ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο αμπελώνας της Σάμου ξεκινά από τις παραθαλάσσιες περιοχές  και σκαρφαλώνει ως τα 900 μέτρα στις ορεινές πλαγιές της «Αμπέλου» και του «Κερκετέα». Αποτελεί ίσως μια παγκόσμια πρωτοτυπία αμπελώνα καθώς συνδυάζει το νησιωτικό με τον ορεινό χαρακτήρα.  Η καλλιέργεια της μυρωδάτης ποικιλίας του «άσπρου Μοσχάτου Σάμου» σε αναβαθμίδες ξερολιθιάς διαμορφώνει ένα φυσικό τοπίο ιδιαίτερου κάλλους και μεγάλης περιβαλλοντικής αξίας.   Τα 14.000 περίπου στρέμματα αμπελώνων αξιοποιούνται από τις αμπελουργικές οικογένειες του ακριτικού νησιού και στον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Σάμου παράγεται ένα από τα διασημότερα κρασιά στο κόσμο, το Μοσχάτο Σάμου.

 

Αυτόν τον αμπελώνα επέλεξε ο παγκοσμίως αναγνωρισμένος MasterofWine Κωνσταντίνος Λαζαράκηςγια να κοσμήσει το εξώφυλλο του νέου του βιβλίου «THEWINESOFGREECE». Με όλα τα χαρακτηριστικά του Σαμιακού γεωφυσικού ανάγλυφου και της τοπικής παράδοσης, ο εντυπωσιακός αμπελώνας που αποτελεί πλέον το φωτογραφικό εξώφυλλο του βιβλίου βρίσκεται στο ορεινό χωριό Μανωλάτες, στο βόρειο και κεντρικό τμήμα της Σάμου.  Μια πανέμορφη σύνθεση από πετρόχτιστες πεζούλες ξερολιθιάςμε μοσχάτα αμπέλια που σαν πράσινα κύματα αγκαλιάζουν τη πλαγιά ως την κορυφογραμμή και σα μια επιπρόσθετη ζωγραφική πινελιά το λεγόμενο «καλύβι», το καταφύγιο για τον αμπελουργό…

 

Το αμπέλι και ο κόπος γενεών, διαμορφώνουν το σημερινό ανθρωπογενές περιβάλλον της Σάμου, άρρηκτα δεμένο και ενσωματωμένο στην πλούσια φύση της, όπως αποτυπώνεται σε όλο το τοπίο του νησιού.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Κωνσταντίνος Λαζαράκης MWγεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά.  Παρότι σπούδασε Μηχανολόγος-Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Τζαζ μουσική στην «Αιολική Σχολή Πειραιά» η αγάπη του για το κρασί τον κέρδισε δια βίου κι έχει γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς γνώστες των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του οίνου, διεθνώς.  Το 2002 και σε ηλικία μόλις 32 ετών(!) του απονεμήθηκε ο τίτλος MasterofWine–MW, ένας κορυφαίος τίτλος στο χώρο του κρασιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ο πρώτος Έλληνας που έλαβε αυτήν τη διάκριση, αλλά και ο πρώτος σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.  Έχει λάβει πολλά βραβεία ως αναγνώριση των άριστων οινικών του σπουδών και γνώσεων αλλά και     για την ουσιαστική συμβολή του στην οινική παιδεία σε παγκόσμιο επίπεδο.  Το 2004 ίδρυσε στην ΕλλάδατοWine&SpiritsProfessionalCenter (W.S.P.C.), εκπαιδευτικό παράρτημα του WSETΑγγλίας και το 2005 έγραψε το πρώτο του «TheWinesofGreece»το οποίο προτάθηκε για το βραβείο AndreSimonMemorialAward 2006.  Η πορεία και οι διακρίσεις που έχει λάβει είναι τόσο πολλές και τόσο σημαντικές όσο και η βαθιά του αγάπη -μα και γνώση- για το Ελληνικό κρασί.

 

Το νέο και θεματικά/εννοιολογικά ανανεωμένο βιβλίο “THEWINESOFGREECE”  κυκλοφορεί στην Αγγλική γλώσσα σε συνεργασία με τον Αγγλικό εκδοτικό οίκο InfiniteIdeas και από τις 22 Ιανουαρίου 2018 θα πωλείται μέσω internet, ενώ θα μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να το προμηθεύεται και από τις εγκαταστάσεις του WSPC(Λ. Αμφιθέας 70, Παλαιό Φάληρο, τηλ.: 210 9882540)με την υπογραφή βαρύτητας από τον ίδιο τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη.

 

Το εξαιρετικό αυτό βιβλίο, αναμένεται να ταξιδέψει ακόμη μια φορά σε όλο τον κόσμο ενημερώνοντας τους οινόφιλους για την υψηλή ποιότητα και την εξαιρετική δυναμική των ελληνικών κρασιών. Στο ταξίδεμα αυτό, η φωτογραφία του σαμιακού αμπελώναστο εξώφυλλο, είναι το πρώτο πράγμα που βλέπει ο αναγνώστης…

Αυτό, έρχεται να επικυρώσει ίσως και τη μακρά οινοποιητική παράδοση του ακριτικού νησιού με τα 3.000 χρόνια ιστορικής διαδρομής, αλλά και τις διαρκείς προσπάθειες του Ε.Ο.Σ Σάμου για τη διατήρηση του σαμιακού αμπελώνα και την ανάδειξή του ως στοιχείο της Άυλης Εθνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 

Η επιλογή της φωτογραφίας του σαμιακού αμπελώνα από τον Έλληνα MWKωνσταντίνοΛαζαράκη αποτελεί τιμή για τους αμπελοκαλλιεργητές της Σάμου, για το Συνεταιρισμό και τον τόπο.

Καλοτάξιδοτο“The Wines of Greece”!