Το Υπουργείο Παιδείας προχωράει το νέο σχέδιο χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με αντικειμενικά κριτήρια. Σύμφωνα με την Καθημερινή, πρόκειται για ορισμένα από τα 61 κριτήρια αξιολόγησης των ΑΕΙ για να λάβουν το 20% της κρατικής χρηματοδότησης για το 2022. Το 80% επίσης θα δοθεί με αντικειμενικά κριτήρια. Το νέο σύστημα χρηματοδότησης που θα εφαρμοστεί από την επόμενη χρονιά θεωρείται τομή στη λειτουργία των ΑΕΙ, καθώς πλέον η τακτική κρατική χρηματοδότησή τους –πέρυσι ήταν περίπου 92,5 εκατ. ευρώ– θα γίνεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, καθώς και ποιοτικών δεικτών και επιτευγμάτων, που τα ίδια τα πανεπιστήμια θα επιλέξουν. Έως τώρα η χρηματοδότηση ήταν απολύτως εξαρτημένη από τη βούληση των εκάστοτε υπουργών.
Για το θέμα κλήθηκε να μιλήσει ο κ. Νίκος Ζάχαρης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Η Σάμος ΑλλάΖει», στη ραδιοφωνική εκπομπή «Στις 10 με τόνο» στο 2000FM. Στην απάντηση του τόνισε ότι παρόμοιες ενέργειες της κυβέρνησης πραγματοποιούνται για να μειωθεί ο αριθμός των φοιτητών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και να ελαχιστοποιηθούν τα χρήματα που δίνονται για την παιδεία. «Πρώτον, επιθυμούν να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ και, δεύτερον, να μειώσει κατά πολύ τη δημόσια δαπάνη για την εκπαίδευση.
Χαρακτήρισε «πρόφαση» τα κριτήρια αξιολόγησης για τη χρηματοδότηση υπενθυμίζοντας στη κυβέρνηση τα πράγματα για τα οποία πρέπει να δείχνει ενδιαφέρον. «Τα αντικειμενικά κριτήρια είναι μια πρόφαση. Ίδιες ανάγκες έχει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με το Γεωπονικό. Ένα παράδειγμα λέω. Για αυτό που πρέπει να ενδιαφερθεί το ΥΠΑΙΘ είναι πώς θα στηρίξει την εκπαιδευτική νότα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ζάχαρης αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του υφυπουργού Παιδείας, αρμόδιου για την ανώτατη εκπαίδευση, Άγγελου Συρίγου στη Σάμο. «Την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου, μετά από καιρό, θα γίνει η επίσκεψη του υφυπουργού κ. Συρίγου. Δεν ξέρουμε αν έρχεται να δει τα βασικά κτίρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου μετά το φονικό σεισμό. Δεν ξέρω αν θα έρθει για εξαγγελίες».
Μίλησε, επίσης, για την παρούσα κατάσταση των τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου που εδρεύουν στο Καρλόβασι τονίζοντας την ανάγκη για εύρευση τρόπων προσέλκυσης φοιτητικού κόσμου στο νησί. «Πρέπει να υπάρξουν υποτροφίες και προνόμια σε φοιτητές για την προσέλκυση τους στα τμήματα της Σάμου».
Σχολίασε το θεσμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής υπογραμμίζοντας ότι η ύπαρξη της ΕΒΕ ωθεί τα παιδιά σε ιδιωτικά κολέγια έναντι μεγάλων διδάκτρων και αν δεν καταργηθεί σύντομα θα κλείσουν πανεπιστημιακές σχολές.
Τέλος, δήλωσε ότι «δεν μπορείς να κλείνεις υγιή τμήματα όπως το Τμήμα Μαθηματικών που έχει μια αξιόλογη εικόνα ακαδημαϊκά αλλά και προσωπικό που έχει σημαντική επιστημονική αναγνώριση».