ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ από το ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ  στον ΕΥΔΗΛΟ ΙΚΑΡΙΑΣ στις 26.2

«Βγαίνουμε μπροστά για την προστασία της Υγείας, της δουλειάς και του εισοδήματος του λαού», « Να σταματήσει τώρα ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία- Καμία εμπλοκή της χώρας μας στις πολεμικές επεμβάσεις». Με αυτά τα συνθήματα εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ανεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι και νεολαία από κάθε γωνιά του νησιού ανταπροκρίθηκαν στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Σάμου ,σωματείων και μαζικών φορέων της Ικαρίας, στην πλατεία Ευδήλου.

Από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας -Φούρνων, η πρόεδρος του Όλγα Λεκάκη σημείωσε ότι:   « ως εκπαιδευτικοί   κάθε μέρα βιώνουμε τις τεράστιες ελλείψεις στα σχολεία μας (τελειώνει και ο Φλεβάρης και τα κενά κυρίως στην ειδική αγωγή- τμήματα ένταξης και παράλληλη στήριξη- ακόμα δεν έχουν καλυφθεί), κακοσυντηρημένα κτήρια- κοντέινερ- πρόχειρες λύσεις δεκαετιών , τάξεις των 25 μαθητών, τους καθηλωμένους μισθούς μας, την αδιοριστία. Και επειδή αυτά δεν είναι αρκετά, βιώνουμε και τον κυβερνητικό αυταρχισμό, που φέρνει την αξιολόγηση και απειλές σε όσους συμμετέχουν σε απεργία –αποχή από αυτή τη διαδικασία».

Από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας-Φούρνων η πρόεδρος του Κατερίνα Χατζηαργυρίου αναφέρθηκε « στις δυσκολίες του φετεινού χειμώνα όπου πολλά νοικοκυριά δεν μπορούν να αταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης των τιμών στο ρεύμα, στα , στα είδη πρώτης ανάγκης.Πολλοί συνάδελφοι του κλάδου είναι χωρίς εισόδημα ενώ τέλος του μήνα λήγει και η παράταση που είχε διεκδικηθεί πέρσυ για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Με αφορμή την τραγική κατάσταση των εργαζομένων το Σωματείο καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ στον Άγιο Κήρυκο, την Τετάρτη 2 Μαρτη, ώρα 11 π.μ.».

Επίσης κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης μαζεύτηκαν υπογραφές στο κείμενο όπου απαιτείται:

  • Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.
  • Να κλείσουν άμεσα οι βάσεις στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη, στο Στεφανοβίκειο και στη Λάρισα, να κλείσουν άμεσα όλες οι ευρωατλαντικές υποδομές και να μη χρησιμοποιηθούν για επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
  • Η επιστροφή όλων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από αποστολές στο εξωτερικό.
  • Η αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

 

Από την Ένωση Γονέων Σχολείων Ικαρίας, η Κατερίνα Χερουβή κατάγγειλε ότι η μία και μοναδική παιδίατρος στο Νοσοκομείο Ικαρίας, αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των 950 μαθητών του νησιού καθώς επίσης και την εισβολή αστυνομικών με πολιτικά στο Δημοτικό Σχολείο Ευδήλου προφασιζόμενοι «ανώνυμη καταγγελία» που έλεγε ότι δεν τηρούνται τα μέτρα έναντι του covid-19. Για τον πόλεμο στην Ουκρανία τόνισε ότι: «ο πόλεμος μας πλησιάζει όλο και περισσότερο. Εμείς οι γονείς, φωνάζουμε βροντερά ότι τα παιδιά μας δεν θα τασπρώξουμε προς τις μηχανές των χασάπηδων. Δεν θα επιτρέψουμε να σκοτωθούν τα παιδιά μας για του αφέντη το φαϊ. Απαιτούμε καμία εμπλοκή της χώρας μας στα σφαγεία τωνιμπεριαλιστών. Κανένας φαντάρος, κανένα παιδί μας έξω από τα σύνορα».

Από την  Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας (μέλος ΟΓΕ) η Στέλλα Πούλου είπε ότι «Η συμπλήρωση δύο χρόνων από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού  βρίσκει εμάς τις γυναίκες του μόχθου να βιώνουμε την ανασφάλεια για το παρόν το δικό μας και το μέλλον των παιδιών μας», ενώ για την Τρίτη 8 Μάρτη –Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας  κάλεσε όλες τις γυναίκες τα σωματεία και τους φορείς του νησιού σε συγκέντρωση στην πλατεία Ευδήλου, ώρα 13:00.

Στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ικαρίας-Φούρνων Φανούρης Καρούτσος και αντιπρόεδρος του ΕΚΣ είπε μεταξύ άλλων:

« Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και την αλληλεγγύη μας στο λαό της Ουκρανίας που από προχτές το πρωί στα εδάφη της ηχούν οι σειρήνες του πολέμου μετά την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας, ενώ κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.  Δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε τον αποτροπιασμό μας για το νέο έγκλημα που διαπράττουν οι ιμπεριαλιστές και να μην πούμε με όση δύναμη φωνής έχουμε: Να σταματήσει τώρα η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία! Να απεμπλακεί τώρα η χώρα μας από τους δολοφονικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ».

«Στο ζήτημα της Δημόσιας Υγείας στην Ικαρία οι ελλείψεις είναι τεράστιες σε ειδικότητες, δε βγαίνει 24ωρη βάρδια σε καμιά κλινική.  Οι ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στο ΕΚΑΒ είναι τεράστιες. Το πρόγραμμα εμβολιασμού αντί για την επιστημονική ενημέρωση του λαού στηρίχτηκε στην «ατομική ευθύνη», τους εκβιασμούς, που άφηναν «χώρο» στην καλλιέργεια αντιεπιστημονικών θεωριών και δοξασιών. Αποδεικνύοντας παράλληλα, ότι ο εμβολιασμός από αναγκαίο όπλο για αντιμετώπιση της επιδημίας αξιοποιείται ως εργαλείο διαχωρισμών, ανατροπής εργασιακών σχέσεων και απολύσεων. Όλα αυτά ενώ έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι η εμμονή της κυβέρνησης στην αναστολή εργασίας,  με απειλές για απόλυση, των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ΔΕΝ οφείλεται σε λόγους προστασίας της υγείας των ασθενών».

Συντονιζόμαστε με το πανελλαδικό μέτωπο καταδίκης της πολιτικής που ευθύνεται για τα προβλήματα που βιώνουμε, σε ένα μεγάλο μέτωπο συλλογικής διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων μας.  Στο επίκεντρο της πάλης βρίσκονται τα ζητήματα της ακρίβειας που τσακίζει τον εργαζόμενο λαό, της διεκδίκησης ουσιαστικής ανακούφισης, με αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, μειώσεις στον ΦΠΑ και στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος»

Τέλος κάλεσε όλους τους οικοδόμους και τους υπόλοιπους συναδέλφους του κλάδου των κατασκευών σε μαζική συμμετοχή στην Πανελλαδική Πανοικοδομική Απεργία στις 16 Μάρτη.