Ο σαμιακός χαμαιλέοντας, ένα εμβληματικό είδος που απαντάται στον ηλιόλουστο παραθαλάσσιο οικισμό του Ηραίου στη Σάμο και ξεκουράζεται πάνω στους αρχαϊκούς κίονες που δεσπόζουν στον παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο του ναού της Ήρας, «προτιμά» για μια ακόμη φορά τη ροκ και σύγχρονη μουσική.

Η εμβληματική του μορφή κοσμεί το επικοινωνιακό υλικό του Ireon Music Festival 2023 που για 18η χρονιά διοργανώνεται στη Σάμο, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των μουσικόφιλων όλης της χώρας, καθώς φιλοξενεί μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής, με σημαντικές δημιουργίες διαχρονικά.

Το stage του φεστιβάλ στήνεται σε ένα σημείο που το θαλασσινό αεράκι από τα μικρασιατικά παράλια δροσίζει τους χιλιάδες ανθρώπους που φανατικά επιλέγουν το τριήμερο αυτό μουσικό event, ως μια ανάσα πολιτισμού μακριά από τα κακέκτυπα της εποχής. Για τη φετινή χρονιά, η οργανωτική ομάδα του φεστιβάλ που απαρτίζεται από εθελοντές με περίσσεια θέλησης, έχει προετοιμάσει συναυλίες που αναμένεται –και πάλι- να αφήσουν «ιστορία»:

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023: Οι OCEANDVST με ήχο που ποικίλει από rock, punk και alternative επιρροές, με single που έμεινε επί 4 εβδομάδες στο Νο1 του 1055 Rock, έρχονται να μαγέψουν το κοινό με τη συναισθηματικότητα των τραγουδιών τους και την αισθαντική φωνή της χαρισματικής τους τραγουδίστριας.

Ο ταλαντούχος Παύλος Παυλίδης συμπράττει μουσικά με τους Hotel Alaska και παρουσιάζουν δυναμικό «best off» της δισκογραφίας του, από την αξέχαστη εποχή των «Ξύλινων Σπαθιών» έως και τον τελευταίο του δίσκο «Το Μαύρο Κουτί». Θα ακουστούν ήχοι εξελιγμένοι που επαναπροσεγγίζουν  μουσικά τις αξέχαστες επιτυχίες του Παύλου Παυλίδη, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μουσικό αποτέλεσμα.

Την Τρίτη 8 Αυγούστου 2023: Ανοίγουν οι Fundracar, της τριπαρισμένης πανκ και ρέγκε, με ήχο που οδηγεί στην απογείωση.

Την ίδια μέρα, οι Xatzifrageta με το μοναδικό τους στυλ κι επιτυχίες που έχουν τραγουδηθεί πολύ, σε αβάν γκαρντ και freestyle χαρακτήρα, σκοπεύουν να ξεσηκώσουν το κοινό, σε παραλήρημα κεφιού.

Την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, την Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023, το σαμιώτικο συγκρότημα «ΑΤΡΑΠΟΣ» έρχεται να εκφραστεί ελεύθερα μέσα από τα ετερότροπα ηχοχρώματα της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής αλλά και συμμίξεις ρυθμών jazz, funk, bossa, rock και punk.

Οι «Πυξ Λαξ», οι διαχρονικά αγαπημένοι πρωταγωνιστές της ελληνικής ροκ, που ενσαρκώνουν την ενωτική δύναμη της μουσικής, θα μας τραγουδήσουν για παλιές και νέες αγάπες, ζωντανεύοντας τις παρέες και βάζοντας φωτιά στα συναισθήματα. Οι στίχοι και οι μεγάλες μουσικές τους επιτυχίες, διακρίνονται για τη μελωδικότητα αλλά και την ευρεία απήχηση στο κοινό.

To Ireon Music Festival συνδιοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Ηραίου και την Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού της Περιφέρειας Β. Αιγαίου. Υποστηρίζεται από έναν τεράστιο αριθμό εθελοντών και τον επιχειρηματικό κόσμο της Σάμου. Χορηγός του φεστιβάλ και ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός της Σάμου.

(Περισσότερες πληροφορίες στο: https://www.ireon-music-festival-samos.gr/ )

Μαργαρίτα Ικαρίου