Η σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου, για την έξαρση της πανδημίας COVID-19 στο νησί, θα μπορούσε να αποτελέσει αφετηρία για μια συντονισμένη προσπάθεια ανάσχεσης της ανεξέλεγκτης μετάδοσης του ιού, για στοχευμένα μέτρα ,που θα διακόπτουν την αλυσίδα σε χώρους υψηλού κινδύνου. Δυστυχώς, κατέληξε σε μνημείο μικροπολιτικής, απίστευτου τοπικισμού και επικίνδυνου λαϊκισμού.

Από την ανακοίνωση που εκδόθηκε, απουσιάζει κάθε αναφορά σχετική με την διασπορά στην κοινότητα, εκτός από την, εκτός πραγματικότητας, πρόταση για παρουσία συνεργείου του ΕΟΔΥ σε κάθε σχολείο. Απουσιάζει ακόμη και η αυτονόητη έκκληση για την τήρηση των μέτρων προστασίας ( αποφυγή συγχρωτισμού – καθολική χρήση μάσκας ) ή κάποια παραίνεση στους ανεμβολίαστους να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να εμβολιαστούν. Ούτε κουβέντα για την υποχρέωση της αστυνομίας να ελέγχει την τήρηση των μέτρων. Η χρυσή συνταγή είναι να χαϊδεύουμε όλα τα αυτιά.

Δεν καταβλήθηκε καμία προσπάθεια να τεθούν στο τραπέζι ιδέες όπως:

  • Να ζητηθούν προτάσεις από τη διεύθυνση δημόσιας υγείας
  • Να έρθει στο νησί κλιμάκιο ειδικών του ΕΟΔΥ, να εξετάσει επί τόπου την κατάσταση και να προτείνει μέτρα
  • Να διακοπεί για δυο εβδομάδες η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων.

Αντί για αυτό, κατατέθηκε η  απαράδεκτη, επικίνδυνη και  απολύτως απάνθρωπη πρόταση, να αρνείται το Νοσοκομείο την περίθαλψη διασωληνωμένων ασθενών από ασθενών από άλλα μέρη, ενώ διαθέτει κενές κλίνες Μ. Ε. Θ.. Το χειρότερο είναι ότι σε αυτό συναίνεσαν λειτουργοί της υγείας, άνθρωποι που έδωσαν όρκο να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όσους τις έχουν ανάγκη, χωρία καμία διάκριση.  Ευτυχώς, η ισχύουσα νομοθεσία δεν αφήνει κανένα περιθώριο να εφαρμοστεί η απάνθρωπη και επικίνδυνη για την κοινωνική συνοχή πρόταση, όμως το στίγμα παραμένει.

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σάμου