ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε συνάντηση της Ενωσης Επιχειρήσεων Θερμαλισμού Ελλάδας (ΕΝΕΘΕ) στην Αθήνα παρεβρέθηκε ο επικεφαλής της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ με την ιδιότητα του Προέδρου της EπιτροπήςΙαματικού Τουρισμού και Τουρισμού Ευεξίας της Περιφέρειας Β.Αιγαίου. Η συνάντηση οργανώθηκε με πρωτοβουλία του μέλους της επιτροπής εμπειρογνώμονα στα θέματα θερμαλισμού Ζήση Αγγελίδη με τη συμμετοχή θεσμικών παραγόντων και επιχειρηματιών.

Στη εισήγηση του περιέγραψε το στόχο της Επιτροπής που ήταν η ενίσχυση όλων των πρωτοβουλιών που υπάρχουν τοπικά για την (επανα)-λειτουργία των θερμαλιστικών υποδομών σε πρώτη φάση και σε δεύτερη φάση τη δημιουργίατων υποδομών και των δραστηριοτήτων εκείνων που θα προσελκύσουν όχι μόνο όσους έχουν ανάγκη ίασης (ιαματικός τουρισμός) αλλά και όλους όσους θέλουν να αισθανθούν καλύτερα (τουρισμός ευεξίας).

Ο Γ.Σπιλάνης αφού υπογράμμισε ότι κάθε περιφέρεια οφείλει να αναπτύξει το δικό της μοντέλο αξιοποιώντας τα τοπικά χαρακτηριστικά και την προϊστορία της, παρουσίασε τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα νησιωτικό μοντέλο και ειδικά στο Β.Αιγαίο με την αναγκαία σύνδεση του με τους μύθους, την ιστορία, τα αγροδιατροφικά προϊόντα, τη φύση και τον πολιτισμό του κάθε νησιού ξεχωριστά.

 

Για να προχωρήσουν όλα αυτά χρειάζονται συγκεκριμένα σχέδια δράσης που να περιλαμβάνουν:

  • Επισκευή των λουτροθεραπευτηρίων και δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν, προσαρμοσμένων στις σύγχρονες ανάγκες
  • Φροντίδα του δημόσιου χώρου με έμφαση στη βελτίωση της πρόσβασης όλων των πολιτών
  • Χρηματοδότηση αναβάθμισης των ιδιωτικών επιχειρήσεων (καταλύματα, εστιατόρια κλπ) για να καλύπτουν τις προδιαγραφές για έναν βιώσιμο τουρισμό
  • Προγράμματα κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού μέσα από σχολές θερμαλισμούώστε να εξασφαλιστεί η προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών
  • Τυποποίηση και η σήμανση τοπικότητας, ποιότητας και ασφάλειαςτων προϊόντων αγροδιατροφής καλύπτοντας τις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών
  • Αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών εστίασης και η δικτύωση με την τοπική αγροδιατροφή(πχ. τοπικά βότανα αντιliptontea)
  • Ανάδειξη πολιτιστικών & αθλητικών δραστηριοτήτωνγια τους επισκέπτες πχ. από την ιστιοπλοία μέχρι τη παραγωγή χειροτεχνημάτων
  • Ανάδειξη του περιβάλλοντος και δημιουργία περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων

Η υιοθέτηση μιας τέτοιας στρατηγικής μπορεί να αλλάξει την εικόνα των νησιών μας στη διεθνή αγορά μετατρέποντας τα σε «νησιά της ευεξίας» αξιοποιώντας τις 5 αισθήσεις.

Ο Γ.Σπιλάνης ολοκλήρωσε τη παρέμβαση του υπογραμμίζοντας ότι τώρα είναι η κρίσιμη ώρα να ετοιμαστούν οι προτάσεις τόσο από τους δημόσιους φορείς όσο και από τους ιδιώτες δεδομένου ότι θα ανοίξουν σύντομα προκηρύξεις από το Υπουργείο Τουρισμού ειδικά για τον θερμαλιστικό τουρισμό και αλλά και από το ΠΕΠ  και τις δράσεις τοπικής ανάπτυξης που θα πρέπει να εξειδικευτούν στο επόμενο διάστημα.