Μεταφορές νηπίων-προνηπίων του Νηπιαγωγείου Μαραθοκάμπου

 

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε και να εκφράσουμε τις ενστάσεις μας για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει με τις μεταφορές των μαθητών του νηπίου από και προς το νηπιαγωγείο Μαραθοκάμπου με λεωφορείο.

Η δυσκολία που έχει προκύψει και οι κίνδυνοι για τα παιδιά μας είναι τεράστιοι. Δεν θα σταθούμε μόνο στο πολύ νεαρό της ηλικίας των παιδιών μας, πολλά από τα οποία στην αρχή της σχολικής χρονιάς δεν έχουν κλείσει ακόμη τα τέσσερά τους έτη και θα έχουν αντικειμενική δυσκολία στην πρόσβασή τους στο λεωφορείο, άρα πλήττεται άμεσα το αίσθημα της αυτονομίας τους, αλλά το κυριότερο είναι το ζήτημα της ασφάλειας. Δώδεκα τουλάχιστον νηπιάκια θα πρέπει να κατεβαίνουν από το λεωφορείο και να διανύουν πάνω από 500 μέτρα απόσταση μέχρι την πόρτα του σχολείου με βροχή, με αέρα, με παγωνιά. Είναι εντελώς απίθανο ένας συνοδός να μπορέσει να έχει το έλεγχο της ασφάλειας των παιδιών κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Πρέπει να τονιστεί σε αυτό το σημείο ότι οι ώρες προσέλευσης και αποχώρησης στο σχολείο είναι ώρες αιχμής στην κίνηση. Τα παιδιά θα χρειάζεται να μετακινούνται σε έναν απότομο ολισθηρό, ανηφορικό δρόμο, στο οποίο μετά βίας χωράει ένα αυτοκίνητο.

Επιπλέον αναγκάζεται τα παιδιά μας να περιμένουν τουλάχιστον 20 λεπτά προκειμένου να σχολάσουν τα παιδιά του Δημοτικού, εφόσον έχετε αποφασίσει ότι θα μεταφέρονται μαζί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να επιστρέφουν σπίτι τους ακόμη και μία ώρα μετά τη λήξη του διδακτικού τους ωραρίου.

Η ενημέρωση που αρχικά είχαμε λάβει, έπειτα από αυτοψία που έγινε στο χώρο, ήταν ότι τα νήπια θα μεταφέρονται με ασφάλεια από το σημείο, (στροφή Κονδύλη) με 7θέσιο λεωφορείο ως το νηπιαγωγείο, αποδείχθηκε ψευδής καθώς δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Άλλωστε ακόμη και να υπήρχε το συγκεκριμένο 7θεσιο λεωφορείο και να βρίσκονταν στη διάθεση των μαθητών, δεν επαρκεί μιας και ο αριθμός τους υπερβαίνει κατά πολύ τους 7 μαθητές. Συνεπώς θα έπρεπε και πάλι οι μαθητές να αναμένουν πότε το λεωφορείο θα επιστρέψει να παραλάβει και τους υπόλοιπους που δεν χωρούσαν στον πρώτο δρομολόγιο με κατεύθυνση το νηπιαγωγείο Μαραθοκάμπου. Φυσικά, ακόμη και να δοθεί στη διάθεση των μαθητών το συγκεκριμένο λεωφορείο δεν είμαστε σύμφωνοι να μεταφέρονται με αυτό καθώς πλήττεται η ασφάλειά τους αλλάζοντας δύο μέσα μεταφοράς.

Πέρα από τα παραπάνω δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη για τους μαθητές που επιθυμούν να προσέρχονται στην πρωινή ζώνη καθώς και για όσους έχουν εγγραφεί στο ολοήμερο πρόγραμμα. Όλη αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει προβλήματα σε όλους μας καθώς είμαστε εργαζόμενοι γονείς.

Ζητάμε και διεκδικούμε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι μετακινήσεις των μαθητών του νηπιαγωγείου με ταξί, καθώς αυτό προσδίδει στην μετακίνησή τους μεγαλύτερη ασφάλεια και συνάδει με την ψυχοσυναισθηματική τους ωρίμανση. Οι μαθητές μας, τα παιδιά μας, έχουν δικαίωμα στη δημόσια, δωρεάν με ασφαλείς και δωρεάν μετακινήσεις και είναι υποχρέωση της πολιτείας να την παρέχει.

Παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες και επιφυλασσόμαστε για τις επικείμενες δικές μας για άμεση επίλυση του προβλήματός μας. Φοβόμαστε να θέσουμε τα παιδιά μας σε τέτοιο κίνδυνο, με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς τους γονείς να αναγκαζόμαστε με δικό μας οικονομικό κόστος να πηγαίνουμε οι ίδιοι στο νηπιαγωγείο τα παιδιά μας, μέχρι να βρεθεί λύση.

 

Η Επιτροπή Γονέων                                                          Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και  Κηδεμόνων  του Δημοτικού Σχολείου και του  Νηπιαγωγείου Μαραθοκάμπου