ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, στα πλαίσια του Μνημονίου συνεργασίας με τον Ενιαίο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου,συμμετέχει φέτος στην έκθεση «HoReCa 2022»,η οποία πραγματοποιείται, στο Μetropolitan Expo (πλησίον αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος), από τηνΠαρασκευή 11 έως και τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου

Στην έκθεση ο ΕΟΣ Σάμουθα έχει δύο (2) παρουσιάσεις, στο GastronomyForum της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, με βραβευμένους chef, για να αναδείξει τα κρασιά της Σάμου.

  • Σήμερα στη 13:00, πραγματοποιήθηκε, με τη μέγιστη προσέλευση κοινού, παρουσίαση του ΕΟΣ Σάμου, με θεματικό άξονα:

«Πράσινα» μοσχάτα κρασιά με τη φιλοσοφία ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης».

Στα πλαίσια αυτής, έγινε εκτενέστατη αναφορά στη  νέα σειρά “ΦΥΣΙΚΩΝ ΟΙΝΩΝ” που δημιούργησε ο Συνεταιρισμός της Σάμου, στα πρότυπα των διεθνών πράσινων περιβαλλοντικών τάσεων. Η ενδιαφέρουσα αυτή θεματική περιλάμβανε και προβολή της μοναδικής οινογαστρονομίας του τόπου μας με διάφορες δημιουργίες υψηλής γαστρονομίας με τοπικά προϊόντα, από τους Σαμιώτεςex. chefs Βαγγέλη Μπιλιμπά και Ασλάνη Παντερλή.

Την παρουσίαση αυτή τίμησε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίοςσυνοδεύονταν από την Υφυπουργό Τουρισμού κ.Σοφία Ζαχαράκη, οι οποίοι εξήραν το έργο του ιστορικού Συνεταιρισμού της Σάμου. Ο Πρωθυπουργός προσκλήθηκε από τον Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος να κεραστεί με Σαμιώτικο Κρασί. Τις εκδηλώσειςτίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης & Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου, κ. Άννη Ανδρεάδου και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κ. Απόστολος Αλατζάς.

  • Την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022 στις 16:00, θα παρουσιαστεί η θεματική:

«Από την Πυθαγόρειο Διατροφή στο Βιγκανισμό» με εισήγηση του Γεν. Γραμματέα του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων- Διατροφολόγων Ελλάδος, κ.Παναγιώτη Βαραγιάννη, με παρουσίαση, του σαμιώτικου μοσχάτου, με τα 3.000 χρόνια ιστορίας, από την υπεύθυνη marketing του ΕΟΣ Σάμου, κ. Μαργαρίτα Ικαρίου.

Για την Πυθαγόρεια διατροφή θα μιλήσει  ο καλλιτεχνικός Δ/ντης του Φεστιβάλ Ηραία-Πυθαγόρεια, κ. Σωτήρης Μαριωρής, Δ/ντης ειδήσεων της  ΕΡΤ.

Συνταγές που βασίζονται στην Πυθαγόρεια διατροφή αλλά και τις σύγχρονες βιγκανικές τάσεις, σε συνδυασμό με τους «φυσικούς οίνους» του Συνεταιρισμού εμπνεύστηκε και θα παρουσιάσει ο ex. Chef Ευάγγελος Μπιλιμπάς.

Στόχος των παρουσιάσεων αυτών είναι η προαγωγή του πολιτιστικού αποτυπώματος της Σάμου, η ισχυροποίηση των συνεκτικών δεσμών μεταξύ της οινοπαραγωγικής δραστηριότητας και του κοινωνικού ιστού και η διαρκής βελτίωση της οινοτουριστικής ταυτότητας του νησιού.

Με τέτοιου είδους δράσεις επιχειρείται η συμβολή των δύο φορέων, Δήμου Ανατολικής Σάμου και ΕΟΣ Σάμου, στην προβολή του οινοτουριστικού προφίλ του νησιού μας σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το Δήμο Ανατολικής Σάμου εκπροσωπεί ο Δήμαρχος, κ. Γεώργιος Στάντζος, η Αντιδήμαρχος κ. Δέσποινα Κάιλα και η δημοτική σύμβουλος κ. Βούλα Αρβανίτη.

 

Από το Δήμο Ανατολικής Σάμου