ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

O Δήμος Ανατολικής Σάμου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, υλοποίησε το Φεστιβάλ «FESTUM  π», από τις 21-08-2022 έως τις 27-08-2022, στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου αλλά και στην αίθουσα Σίβυλλα του ξενοδοχείου Doryssa.

Στόχος του φεστιβάλ ήταν σύνδεση των μαθηματικών και της μουσικής σε έναν κοινό άξονα πολιτισμού. Στη διάρκεια του Festum «π» παρουσιάστηκαν, για πρώτη φορά στη Σάμο, σημαίνοντα ονόματα από το χώρο της κλασικής μουσικής, προάγοντας έτσι τη στενή σχέση ανάμεσα στην τέχνη και την επιστήμη αλλά και τους δεσμούς που συνδέουν τη Σάμο με τη Γαλλία, από τον 18ο αιώνα μέχρι και σήμερα.

Η γενέτειρα του Πυθαγόρα έγινε το επίκεντρο μιας σπουδαίας ελληνογαλλικής γιορτής της μουσικής και των μαθηματικών, και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του διεθνούς καλλιτεχνικού κόσμου αλλά και εκπροσώπων των ευρωπαϊκών ΜΜΕ. Με αυτόν τον τρόπο, παράλληλα προβλήθηκε η ιστορία της Σάμου και η πολυπολιτισμική της διαδρομή.

 

Στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ συμμετείχαν:

– Karol Beffa. Ο διακεκριμένος Γάλλος συνθέτης συνόδευσε στο πιάνο ένα αριστούργημα του γαλλικού βωβού κινηματογράφου.

– Tomo Keller- βιολί, Sodi Braide – πιάνο. Σονάτες για βιολί και πιάνο των Cesar Franck και Maurice Ravel.

– Sodi Braide, πιάνο. Έργα Γάλλων Συνθετών.

– Ανδρέας Παπασαλούρος, πιάνο. Έργα Χατζηδάκη, Haydn και Couperin.

– Bertrand Maury, πιάνο. Έργα Debussy και Bach.

 

 

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του φεστιβάλ «FESTUM  π», ο Δήμος Ανατολικής Σάμου θα ήθελε να ευχαριστήσει:

-Τον κ. Διονύση Dervis Μπουρνιά, για την εποπτεία και καλλιτεχνική Διεύθυνση του Φεστιβάλ, καθώς και για την επικοινωνία του με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, προβάλλοντας έτσι το νησί της Σάμου διεθνώς.

-Την επιχείρηση Doryssa Seaside Resort, για την φιλοξενία δύο μουσικών εκδηλώσεων στην αίθουσα Σίβυλλα.

 

 

Από το Δήμο Ανατολικής Σάμου