Πανστρατιά να μην περάσει! Απάντηση με απεργία και διαδηλώσεις

Παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, επιβεβαιώνοντας όλες τις εκφρασμένες εκτιμήσεις (αλλά και τις κυβερνητικές διαρροές που κατόπιν η ίδια η κυβέρνηση βάφτιζε fake news!). Ένα νομοσχέδιο που:

– Απελευθερώνει τις υπερωρίες μέσω της αύξησης του νόμιμου ορίου τους (από 96 στη βιομηχανία και 120 σε άλλους κλάδους, στις 150 ώρες) και του υποτιθέμενου συμψηφισμού τους μέσα στο χρόνο. Καταργεί και επισήμως το 8ωρο δηλαδή.

– Χτυπάει παραπέρα τις συλλογικές συμβάσεις και τη συλλογική διαπραγμάτευση μέσω της λεγόμενης «ατομικής διαπραγμάτευσης», η οποία στην πράξη δεν είναι παρά επιβολή της απόφασης τους εργοδότη στον εργαζόμενο.

– Γενικεύονται οι «εξαιρέσεις» καταπάτησης της κυριακάτικης αργίας.

– Μονιμοποιεί την τηλε-εργασία, εκμεταλλευόμενη την περίοδο της πανδημίας αλλά και τη σιωπή των συνδικαλιστικών ηγεσιών όλη αυτήν την περίοδο.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν θεσμική νομιμοποίηση της ήδη άθλιας πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί de facto στις εργασιακές σχέσεις και, άρα, άνοιγμα του δρόμου για γενίκευση και νέα επιδείνωσή τους. Ταυτόχρονα, η επίθεση στο συνδικαλισμό έχει χαρακτηριστικά τομής. Συγκεκριμένα:

·        Θεσμοθετείται η ηλεκτρονική ψηφοφορία για την πραγματοποίηση απεργίας, όπου είναι απαραίτητη η υπερψήφισή της από το 50%+1 των μελών του Σωματείου. Δικαίωμα απεργίας θα έχουν μόνο τα σωματεία που ακολουθούν αυτήν την ηλεκτρονική διαδικασία! Όταν οι διάφορες αστικές ηγεσίες έχουν την διακυβέρνηση με όχι πάνω από το 20% του εκλογικού σώματος. Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά, ακυρώνει τις γενικές συνελεύσεις και φακελώνει τους εργαζόμενους.

·        Θεσμοθετείται –κατά τη διάρκεια απεργίας- προσωπικό ασφαλείας, ώστε να καλύπτεται το ένα τρίτο των υπηρεσιών. Η πονηρή διατύπωση του ποσοστού επί των υπηρεσιών ανοίγει το δρόμο στην τοποθέτηση προσωπικού ασφαλείας κατά βούληση και χωρίς όριο από τις εργοδοσίες.

·        Ποινικοποιούνται οι απεργιακές φρουρές αλλά και η απλή προπαγάνδιση της απεργίας, μέσω της ποινικοποίησης της υποτιθέμενης «άσκησης πίεσης, ακόμα και ψυχολογικής» στους απεργοσπάστες.

·        Βγαίνει παράνομη οποιαδήποτε απεργία συνδεθεί με κατάληψη.

·        Τιμωρούνται τα σωματεία που αρνούνται να εγγραφούν στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, μέσω της απαγόρευσης διαπραγμάτευσης Συλλογικής Σύμβασης.

Συνολικά, το εκτρωματικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη επαναφέρει όρους εργασίας και συνδικαλισμού που ανάγονται στο 1850! Επιδιώκει την πλήρη παράδοση των εργαζομένων…(περισσότερα στο Blog)

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΑΜΟΥ