Ως άλλος βασιλιάς Μίδας, ο Μόντσι είναι ο πλέον επιτυχημένος τεχνικός διευθυντής στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Τα deals του είναι σπουδαία, αλλά… πάμε στοίχημα ότι πολλά τα αγνοείτε! Για το λόγο αυτό, αξίζει να διαβάσετε την ιστορία του ξεχωριστού αυτού ανθρώπου του ποδοσφαίρου.
Ο κύριος Ραμόν Ροντρίγκεθ Βερντέχο
Προφανώς δεν τον γνωρίζετε αυτό το όνομα. Δεν τον έχετε ακούσει ποτέ. Κι όμως αυτός είναι ο κύριος Μόντσι! Σαν ποδοσφαιριστής δεν έπεισε ποτέ ότι θα γίνει κάτι ιδιαίτερο. Και δεν έγινε. Έπαιξε σε υψηλό επίπεδο αλλά ως ένας ακόμη ποδοσφαιριστής της σειράς. Και κάπως έτσι πριν 20 χρόνια ο, 52χρονός σήμερα, Μόντσι αντικατέστησε την εμφάνιση με το κοστούμι. Μία κίνηση που έμελλε να αλλάξει τόσο τη δική του ζωή, όσο και την ιστορία του συλλόγου που έχει υπηρετήσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής του, τη Σεβίλλη.
Ένας μέτριος τερματοφύλακας
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ως ποδοσφαιριστής ο Μόντσι (χαϊδευτικό του Ραμόν) στα ισπανικά, πέρασε 11 χρόνια στη Σεβίλλη ως αναπληρωματικός κίπερ. Έπαιξε 126 παιχνίδια για το κλαμπ (το μόνο με το οποίο αγωνίστηκε στην καριέρα του πριν σταματήσει το 1999.
Εκεί άρχισαν όλα
Λίγο πριν το μιλένιουμ λοιπόν, ο Μόντσι αναλαμβάνει τον νέο του ρόλο. Η Σεβίλλη ήταν τότε στη δεύτερη κατηγορία. Ο Μόντσι άρχισε να παρακολουθεί πως δουλεύουν οι Πόρτο και Λυών, αλλά και άλλες ομάδες αυτού του διαμετρήματος, που κέρδιζαν τίτλους και πουλούσαν τα αστέρια τους σε φοβερές τιμές, βγάζοντας άλλα από πίσω.
Η πρώτη διετία
Στα πρώτα δύο χρόνια η Σεβίλλη δεν ξοδεύει τίποτα για μεταγραφές. Απολύτως τίποτα. Παρόλα αυτά υπό την καθοδήγηση του Χοακίν Καπαρός επιστρέφει στα μεγάλα σαλόνια και στέκεται αξιοπρεπώς.
Η πρώτη μεταγραφή
Έπρεπε να φτάσουμε στο 2002 για να δοθεί στον Μόντσι μετρητό για μεταγραφή και αυτός φέρνει από την Βραζιλία τον Ντάνι Άλβες έναντι μισού εκατομμυρίου ευρώ. Περιττό να αναλύσουμε εδώ την προσφορά του δεξιού φουλ-μπακ στη Σεβίλλη και πόσο βοήθησε στους τίτλους που ήρθαν. Θα πούμε μόνο ότι έξι χρόνια μετά ο Μόντσι τον πούλησε στην Μπαρτσελόνα για περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ.
Η επανάσταση Μόντσι μόλις ξεκινούσε
Η Σεβίλλη τρέχει πλέον 20 συνεχόμενες σεζόν στη La Liga και ο Μόντσι εφαρμόζει τέλεια το «sell to grow». Τα μεγάλα αστέρια δεν μένουν για πολλά χρόνια στην Ανδαλουσία, αλλά μένουν τόσο όσο χρειάζεται για να φύγουν από εκεί με κάποιο τρόπαιο.
Εντυπωσιακά επιτεύγματα
Η Σεβίλλη έχει κατακτήσει το Κύπελλο Ισπανίας το 2007 και το 2010, καθώς και το Κύπελλο UEFA ή Europa League το 2006, 2007, 2014, 2015, 2016 και 2020! Με έξι κατακτήσει είναι η πολυνίκης του θεσμού. Ο Μόντσι μπορεί να έλειψε από το 2017 ως το 2019 στη Ρόμα (μετά επέστρεψε στη Σεβίλλη), αλλά το μερίδιο του είναι τεράστιο ακόμη και όταν ήταν απών. Το οικονομικό κέρδος που έχουν φέρει οι κινήσεις του στον έχει ξεπεράσει τα 200.000.000 ευρώ.
Η περίπτωση Ράκιτιτς
Η μεταγραφή του Ιβάν Ράκιτιτς είναι πολύ ξεχωριστή για τον Μόντσι και τις δύο φορές
Ο Κροάτης μέσος ήρθε στην Ανδαλουσία για περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ από τη Σάλκε το 2011 και έφυγε το 2014 για τη Βαρκελώνη σε μια συμφωνία αξίας περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ. Τον Σεπτέμβριο, η Σεβίλλη συμφώνησε ένα ονομαστικό ποσό ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για να τον πάρει πίσω από την Μπάρτσα, σε ηλικία πλέον 32 ετών (δεν την λες και πολύ προχωρημένη).
Η νέα εποχή
Ενώ αυτές οι συμφωνίες είναι μία συνήθης πρακτική για τον Μόντσι, τα πράγματα άλλαξαν γι’ αυτόν το 2020 – ή μάλλον, η κρίση του Covid-19 επιτάχυνε την αλλαγή που ήταν ήδη σε εξέλιξη. Έχει οδηγήσει σε μια σημαντική ώθηση στο νέο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης του κλαμπ που βασίζεται στα δεδομένα, το οποίο δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2019. Το τμήμα σκάουτινγκ της Σεβίλλης αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Η προσωπική γνώμη κάθε σκάουτερ που δουλεύει για τον σύλλογο παντρεύεται με τα αντικειμενικά κριτήρια που είναι τα νούμερα σε μία πλατφόρμα που έχει φτιαχτεί αποκλειστικά και μόνο γι αυτόν τον σκοπό. Ο Μόντσι παραδέχεται πως το λογισμικό δεν είναι 100% έτοιμο, όμως σε σχέση με πέρσι βλέπει μεγάλη εξέλιξη.
Κι όταν το λέει αυτό ο Μόντσι τότε έχει βαρύτητα κι εμείς πολύ απλά περιμένουμε τα νέα ακατέργαστα διαμάντια που θα βρουν οι Σεβιγιάνοι για να τα προσφέρουν μετά σε πολύ ακριβό αντίτιμο ως πολύτιμους λίθους στα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ της Ευρώπης.