ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επί 17 ολόκληρα χρόνια το Φεστιβάλ «Ηραία – Πυθαγόρεια» στο ακριτικό νησί της Σάμου δημιουργεί ροές πολιτισμού και συντελεί στην επισκεψιμότητα ανθρώπων από όλον τον κόσμο που αναζητούν συσχετισμούς με τη γενέτειρα του Πυθαγόρα.

Το Φεστιβάλ έχει πλέον μια πολύ σύγχρονη ματιά που ωστόσο σέβεται την ιστορικότητα των θεμάτων. Παρουσιάζει με τρόπο εύληπτο το έργο κορυφαίων προσωπικοτήτων που έζησαν στη Σάμο, τον Πυθαγόρα, τον Αρίσταρχο, τον Επίκουρο, τον Αίσωπο και άλλους, γεφυρώνοντας την υψηλού επιπέδου φιλοσοφική παρακαταθήκη της Ιωνίας με

τη σύγχρονη πολυπολιτισμική ταυτότητα του νησιού της Σάμου.

 

Ως ένα από τα μακροβιότερα φεστιβάλ στον κομβικό και στρατηγικής σημασίας χώρο του Αιγαίου, έχει καθιερωθεί ως ένας θεσμός με παγκόσμια απήχηση, καθώς προάγει και αναδεικνύει διεθνώς την ιστορική και πνευματική συνέχεια της Σάμου. Το Φεστιβάλ «Ηραία – Πυθαγόρεια» τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής UNESCO στην Αθήνα αλλά και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Διοργανώνεται από το Δήμο Ανατολικής Σάμου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου και υποστηρίζεται από τα Υπουργεία Τουρισμού και Πολιτισμού, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Λυκούργος» Πυθαγορείου καθώς και από τον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Σάμου. Χορηγοί επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ, ΕΡΤ 3 και το 2ο Πρόγραμμα.

 

Για τον Αύγουστο του2023, η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλφιλοξενεί την αύρα του πνεύματος και της επιστήμης, στη γη της Ιωνικής φιλοσοφικής θεώρησης:

 

Αύγουστος 2023

 

1 Αυγούστου, ώρα 21.00. Αρχαιολογικός χώρος Ηραίου. 

«Νύχτα με πανσέληνο».Συναυλία με το συγκρότημα «Παύσις»  με αναφορές σε αρχαία και παραδοσιακά μονοπάτια.

 

2 Αυγούστου, ώρα 20.00. Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου.

“Οι ενάλιες αρχαιότητες των Φουρνων”.Ομιλία του Επίκουρου Καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργου Κουτσουφλάκη

 

11 Αυγούστου, ώρα 20.00. Μουσείο Οίνου Ε.Ο.Σ Σάμου.

Ομιλία Αδαμαντίνης Κουμιώτου, ακαδημαϊκού ΕΚΠΑ “Ο μύθος της Φαίδρας μέσα στους αιώνες”

 

12 Αυγούστου, ώρα 21.00. Θέατρο Αη Γιαννάκη.

Αφιέρωμα στην Άλκη Ζέη, επιμέλεια Θέμη Ροδαμίτη.

 

13 Αυγούστου, ώρα 18.30. Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου.

Παρουσίαση του βιβλίου “Φεβρωνία” της Ελίνας Σταμπούλη.