Δελτίο τύπου
Σε έκτακτη συνεδρίαση συνήλθε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δυτικής Σάμου σήμερα Πέμπτη 14 Οκτώβρη 2021, μετά την προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Αντιδήμαρχος, Γιάννης Βαλσαμίδης και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα πολιτικής προστασίας, Παναγιώτης Λυμπέρης, τόνισαν ότι οι υπηρεσίες του Δήμου, ο στόλος μηχανημάτων έργου και το προσωπικό είναι σε πλήρη ετοιμότητα.
Επισημάνθηκε ακόμη από τους συμμετέχοντες που παρευρέθηκαν στο Σ.Τ.Ο. η μεγάλη σημασία που αποδίδεται στο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών.
Παρόντες ήταν : ο εκπρόσωπος της 79 ΑΔΤΕ Συνταγματάρχης Μηχανικού , κ. Στεφάνου, ο Διοικητής ΠΥ Ν.Σάμου Πύραρχος Παναγιώτης Μπαθρέλλος, ο Διοικητής της Τοπικής ΠΥ Αντιπύραρχος Γιώργος Μιαούλης, ο Διοικητής του Α.Τ. Καρλοβάσου Αστυνόμος Β΄, Βούβουνας Ανδρέας, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Δυτικής Σάμου Γιάννης Κοντορούδας και ο σύμβουλος της Τ.Κ. Καρλοβάσου, Χρήστος Σακελλάρης,
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Εκ του Δήμου Δυτικής Σάμου