Το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ στηρίζει τις κοινοποιήσεις των εργαζομένων και των σωματείων τους την Τετάρτη 3-10-2018 για τα Β.Α.Ε.

Για μία ακόμα φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδεικνύεται ικανή και αποτελεσματική στην εφαρμογή των αντεργατικών πολιτικών της Ε.Ε. επιχειρώντας να τσακίσει μία κατάκτηση που κερδήθηκε με σκληρούς αγώνες και που αφορά τους μισούς περίπου εργαζόμενους. Χέρι στα Β.Α.Ε. επιχειρεί να βάλει όλα αυτά τα χρόνια της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Το Γενάρη του 2018 ψήφησαν στο πολυνομοσχέδιο, μαζί με το χτύπημα της απεργίας, την ρητή κατάργηση από 1/3/2019 όλων των νόμων και των διατάξεων για τα Β.Α.Ε., την διαβόητη εναρμόνιση με ότι ισχύει στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρακτική. Πουθενά στην Ε.Ε. δεν υπάρχει το ίδιο καθεστώς για τα Β.Α.Ε. Παρά τους αγώνες των εργαζομένων, όλο το προηγούμενο διάστημα ο χειρισμός από την κυβέρνηση της συγκρότησης και του πορίσματος της επιτροπής που σύστησε για το πετσόκομμα του αποδεικνύει πως είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει το στόχο της.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ γιατί στα 3 χρόνια της διακυβέρνησης της:

  • Νομοθέτησε και έθεσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση των Β.Α.Ε.
  • Εγκαταλείφθηκε η χρηματοδότηση υποδομών και μηχανημάτων, διογκώθηκαν οι ελλείψεις σε προσωπικό, γενικεύτηκαν οι ελαστικές μορφές εργασίας με αποτέλεσμαοι νεκροί και τσακισμένοι εργάτες να έχουν φτάσει σε θλιβερά επίπεδα.
  • Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την εφαρμογή της τσεκουρωμένης εργατικής νομοθεσίας είναι σε διάλυση, τα μέσα ατομικής προστασίας, οι γιατροί εργασίας και οι τεχνικοί ασφαλείας είναι άγνωστες λέξεις στους χώρους της υγείας και του ΟΤΑ.
  • Δεν υπάρχει ούτε μελέτη για τις επαγγελματικές ασθένειες και τους κινδύνους.
  • Η υποχρηματοδότηση στην υγεία, τα ελειπή μέτρα ατομικής προστασίας στους υγειονομικούς, αλλά και στους εργαζόμενους την καθαριότητα, στην υπηρεσία πρασίνου κ.α. Έχει οδηγήσει πολλούς εργαζόμενους στα νοσοκομεία με μεταδοτικά νοσήματα, σοβαρά ατυχήματα και με κίνδυνο την απολεια της ζωής τους.

Αφού λοιπόν πανηγύρισε την έξοδο από τα μνημόνια και την επιστροφή στην ανάπτυξη, έρχεται τώρα να καταργήσει τα Β.Α.Ε. κάνοντας ξεκάθαρο ότι εμείς οι εργαζόμενοι από όλα αυτά δεν θα έχουμε κανένα όφελος. Αντίθετα θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε από την τσέπη και με το αίμα μας, την ανάπτυξη προς όφελος των λίγων.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ που δεν έβγαλε άχνα όταν ψηφιζόταν το πολυνομοσχέδιο που χτύπαγε τα ΒΑΕ και το δικαίωμα στην απεργία.

Καλούμε  τα σωματεία, τους συνδικαλιστές, τα μέλη μας να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις, να οργανώσουν την απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση, με μαζικές διαδικασίες να προετοιμάσουν τους εργαζόμενους του κλάδου για κλιμάκωση του αγώνα απέναντι στο σύνολο των αντεργατικών πολιτικών της κυβέρνησης, για την μαχητική διεκδίκηση των δικών μας αναγκών.

  1. Καμία περικοπή και υποβάθμιση στο ανθυγιεινό επίδομα έτσι όπως χορηγείται σήμερα.
  2. Επέκτασή του ανθυγιεινού και σε άλλες κατηγορίες και ειδικότητες που το δικαιούνται και έχουν εξαιρεθεί
  3. Επέκταση στους υπαλλήλους ορισμένου χρόνου, όπως και στους μόνιμους δικαιούχους.
  4. Υπολογισμός των ΒΑΕ για μειωμένο χρόνο συνταξιοδότησης.
  5. Πλήρη κάλυψη των εργασιακών χώρων του ελληνικού δημοσίου με τους απαραίτητους γιατρούς εργασίας και εθνικούς υπεύθυνους ασφαλείας, καθώς και τη λήψη όλων των μέτρων που απαιτούνται για την ασφάλεια των εργαζομένων.

 

Ε.Γ. του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.