ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η οικονομική κρίση που επιταχύνθηκε από την πανδημία του κορονοϊού δημιουργεί νέα και οξύνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών.

Η κυβέρνηση δε πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο ανακούφισης για να καλυφθούν οι απώλειες του εισοδήματος όσων επλήγησαν από την πανδημία. Μιλά για αναστολή και όχι κατάργηση του άδικου τέλους επιτηδεύματος που αντιμετωπίζει τους φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους ως επιχειρηματίες.

Στο νησί μας οξύνεται μέρα τη μέρα το πρόβλημα της διάθεσης της σοδειάς δεκάδων παραγωγών οπωρολαχανικών. Καθημερινά καταστρέφονται τόνοι προϊόντων εξαιτίας της έλλειψης ζήτησης αφού ξενοδοχεία και εστιατόρια παραμένουν κλειστά και λίγα προβλέπεται να ανοίξουν καθώς και εξαιτίας της πολύ μικρής τιμής των εμπόρων που καθιστά επιζήμια  ακόμα και τη συγκομιδή των προϊόντων από τους παραγωγούς. Ανησυχία υπάρχει και στους ελαιοκαλλιεργητές και αμπελοκαλλιεργητές όσον αφορά την τιμή και τη διάθεση της παραγωγής τους επόμενους μήνες. Σα να μην έφτανε αυτό αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής του Καρλοβάσου έπαθαν ζημιές από το χαλάζι το προηγούμενο διάστημα κι ήρθαν αντιμέτωποι με την υποστελέχωση του ΕΛΓΑ κι αργότερα πιθανά με τις μηδαμινές αποζημιώσεις που δίνει στους αγρότες πανελλαδικά τη στιγμή που χρυσοπληρώνουν τις εισφορές σε αυτόν.

Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γιατί την ίδια ώρα που διαφημίζει τα ελληνικά προϊόντα και υπόσχεται στήριξη των παραγωγών, στηρίζει και εφαρμόζει την ΚΑΠ της ΕΕ, ενισχύει τους μεγαλοπαραγωγούς και μεγαλέμπορους εις βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών. Έχει μεγάλες ευθύνες που ενώ πετιούνται τόνοι προϊόντων οι λαϊκές οικογένειες αγοράζουν πανάκριβα τα αγροτοδιατροφικά προϊόντα.

Καλούμε τους παραγωγούς αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νησιού  να μη δεχτούν να πληρώσουν κι αυτή την κρίση που θα τους οδηγήσει στην καταστροφή. Με εμπιστοσύνη στον οργανωμένο αγώνα και τη δύναμή του να παλέψουν μαζί με τους συναδέλφους τους και τους υπόλοιπους εργαζόμενους και φτωχούς αυτοαπασχολούμενους του νησιού για:

  • Κάλυψη από το κράτος του χαμένου εισοδήματος όσων έχουν πληγεί από την πανδημία.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα, εφόδια και ζωοτροφές.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης των αγροτών
  • Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων
  • Στελέχωση του ΕΛΓΑ με το αναγκαίο προσωπικό – άμεσες αποζημιώσεις στο 100% της παραγωγής και του κεφαλαίου

Σάμο