ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με τα προβλήματα της Ερεσού βρέθηκε αντιμέτωπο το κλιμάκιο της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ αποτελούμενο από τον Γ.Σπιλάνη, τη Μ.Νικολάρα, τον Στρ. Νικολάου και τον Δ.Ζαχαριάδη και τη Δημοτική σύμβουλο Χρυσούλα Ζωγράφου. Η κτηνοτροφία, ο τουρισμός, το θεματικό πάρκο αλλά και το πολιτιστικό κέντρο στο τραπέζι των συζητήσεων με φορείς και πολίτες.

 

Τα θέματα της κτηνοτροφίας που αφορούσαν στις καθυστερήσεις,των επιδοτήσεων, την επιδότηση των ζωοτροφών από το Μεταφορικό Ισοδύναμο, ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις από την ανάρτηση των δασικών χαρτών και το κτηματολόγιο, αλλά και το μέλλον των επιδοτήσεων και της παραγωγής στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ συζητήθηκαν με τους κτηνοτρόφους και με τη παρουσία του προέδρου του τοπικού συνεταιρισμού, με την συμβολή του Στρατή Νικολάου. Αναδείχθηκαν επίσης θέματα που σχετίζονται με εμβληματικά προϊόντα της Ερεσού όπως το κασέρι που ‘’χάθηκε’’, και τα σύκα που δυστυχώς δεν αφήνουν στην περιοχή την προστιθέμενη αξία που δικαιούται. Στη συζήτηση τέθηκε από τον Γ.Σπιλάνη ότι η σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων , πρέπει να προκαλέσει τη στροφή στη παραγωγή ποιοτικού γάλακτος που θα οδηγεί σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας μέσα από ομαδικές-συνεταιριστικές προσπάθειες όπως του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου με τη φέτα και τώρα με το παγωτό.

 

Η συζήτηση σχετικά με το  θεματικό πάρκο Ερεσού με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Α.Καταχανά και εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας πολιτών, περιστράφηκε γύρω από  την χωροθέτηση του πάνω στη παράκτια ζώνη, αλλά και σε θέματα  σκοπιμότητας, ωριμότητας και κυρίως απουσίας διαβούλευσης. Το τελευταίο στοιχείο είναι αυτό που ξεσήκωσε τις αντιδράσεις ντόπιων και επισκεπτών αφού υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που ούτε τη παραλία αλλοιώνουν ούτε βάζουν σε κίνδυνο την ίδια τη λειτουργία του όπως θα είναι εκτεθειμένο στην επίδραση του ανέμου, του κυματισμού, της άμμου και της αρμύρας.

 

Συζητήθηκε ακόμη η αναγκαιότητα να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα αδειοδότησης λειτουργίας του Πολύκεντρου Ερεσού, μετά από περίπου είκοσι χρόνια προσπαθειών, ώστε να αποδοθεί επιτέλους για χρήση από τη τοπική κοινωνία.

 

Στη συζήτηση με μέλη του Φορέα Τουρισμού αναδείχθηκε ότι ο μύθος της Σαπφώς που αποτελεί μεγάλο πολιτιστικό κεφάλαιο τόσο για την Ερεσό όσο και για ολόκληρη τη Λέσβο δεν έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα όπως πρέπει.

 

Πεποίθησή μας είναι ότι η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Λέσβου που προτείνεται στο νέο ΕΣΠΑ θα πρέπει να συμπεριλάβει μια ολοκληρωμένη πολιτιστική, περιβαλλοντική, παραγωγική και τουριστική παρέμβαση που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού.

 

Συνεχίζοντας τις επαφές μας με θεσμικούς φορείς και πολίτες των τοπικών κοινοτήτων  της Λέσβου εδραιώνεται η άποψη που έχουμε στη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για την αναγκαιότητα του ολοκληρωμένου συμμετοχικού σχεδιασμού με διαφάνεια ώστε να κάνουμε βήματα μπροστά κόντρα στη πολιτική των πελατειακών σχέσεων που διατηρούν τα νησιά μας στο τέλμα.