Στις 11 Νοεμβρίου 1912 μπροστά σε πλήθος κόσμου στο προαύλιο του Αγίου Σπυρίδωνα στη πόλη της Σάμου ο Θεμιστοκλής Σοφούλης κήρυξε την ένωση της Σάμου με την Ελλάδα. Η ενσωμάτωση με το έθνος μας, η οποία ως τότε φάνταζε μακρινό όνειρο, ήταν πλέον πραγματικότητα.

Ο αποκλεισμός σχολείων ή μαθητών από οποιαδήποτε καθιερωμένη παρέλαση ή εκδήλωση για τον εορτασμό επετείων τέτοιων ιστορικών οροσήμων, σε οποιονδήποτε λόγο κι αν οφείλεται (έλλειψη οργάνωσης, αμέλεια ή άλλο), στερεί τα παιδιά από τη δυνατότητα να μετέλθουν βιωματικά της βαρύνουσας σημασίας τους. Κάθε επέτειος ιστορικών στιγμών, που στοχεύει στην ανάταση του εθνικού φρονήματος και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, πρέπει να τιμάται από όλους, όχι να υποβαθμίζεται από οργανωτικά ατοπήματα, ιδίως στα ακριτικά νησιά, όπως η Σάμος μας.

Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα γίνει συνείδηση όλων μας και δεν θα επαναληφθούν φαινόμενα όπως αυτό της παράλειψης συμμετοχής μαθητών της Δυτικής Σάμου από το πλαίσιο εκδηλώσεων της 111ης επετείου της ένωσης της Σάμου με την Ελλάδα !

 

Χρόνια Πολλά !

 

Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνου