Αποτελεί κοινό τόπο, ότι όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά, δέχονται κριτική η οποία βασίζεται είτε σε δράσεις τους, είτε σε παραλείψεις τους. Με την προϋπόθεση δε, ότι η κριτική αυτή είναι καλόπιστη και δεν υποκρύπτει άλλου είδους σκοπιμότητες ή συμφέροντα, είναι και ευπρόσδεκτη και συστατικό στοιχείο μιας ελεύθερης και δημοκρατικής κοινωνίας.

 

Ωστόσο, με έκπληξη παρατηρούμε την τελευταία εβδομάδα, μία συντονισμένη παραληρηματική προσπάθεια άσκησης κριτικής από συγκεκριμένα πρόσωπα, στη Δημοτική Αρχή, στη βάση ψευδών και ανυπόστατων «ειδήσεων».

Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και σχετικό δημοσίευμα συγκεκριμένου κίτρινης απόχρωσης τοπικού μπλογκ στις 16/09/2016.

 

Βέβαια, τέτοιου είδους δημοσιεύματα, αποτελούν το χαρακτηριστικό δείγμα γραφής είτε του συγκεκριμένου ατόμου που φέρεται ως διαχειριστής του μπλογκ, είτε του/ των εργοδοτών του – χορηγών του.

Σε κάθε περίπτωση θα θέλαμε να τους ενημερώσουμε για τα εξής:

  1. Η σημερινή Δημοτική Αρχή ούτε μεμψιμοιρεί, ούτε παραμένει απαθής, αλλά ούτε παίζει το παιχνίδι της μετάθεσης ευθυνών, παρόλο που θα μπορούσε. Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και δράσεις με αποκλειστικό γνώμονα την προώθηση των συμφερόντων όλων των δημοτών και όχι συγκεκριμένων ιδιωτών, στο φως της δημοσιότητας, ενημερώνοντας λεπτομερώς τους πολίτες.
  2. Το δεξιά και αριστερά είναι ίδιον προσώπων που κατέχουν θέση ευθύνης αλλά δεν έχουν ούτε όραμα ούτε τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες συντονισμού ενεργειών για την προάσπιση των συμφερόντων του τόπου. Η Δημοτική Αρχή έχει διασφαλίσει ότι η φωνή της Σάμου ακούγεται στα υψηλότερα φόρα και κέντρα λήψης αποφάσεων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
  3. Κατανοούμε, ότι ορισμένοι αισθάνονται άσχημα. Κατανοούμε και τους λόγους που ακολουθούν αυτή την προπαγανδιστική εκστρατεία. Είναι ο μόνος τρόπος να καλυφθεί η προσωπική και θεσμική ανυπαρξία και υποβάθμισή τους.
  4. Όσον αφορά στις έκτακτες συγκλίσεις των Δημοτικών Συμβουλίων της Χίου και της Λέσβου, τους υπενθυμίζουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου έχει καταστήσει σαφή την θέση του σχετικά με την διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος με το από, 28/09/2015 εδώ και δύο χρόνια δηλαδή, Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο αποτελεί την πάγια και μοναδική δημόσια και αναμφισβήτητη θέση του Δήμου Σάμου.

Ακολούθησε η με αριθμό 2/13-01-2016 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμου με την οποία επιβεβαιώθηκε η κατηγορηματική αντίθεση του Δήμου Σάμου στην χωροθέτηση του υφισταμένου hotspot και ζητά από την Κυβέρνηση να προβεί στην αναθεώρηση της επιλογής που έκανε ερήμην της τοπικής κοινωνίας.

Επιπροσθέτως, με το από 23-06-2016 Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε η πάγια θέση του Δήμου Σάμου, ότι δεν δέχεται την δημιουργία οποιουδήποτε νέου Κέντρου Υποδοχής / Hot Spot εντός των γεωγραφικών ορίων του Δήμου μας.

Η θέση αυτή επαναδιατυπώθηκε, πολύ πρόσφατα, μέσω του από 05/09/2016 Δελτίο Τύπου του Δήμου Σάμου, το οποίο, όπως ήταν αναμενόμενο ούτε αναρτήθηκε ούτε λήφθηκε υπόψη από το συγκεκριμένο μπλογκ.

  1. Τεχνηέντως, και πάντα στα πλαίσια της γκρίζας προπαγανδιστικής τακτικής που έχει υιοθετηθεί από το συγκεκριμένο μπλογκ και τους χορηγούς του, δεν αναφέρεται ότι αυτό που προκαλεί τις έκτακτες συγκλίσεις των Συμβουλίων Χίου και Λέσβου, είναι η πρόταση της Περιφέρειας, με συγκεκριμένες και προϋπολογισμένες παρεμβάσεις, για διπλές και τριπλές δομές υποδοχής προσφύγων/μεταναστών στα τρία νησιά.

Ο Δήμος Σάμου εγκαίρως προειδοποίησε τους δημότες παρουσιάζοντας το σχετικό έγγραφο με το οποίο προτεινόταν από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και δεύτερο Κέντρο για τη Σάμο. Ένα έγγραφο του οποίου η γνησιότητα ουδέποτε διαψεύστηκε.

Ακόμη περιμένουμε την τοποθέτηση της Αντιπεριφέρειας Σάμου επί του συγκεκριμένου εγγράφου, πολύ δε περισσότερο την έγγραφη ανάκλησή του.

 

Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι, όντως, βίντεο υπάρχει. Το θέμα είναι ποιόν δείχνει αυτό το βίντεο να εναγκαλίζεται με τον κυβερνητικό εταίρο, ο οποίος τον ευχαριστεί για της παρασχεθείσες υπηρεσίες του Φορέα του για την δημιουργία του hotspot δίπλα από την πόλη της Σάμου.

Πολλές φορές, λοιπόν, «κρείττον του λαλείν, το σιγάν», γιατί, ενίοτε, ισχύει το «πήγαμε για μαλλί και βγήκαμε κουρεμένοι» που λέει και ο θυμόσοφος λαός. Η δε φυσική παρουσία ενός ανθρώπου δεν αποτελεί εγγύηση αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας, εξού και η έκφραση «ωσεί παρών».

 

Εάν χρειαστεί μπορούμε να γίνουμε και πιο συγκεκριμένοι και πιο αποκαλυπτικοί.