Η επιμονή, η υπομονή και η θέληση αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά του Στέφανου Ντούσκου. Επιμονή σε τέτοιο βαθμό που έχει φτάσει μέχρι το σημείο να τρώει παγάκια για να διατηρήσει τα κιλά του, υπομονή να μείνει στο άθλημα ακόμα και όταν οι παρτενέρ του σταματούσαν, θέληση για να φτάσει εκεί που έφτασε.

Από τον Σεπτέμβριο του 2011 μέχρι τον Ιούλιο του 2021 είναι, σχεδόν, δέκα χρόνια. Τόσο κράτησε η πορεία του Στέφανου Ντούσκου από το κωπηλατήριο στα Γιάννενα μέχρι το πρώτο σκαλί του βάθρου. Δέκα χρόνια, ματωμένα χέρια, στερήσεις, απογοητεύσεις αλλά και επιμονή, υπομονή και θέληση. Δίπλα του δεν έχει μεγάλους χορηγούς, ούτε το όνομά του πρωταγωνιστεί σε ακριβοπληρωμένες καμπάνιες. Δεν αμείβεται με χιλιάδες ευρώ για διαφημίσεις προϊόντων σε χώρους κοινωνικής δικτύωσης, παρόλο που στο βιογραφικό του υπάρχουν πολλές διακρίσεις. Ταξίδεψε στο Τόκιο, όπως έχει μάθει να κάνει σε όλη του την καριέρα, κρατώντας χαμηλούς τόνους και ακόμα και σε όσους του έλεγαν ότι είναι φαβορί για το χρυσό απαντούσε «είναι πολύ δύσκολο».

Η πρώτη του ολυμπιακή εμπειρία ήρθε στο Ρίο. Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης, ένα σκάνδαλο ντόπινγκ στη ρωσική κωπηλασία, έδωσε την πρόκριση στην ελληνική τετράκωπο (Ντούσκος, Γιάνναρος, Πέτρου, Μαγδανής). Η νεανική ομάδα από την… παραλία βρέθηκε στη Βραζιλία και στη έκτη θέση. Οι στερήσεις για να φτάσει μέχρι εκεί ήταν πολλές. Μία από αυτές το φαγητό. Ψηλό παιδί ο Στέφανος (1,86), η προσπάθεια για να αδυνατίσει ήταν δύσκολη. Η επιμονή όμως μεγάλη. Έφτασε στο σημείο να τρώει παγάκια και τσίχλες για να «ξεγελάει» την πείνα του.

Μετά τους Ολυμπιακούς της Βραζιλίας, ο Στέφανος Ντούσκος επέστρεψε στη δίκωπο και με παρτενέρ τον Γιάννη Πέτρου. Από το Ρίο μετέβησαν στο Ρότερνταμ και στις 25 Αυγούστου 2016 κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο -23 ετών. Στην κούρσα για το ασημένιο μετάλλιο ο Στέφανος Ντούσκος αγωνίστηκε με πυρετό.

Ο Πέτρου όμως σταμάτησε και ο Ντούσκος για να μείνει στον χώρο άλλαξε και πάλι σκάφος και πήγε στην τετράκωπο, μετά πάλι σε δίκωπο αλλά δεν ταίριαζαν με τον παρτενέρ του στον τρόπο των «τραβηγμάτων». Η αγάπη του για το άθλημα ήταν τόσο μεγάλη που έπεισε τον Γιάννη Πέτρου να ξαναγίνουν ζευγάρι αλλά ο συναθλητής του είχε και άλλες υποχρεώσεις. Αποφάσισε να «πέσει» στην ελαφριά κατηγορία και να αγωνιστεί με τον Νίνο Νικολαΐδη στο διπλό σκιφ αλλά ήταν δύσκολο να χάσει κιλά.

Επανήλθε στη βαριά κατηγορία και με παρτενέρ τον Χρήστο Στεργιάκα ήρθαν 1οι στους Μεσογειακούς στην Ταραγόνα (2018). Ακολούθησε αλλαγή παρτενέρ, αγωνίστηκε στη δίκωπο με τον Καλέντζη (4οι στο παγκόσμιο -23), επέστρεψε στο διπλό σκιφ , όπου με παρτενέρ τον Στεργιάκα ανέβηκαν στην πρώτη θέση του βάθρου στο ευρωπαϊκό -23 ετών, στο διπλό σκιφ. Και ο Στέργιακας όμως αναγκάστηκε να σταματήσει. Ο Ντούσκος έγινε για λίγο «ζευγάρι» και πάλι με τον Καλέντζη και ύστερα «χώρισαν» και συνέχισε στο μονό σκιφ. Τελικά αποδείχθηκε ότι αυτό το σκάφος του ταίριαζε καλύτερα από όλα… Τον Απρίλιο του 2021 ήρθε 4ος στο ευρωπαϊκό και τον Ιούλιο του ίδιου έτους έγινε χρυσός ολυμπιονίκης.

 

Οι διακρίσεις του πρωταθλητή μας:

1η θέση Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο Ιαπωνία 2021
6η θέση Ολυμπιακοί Αγώνες Ρίο, Βαραζιλία 2016 LM4-
2η θέση Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών Σαρασότα ΗΠΑ 2019 BM1X
2η θέση Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών Ρότερνταμ Ολλανδία 2016 BLM2-
3η θέση Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών Πλόβντιβ Βουλγαρία 2015 BLM2-
3η θέση Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών Λουκέρνη Ελβετία 2016 LM4-
4η θέση Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών Πόζναν Πολωνία 2018 BM2-
1η θέση Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών Μπρεστ Λευκορωσία 2018 BM2X
4η θέση Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών Βαρέσε Ιταλία 2021 M1X
1η θέση στους Μεσογειακούς Αγώνες 2018 Ταραγόνα Ισπανία M2X

Στέφανος Ντούσκος: «Στα τελευταία μέτρα έλεγα μέσα μου «χρυσό»»

Με το χρυσό μετάλλιο στον λαιμό επέστρεψε στο Ολυμπιακό Χωριό ο Στέφανος Ντούσκος. Ο «χρυσός» ολυμπιονίκης της κωπηλασίας στο μονό σκιφ αφιέρωσε το μετάλλιο του στην οικογένειά του και στην οικογένεια της κωπηλασίας.

Οι δηλώσεις του πρωταθλητή:

 

Πηγή: kathimerini.gr