Η ανείπωτη τραγωδία της Πύλου συγκλονίζει όλη την Ευρώπη. Δυστυχώς όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια από τις μεγαλύτερες προσφυγικές και μεταναστευτικές τραγωδίες των τελευταίων ετών. Δυσκολεύεται κανείς να βρει τις λέξεις για να εκφράσει τον πόνο για τόσες ζωές που χάθηκαν τόσο άδικα.

Από τα Κύθηρα μέχρι τη Σάμο, από τη Λέσβο μέχρι την Κρήτη και τώρα στη Πύλο τείνει να γίνει συνήθεια και κανονικότητα η απώλεια ανθρώπινων ζωών, που δεν είναι στατιστικές ή νούμερα. Είναι άνθρωποι που χρήζουν σεβασμού, είναι ζωές που μετράνε όπως όλες οι άλλες ζωές.

Το ναυάγιο της Πύλου ήρθε με τον πλέον δραματικό τρόπο να υπενθυμίσει ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με ευκολίες, κραυγές και δημαγωγία. Δεν υπάρχουν απλές λύσεις για ένα από τα πιο σύνθετα διεθνή ζητήματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί ότι το προσφυγικό/μεταναστευτικό αποτελεί διεθνή και ευρωπαϊκή πρόκληση. Γι’ αυτό, πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για να μη ζήσουμε άλλη τέτοια τραγωδία.

Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν αυτές οι τραγωδίες, να χτυπηθούν τα δίκτυα των διακινητών και να σταματήσει η εργαλειοποίηση του προσφυγικού- μεταναστευτικού είναι η εξάλειψη των αιτιών που αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους και να ρισκάρουν ένα ταξίδι που για πολλούς είναι χωρίς γυρισμό: πόλεμοι, φτώχια, οικονομικές ανισότητες, οικολογική κρίση.

Παράλληλα είναι επιτακτική η ανάγκη ενός νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Μετανάστευση, την Υποδοχή και το Άσυλο που θα περιλαμβάνει ουσιαστική αύξηση των νόμιμων οδών μετανάστευσης και επανεγκατάστασης και θα θεσπίζει μηχανισμό δίκαιης κατανομής ανά χώρα και ποσόστωση υποδοχής ανά έτος.

Να σταματήσει η Ελλάδα να χρησιμοποιείται ως ασπίδα και να μετατρέπεται σε δεσμοφύλακα της Ευρώπης.

Να πάψει το Αιγαίο και η Μεσόγειος να είναι υγροί τάφοι για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Όλοι σήμερα Πέμπτη 15/06 στο συλλαλητήριο που καλεί το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Πυθαγόρα στις 19.30

Να μην αφήσουμε να ναυαγήσει η ανθρωπιά μας.

 

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου