Αρκετά σχολεία παρουσιάζουν θέματα χωρητικότητας και παράλληλα δεν έχει μελετηθεί ποιες είναι οι αναπτυσσόμενες περιοχές και που αυξάνεται ο μαθητικός πληθυσμός. Τα περισσότερα σχολεία που έχουν πληγεί από τον σεισμό ακόμα δεν έχουν επιδιορθωθεί και δεν υπάρχει καμία μέριμνα για ανέγερση νέων σχολικών μονάδων. Τέλος, στις ήδη υπάρχουσες προκατασκευασμένες αίθουσες υπάρχουν σημαντικά προβλήματα (π.χ. έλλειψη εξωτερικού χώρου με στέγαστρα για αθλοπαιδίες και δημιουργία υψηλών εσωτερικών θερμοκρασιών, επικίνδυνες για την υγεία, ύπαρξη δυσοσμίας κτλ.)

Η “Ανατροπή”, με υποψήφιο Δήμαρχο τον Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, έχοντας ως άμεση προτεραιότητα τα θέματα παιδείας, δεσμεύεται για τα εξής:

  1. Άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση των κτιρίων που έχουν πληγεί από τον σεισμό και ενημέρωση δημοτών για τις τυχόν ενέργειες που έχουν ήδη δρομολογηθεί ή έχουν καθυστερήσει από την παρελθούσα δημοτική αρχή.
  2. Μελέτη ίδρυσης νέων σχολείων ανάλογα με τις ανάγκες της κοινωνίας (π.χ. Γενικό Λύκειο στη δημοτική ενότητα Πυθαγορείου, νέο νηπιαγωγείο στη Χώρα) και διάφορων σχολών κατάρτισης (π.χ. σχολές Ο.Α.Ε.Δ., μαγειρική κτλ.).
  3. Λειτουργία βρεφικού σταθμού στη δημοτική ενότητα Πυθαγορείου, δημιουργία νέων βρεφονηπιακών σταθμών σε μεγάλες αναπτυσσόμενες κοινότητες (π.χ. Παλαιόκαστρο, Κοκκάρι) και σε μικρές και κομβικές κοινότητες (π.χ. Άγιος Κωνσταντίνος, Πύργος).
  4. Μελέτη οικοδόμησης νέων σχολικών κτιρίων ώστε να φτιαχτούν με τα πρότυπα της εποχής, να αποσυμφορηθούν τα υπάρχοντα κτίρια και να προβλεφθεί η αύξηση του μαθητικού πληθυσμού.
  5. Ίδρυση κέντρων ημιαυτόνομης-αυτόνομης διαβίωσης ατόμων με αναπηρία.
  6. Μεταφορά του Ειδικού Νηπιαγωγείου, Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Σάμου μέσα στην πόλη, ώστε να μπορεί να καταστεί  η κοινωνική ένταξη των φοιτούντων.

 

Προσανατολιζόμαστε στοχευμένα προς μία συνολική αναβάθμιση της Παιδείας στον τόπο μας, δίνοντας τα απαραίτητα εφόδια σε παιδιά και εφήβους, να αξιοποιήσουν  τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους, ώστε να δημιουργήσουν το καλύτερο δυνατό μέλλον, για τους ίδιους αλλά και την κοινωνία, της οποίας  θα αποτελούν μέλη. Είναι χρέος μας να τους παρέχουμε σύγχρονες εγκαταστάσεις, ασφαλείς δομές και τον απαραίτητο εξοπλισμό, ο οποίος να συμβαδίζει με τις επιταγές του σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος.

 

Ανατροπή… το πρόγραμμά μας, δημιουργία για το μέλλον!