Η παράδοση της μελέτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου που αφορά στην αποκάθαρση του πρώην ΚΥΤ  πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη προς τη Δημοτική Αρχή. Σε συνέντευξη  Τύπου που παραχωρήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Δημήτριος Λέκκας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Λογοθέτη, και του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου κ. Στάντζου, παρουσίασε την μελέτη του Πανεπιστημίου με τίτλο: «Οριστική απομάκρυνση του ΚΥΤ της πόλεως Σάμου και περιβαλλοντική αποκατάσταση του χώρου».

Ουσιαστικά ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί τα υλικά που βρίσκονται στα 100 περίπου τετραγωνικά  του πρώην ΚΥΤ (τα 80 από αυτά ανήκουν σε ιδιώτες) και θα χρειαστούν περίπου δύο μήνες για να γίνει ο διαχωρισμός,  η περισυλλογή και η μεταφορά τους εκτός νησιού. Το συνολικό κόστος  της συγκεκριμένης μελέτης, το οποίο θα καλύψει  το Υπουργείο Μετανάστευσης θα αγγίξει περίπου τα 3.000.000 ευρώ.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αν. Σάμου  αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που αναλήφθηκε από την πλευρά του Δήμου  για την «ποιοτική» αποκάθαρση  του χώρου του πρώην ΚΥΤ αλλά και για να περιέλθει  ο χώρος στην κυριότητα του. Ο κ. Στάντζος τόνισε ότι πρόκειται για έναν χώρο «με θαυμαστικό τόνο που θα πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος  των ντόπιων». Διευκρίνισε ότι θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση για να αποφασιστεί η τελική χρήση του. Επίσης αναφέρθηκε στην πρόσφατη  χρηματοδότηση του Δήμου ύψους περίπου 1,5 ευρώ από το Υπουργείο Μετανάστευσης για  αγορά απορριμματοφόρων, πλυντηρίων κάδων, πυροσβεστικών οχημάτων και εξοπλισμό για τους εργάτες καθαριότητας.

Ο Γ.Γ Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Μάνος Λογοθέτης  έκανε λόγο για επετειακή συνέντευξη  τύπου καθώς σήμερα συμπληρώνονται τρία χρόνια από τη διακυβέρνηση  της χώρας από την  Ν.Δ.  Τόνισε ότι η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη κατάφερε να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις αναφορικά με το κλείσιμο του ΚΥΤ της ντροπής στην πόλη της Σάμου και να είναι πολύ κοντά στην αποκάθαρση και παράδοση του στο Δήμο Αν. Σάμου. «Επανακτήθηκε η αξιοπιστία και η σχέση εμπιστοσύνης με την τοπική κοινωνία» δήλωσε με έμφαση ο κ. Λογοθέτης.

΄Εκανε λόγο για διαχειρίσημο  πλέον αριθμό μεταναστών στο νησί  ενώ αναφορικά με τα ποσά που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Μετανάστευσης η πρόκειται  να δοθούν στο νησί, είπε ότι αυτά φτάνουν περίπου τα 10 εκ. ευρώ και για τους δύο δήμους.