ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς βρίσκει τις οικογένειες  αντιμέτωπες με το φάσμα της ανεξέλεγκτης ακρίβειας όχι μόνο στα σχολικά είδη αλλά και στα είδη πρώτης ανάγκης, τους εκπαιδευτικούς με χαμηλούς και καθηλωμένους μισθούς, με πολλούς από αυτούς μακριά από τον τόπο διαμονής τους να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος στέγασης και διαβίωσης και τους μαθητές και τις μαθήτριες σε ανεπαρκή σχολικά κτίρια (για τρίτη σχολική χρονιά πολλά από τα παιδιά του νησιού μας θα κάνουν μάθημα σε κοντέινερ), με πολυάριθμα τμήματα και ελλιπές προσωπικό καθαριότητας, ενώ μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η επαρκής θέρμανση για τους χειμερινούς μήνες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμμένοντας στις επιλογές της συνεχίζει την επίθεση στο δημόσιο σχολείο και την εκπαιδευτική διαδικασία:

Αφήνει τα σχολεία υγειονομικά αθωράκιστα, χωρίς κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας ελπίζοντας στην ανο(η)σία της αγέλης και προχωρά σε περικοπή των σχολικών καθαριστριών!

Εφαρμόζει το νέο ολοήμερο σχολείο ως «πάρκινγκ παιδιών» χωρίς να έχει διασφαλίσει   τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους και την αντίστοιχη υλικοτεχνική υποδομή και παρά την δήλωση της ΚΕΔΕ ότι αδυνατεί να καλύψει τη σχετική δαπάνη!

Βάζει φραγμούς στη συνέχιση της μαθησιακής διαδικασίας με την επιβολή της τράπεζας θεμάτων στα Λύκεια και την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση!

Τα χιλιάδες κενά παρά τους πρόσφατους διορισμούς μόνιμων και αναπληρωτών εξακολουθούν να στερούν διδακτικές ώρες από τα σχολεία και η Ειδική Αγωγή παραμένει ο φτωχός συγγενής αφού μόνο ένα μικρό ποσοστό των κενών στα τμήματα ένταξης έχει καλυφθεί, ενώ και μετά το πρώτο κουδούνι εξακολουθεί να υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός παιδιών χωρίς την απαραίτητη για αυτά  παράλληλη στήριξη!

Περισσότερο από το 1/3 των εκπαιδευτικών εργάζεται με ελαστικές μορφές εργασίας (αναπληρωτές, ωρομίσθιοι), μακριά από τον τόπο κύριας κατοικίας τους και με μισθούς που δεν τους επιτρέπουν να συντηρήσουν όχι τις οικογένειές τους αλλά ούτε τον εαυτό τους!

Στα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση των Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης η κυβέρνηση απαντά με την προσφιλή μέθοδο της καταστολής επιβάλλοντας την πανεπιστημιακή αστυνομία!

Απέναντι σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η στήριξη του δημόσιου, δημοκρατικού, συμπεριληπτικού σχολείου που βασίζεται σε αρχές και αξίες, δίνει ίσες ευκαιρίες για μόρφωση και εξασφαλίζει ένα ήρεμο και ασφαλές περιβάλλον για όλους τους μαθητές, σέβεται και υποστηρίζει το έργο των  εκπαιδευτικών και των εργαζόμενων.

Καλή Χρονιά με υγεία σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σάμου