Με τη λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 195η επέτειο της Ναυμαχίας της Μυκάλης ημέρα του εορτασμού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Από νωρίς το απόγευμα εψάλλει ο πανηγυρικός Εσπερινός στον ομώνυμο ναό στο Πυθαγόρειο που χτίστηκε μετά την επιτυχή έκβαση της ναυμαχίας ως εκπλήρωση του τάματος του οπλαρχηγού Λυκούργου Λογοθέτη και φέρει την επιγραφή«ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΑΜΟΝ ΕΣΩΣΕΝ τη 6η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1824».

Η νύχτα έγινε μέρα στο Πυθαγόρειο με την καύση των βεγγαλικών στην αναπαράσταση της ναυμαχίας της Μυκάλης, της ιστορικής εκείνης ημέρας που συν θεώ οι Έλληνες απέτρεψαν την κατάκτηση του νησιού από τους Τούρκους.

Την   Τρίτη το πρωί (06/08) τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία και η επίσημη Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σάμου κ. Ευσεβίου και του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Στρατονικίας κ. Στεφάνου, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου  Frederickτης Κύπρου Γιάννης Βουδούρης με εμφανή συγκίνηση.

Στον ανδριάντα του Λυκούργου Λογοθέτη  στον αύλειο χώρο του Ναού της Μεταμορφώσεως εψάλλει επιμνημόσυνη δέηση και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου.

Εκ μέρους της κυβέρνησης κατέθεσε στεφάνι ο Βουλευτής Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο Δήμαρχος Σάμου Χριστόδουλος Σεβαστάκης, ο Αντιπρόεδρος του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Κατρακάζος, ο Ταξίαρχος της 79 ΑΔΤΕ Δημήτρης Βακιντής, εκ μέρους της Αστυνομίας ο διοικητής του Τμήματος Πυθαγορείου κ. Καλπακίδης, ο Λιμενάρχης Σάμου Νίκος Κωνσταντέλλης, ο πρόεδρος των εφέδρων αξιωματικών Μανόλης Πέτρου και αντιπροσωπεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυθαγορείου « Ο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ».

Στην πλατεία Ειρήνης του Πυθαγορείου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πυθαγορείου «Ο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ» παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς από την Σάμο, ενώ λίγο νωρίτερα ο νεοεκλείς πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Τάσσος Νικολαίδης   απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και κάλεσε στο βήμα τον Δήμαρχο Σάμου Χριστόδουλο Σεβαστάκη προκειμένου να αναφερθεί στο ιστορικό της ημέρας και στα επίκαιρα μηνύματα από την ηρωική πράξη των προγόνων μας. Στην συνέχεια στο μήνυμα που εκπέμπει μέχρι και σήμερα η ηρωική μάχη των προγόνων μας αναφέρθηκε ο Βουλευτής Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυθαγορείου παρουσίασε η επί σειρά ετών χοροδιδάσκαλος Σούλα Κοτίτσα ενώ σύντομη αναδρομή στην ιστορία του Συλλόγου έκανε η κα Ζέρβα.

Στην Πλατεία φιλοξενήθηκε επίσης έκθεση με φωτογραφίες των πρώτων μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ» κυρίως των χορευτριών οι οποίες χόρεψαν σαμιώτικους χορούς όπως πριν από σαράντα και πλέον χρόνια. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με έναν μπάλο που χόρεψαν από κοινού οι χορεύτριες από τον ΛΥΚΟΥΡΓΟ και οι χορευτές από τη γειτονική Λέρο.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθησαν   επίσης ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Γιώργος Στάντζος, οι αντιδήμαρχοι Βασίλης Βαλκαμλής, Πάρης Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Αμυρσώνης, η πρόεδρος του ΔΟΠΠΟΝΑΣ Άννη Ανδρεάδου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαριάνθη Μαστροκωνσταντή, Ελισαίος Μαυρατζώτης, Κυριάκος Πατσίδης, Χρίστος Χατζηχριστοδούλου, ο πρόεδρος του ΔΟΤΟΥΡΣ Μάριος Βασιλείου, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σαμίων Δημήτρης Βογιατζής και πολλοί τοπικοί σύμβουλοι, νεοεκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της  στρατιωτικής ηγεσίας και των Σωμάτων Ασφαλείας.

To βράδυ της Τρίτης (06/08) θα πραγματοποιηθεί το 9ο χορευτικό αντάμωμα στην κεντρική οδό του Πυθαγορείου με τη συμμετοχή χορευτικών τμημάτων πολιτιστικών συλλόγων.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ