Ο πρόεδρος της επιτροπής Παγκόσμιων Παιδικών αγώνων  Torsten Rasch  και το μέλος της διοίκησης Νίκος Τζανάκος βρίσκονται από την Παρασκευή το μεσημέρι στην Σάμο  ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση που είχαν λάβει από την πρόεδρο του ΔΟΠΠΟΝΑΣ Άνυ Ανδρεάδη  μετά την συμμετοχή του Δήμου Σάμου  στους αγώνες στο Κάουνας  της Λιθουανίας, με αφορμή και τη διεξαγωγή του ημιμαραθωνίου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί  είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πρωτεύουσας, στο Μουσείο Οίνου αλλά και στα αξιοθέατα όλου του νησιού.

Το Σάββατο το μεσημέρι επισκέφτηκαν τον Δήμαρχο Σάμου   όπου ο πρόεδρος της Επιτροπής κ.  Rasch  εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του που για πρώτη φορά νησιωτικός δήμος μετά από 51 χρόνια από την  καθιέρωση των αγώνων πήρε μέρος στη διοργάνωση στη Λιθουανία  και μάλιστα  κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο  άθλημα  της ιστιοπλοίας  όπου η Σάμος ήταν η μοναδική  ελληνική συμμετοχή.

Επίσης  ο  πρόεδρος της Επιτροπής Παγκόσμιων παιδικών αγώνων δήλωσε ότι η Σάμος πλέον θα έχει 24 προσκλήσεις ανοιχτές  κάθε χρόνο ενώ προέτρεψε τους Σαμιώτες να στείλουν τα παιδιά τους και στους αγώνες του Ισραήλ το καλοκαίρι του 2018. Επίσης  είπε ότι είναι σημαντικό να υπάρξουν και συμμετοχές στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Από την πλευρά του το μέλος της Επιτροπής Νίκος Τζανάκος ως αυτοδιοικητικός επί 25 χρόνια στον Δήμο της Πάτρας είπε ότι είναι πολύ σημαντικό ένας δήμος να κατανοεί την έννοια της εξωστρέφειας και  του μετέφερε την απόφαση της διοίκησης της επιτροπής των αγώνων να τεθεί ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος επικεφαλής  ενός δικτύου νησιωτικών δήμων που θα συμμετέχουν κάθε χρόνο στους διεθνείς παιδικούς αγώνες. Για το λόγο αυτό θα γίνει τον Οκτώβριο συνάντηση στην Σάμο  για τον  προγραμματισμό της εν λόγω δράσης.

Ο Δήμαρχος Σάμου αναφέρθηκε με την σειρά του  στους συγκεκριμένους αγώνες  λέγοντας για την πρόταση που του είχε γίνει πριν δύο χρόνια στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ στην Σάμο από τον κ. Τζανάκο ενώ αποδέχτηκε την  πρόταση   να ηγηθεί της προσπάθειας  για την συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων νησιωτικών δήμων στους παγκόσμιους παιδικούς αγώνες.

Την ικανοποίησή της για την εξέλιξη αυτή δήλωσε και η πρόεδρος του ΔΟΠΠΟΝΑΣ λέγοντας ότι  το νομικό πρόσωπο προσπαθεί να υπάρχει κάθε χρόνο μια καλή παρουσία στους αγώνες.

Τα μέλη της επιτροπής συνόδευε το μέλος του ΔΟΠΠΟΝΑΣ  Νίκος Σβερκίδης  ενώ στο Δημαρχιακό Μέγαρο βρέθηκαν επίσης ο δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Κυριαζής και   ο πρ. της Αδελφότητας Σαμίων  στην Αθήνα Κ. Αγγελής.

Επίσης   η επίσκεψη των μελών της Επιτροπής συνέπεσε  με την επίσκεψη του Γραμματέα  Πολιτικής  Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Αυγενάκη  στο Δήμο, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον  Γερνμανό πρόεδρο κ. Rasch .

Ακολούθησε η ανταλλαγή δώρων μεταξύ των δύο πλευρών ενώ τα μέλη της Επιτροπής θα παρευρεθούν στον Ημιμαραθώνιο που θα διεξαχθεί την Κυριακή το πρωί. Στους αγώνες θα συμμετέχει και ο κ. Τάσος Πολυχρόνης που πέρυσι υπηρετούσε στην Σάμο  καθώς και ο γιος του κ Τζανάκου που ταξίδεψε στο νησί για αυτό το λόγο.