Mε επιτυχία  ολοκληρώθηκε το 30 Φεστιβάλ Γαστρονομίας που πραγματοποιήθηκε από τις 14 ως τις 16 Ιουλίου στον αύλειο χώρο της Μαυρογενείου Σχολής στο Μαλαγάρι της Σάμου.

Αρκετός ο κόσμος που επισκέφτηκε τις τρεις ημέρες  το χώρο της έκθεσης και είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τη δουλειά των Συλλόγων που συμμετείχαν  αλλά και να δοκιμάσει παραδοσιακά εδέσματα.

Τη διοργάνωση είχε αναλάβει μια πολυπρόσωπη επιτροπή εθελοντών. Το SAMOS Festival 2017 τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Visit Greece), του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος (Chef’s Club of Greece).

Η Περιφερειακή Σύμβουλος Φωτεινή Θαλασσινού δήλωσε μετά το πέρας των τριήμερων εκδηλώσεων. «Είναι ιδιαίτερη τιμή για τη διοργάνωση να τίθεται υπό την αιγίδα του κύριου εκφραστή του τουρισμού, του ΕΟΤ, καθόσον τούτο σημαίνει για όλους εμάς αναγνώριση της προσπάθειας να αναδειχθεί η γαστρονομική και πολιτιστική ταυτότητα του τόπου μας, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και τα μοναδικά προϊόντα του, με τη στήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με την ευρύτερη επιδίωξη για την τουριστική προβολή τόσο του νησιού μας, αλλά και της χώρας μας γενικότερα.

Είναι επίσης σημαντικό να επιτευχθεί η  σύνδεση των τοπικών προϊόντων του πρωτογενούς τομέα με το παγκοσμίως γνωστό σαμιώτικο κρασί και τη γαστρονομική παράδοση του ακριτικού μας νησιού, μέσω της νέας διατροφικής προσέγγισης, τις εξελιγμένες μεθόδους και τις τεχνικές που γνωρίζουν άριστα και προβάλλουν τα εκλεκτά μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος».

Οι σπουδαστές των ΙΕΚ Σάμου, Αιγάλεω και Πειραιά μαζί με τους καθηγητές τους, παρουσίασαν  εξελιγμένες συνταγές παραδοσιακής Ελληνικής κουζίνας αλλά και μικρές λιχουδιές που αναδεικνύουν τα τοπικά προϊόντα.

Επίτιμη καλεσμένη γευσιγνώστρια του φεστιβάλ ήταν η Νίκη Μηταρέα. Η πολυβραβευμένη δημοσιογράφοςεξειδικευμένη σε θέματα γαστρονομίας και οινογευσίας αναφέρθηκε στο σαμιώτικο κρασί, τη σημασία αλλά και τη σύνδεσή του με την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική διαδρομή του τόπου, προβάλλοντας παράλληλα τη γαστρονομική ταυτότητα της Σάμου και τα τοπικά προϊόντα! 

Πολλές οι μουσικές εκδηλώσεις και τις τρεις ημέρες με  το «Λύκειο Ελληνίδων Παράρτημα Σάμου» και τον  Σύλλογο «H ΡΙΒΑ» Καρλοβάσου. Ο Σύλλογος ΚΑΠΕΤΑΝ ΛΑΧΑΝΑΣ  δεν συμμετείχε  λόγω του αιφνίδιου θανάτου ενός μέλους του συλλόγου. Τα «Αρχοντορεμπέτικα» παρουσίασε η Μουσική Παρέα Σάμου, μια «Κρητική Νησιώτικη Βραδυά»  χάρισαν οι  Γ. Οικονόμου, Δ. Πρωτογεράκη, Γ. Τσακανιού, ενώ το «Έντεχνο Τραγούδι»  βρήκε  την έκφρασή του από τον Γιάννη Παπαγεωργίου, την Πόπη Θάνου και την παρέα τους.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν παιδικά εργαστήρια με  τα «Παραμύθια του Αιγαίου» και «Η Σάμος σε τρεις διαστάσεις» αλλά και παιδικές αθλητικές  εκδηλώσεις με «Τα παιχνίδια της γειτονιάς». Την επιμέλεια των εργαστηρίων είχαν  αναλάβει η Αθηνά Πετούλη και η εικαστικός Estella Carballo, εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Ουρουγουάης, θα ντύσει κι εκείνη με το ταλέντο της την παιδική φαντασία και θα «ζωντανέψει» τη Σάμο και τα αξιοθέατά της σε ένα μεγάλο τρισδιάστατο χάρτη από ανακυκλώσιμα υλικά. Ουσιαστική συμμετοχή στα δρώμενα για παιδιά θα έχει η Δημόσια Κεντρική και Ιστορική Βιβλιοθήκη Σάμου και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού – Τοπικό Τμήμα Βαθέος Σάμου.

Ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου (ΕΟΣ Σάμου) στα πλαίσια του Φεστιβάλ  παρουσίασε νέες εμπνευσμένες συνταγές για καλοκαιρινά cocktails με σαμιώτικο κρασί.

Εξάλλου τιμητικός έπαινος στον ΕΟΣ Σάμου απονεμήθηκε από την UNESCO Πειραιώς και Νήσων στα πλαίσια του 3ου Φεστιβάλ Σάμου.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πλακέτα «Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων απονέμει τιμητικό έπαινο στον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό της Σάμου και μέσω αυτού στον Σαμιώτη Αμπελουργό που κατόρθωσε να διατηρήσει ανά τους αιώνες το Σαμιακό Αμπελώνα και να διασώσει την παράδοση και την οινοποιητική τέχνη ως πολιτιστική και κοινωνική παρακαταθήκη».