγκληματικότητα αλλά και σε έρευνες από τις οποίες προκύπτει αύξηση στα ποσοστά τόσο της νεανικής όσο και της ενήλικης εγκληματικότητας τα τελευταία χρόνια. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να επιμένουμε όχι στα ποσοτικά αλλά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τόνισε την σημασία της οικογένειας, του σχολείου αλλά και του «δρόμου» ως παράγοντες καλλιέργειας αξιών, ενσυναίσθησης και κοινωνικοποίησης των νέων. Επέμεινε, δε, στο γεγονός ότι η κοινωνικοποίηση των παιδιών αποτελεί μείζονα παράγοντα στην καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων. Αναφέρθηκε στην ενδοσχολική βία και το bullying τονίζοντας ότι θα πρέπει οι όποιες διαμεσολαβήσεις να μην επιμένουν τόσο στις ποινές όσο στην καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης και στήριξης τονίζοντας ότι πολλές φορές υπερβάλλουμε σε ό,τι αφορά την ενδοσχολική βία την στιγμή που τα πραγματικά περιστατικά εγκληματικότητας είναι πολύ λίγα ενώ οι όποιες προστριβές μεταξύ των μαθητών συνήθως λύνονται και είναι στα πλαίσια της εφηβικής συμπεριφοράς. Ο κ. Πανούσης ακόμη ανέφερε ότι στην εποχή μας σε συνδυασμό με την καλπάζουσα χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και η εγκληματικότητα θα αλλάξει μορφή, κυρίως σε ό,τι αφορά το ψηφιακό έγκλημα και ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτές τις αλλαγές.

Η διευθύντρια του ΓΕΛ κ. Πατρίτσια Χατζηιωάννου ευχαρίστησε τον κ. Πανούση και ζήτησε την άποψή του για ζητήματα που αφορούν κυρίως την σχολική κοινότητα ενώ πολλές ήταν οι ερωτήσεις που έγιναν από το κοινό.