Έτοιμα να υποδεχθούν διεθνείς τουρίστες είναι και τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μας, αφού από την Τετάρτη 1η Ιουλίου «ανοίγουν» οι πύλες εισόδου στην Ελλάδα. Έχοντας πάντα ως βασική προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια όλων, (εργαζόμενους, επισκέπτες και μόνιμους κατοίκους στη χώρα μας) έχουν ήδη ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον Covid 19.

Μάλιστα, εν όψει του ανοίγματος των συνόρων της Ελλάδας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου έχουν ήδη ξεκινήσει «αυτοψίες» σε περιφερειακά αεροδρόμια προκειμένου να συντονίσουν όλες τις διαδικασίες ασφαλούς έναρξης λειτουργίας τους, σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές.

Στη Σάμο και στο αεροδρόμιο «Αρίσταρχος ο Σάμιος» βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, προερχόμενος από την Κω και συνοδευόμενος από στελέχη της Πολιτικής Προστασίας. Σήμερα επίσης θα επισκεφθεί τη Χίο και τη Λέσβο.

Σε αίθουσα του αεροδρομίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία των δύο Δημάρχων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου κ.κ. Στάντζου και Λυμπέρη, Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας, του Στρατού και άλλων φορέων.

00Xardalias01

Στο τέλος της σύσκεψης ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:

«Ολοκληρώσαμε την τεχνική σύσκεψη και την αυτοψία στο χώρο του αερολιμένα της Σάμου. Είμαστε έτοιμοι την 1η Ιουλίου να ανοίξει και αυτό το αεροδρόμιο σε πτήσεις από το εξωτερικό, πάντα με την σοβαρότητα, τη νηφαλιότητα και την ψυχραιμία που χρειάζεται στην διαχείριση των πρωτοκόλλων που συνοδεύουν το άνοιγμα του αεροδρομίου. Είμαι πολύ ικανοποιημένος και από την ανταπόκριση των εμπλεκόμενων φορέων και από την συνεργασία με τους Δημάρχους και τους εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας.

Καθίσταται κλιμάκιο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που θα έχουν την απόλυτη ευθύνη των τεστ που θα γίνονται κάθε ημέρα στο αεροδρόμιο. Κάθε ημέρα 50 τεστ, θα γίνεται στοχευμένος έλεγχος, από τις πτήσεις που θα έρχονται, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε τους όρους ασφάλειας για τους ταξιδιώτες και κυρίως για το γενικό πληθυσμό και όλους τους πολίτες μας εδώ στη Σάμο που θα υποδεχτούν τους τουρίστες.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι, ξεκάθαρη προτεραιότητα της κυβέρνησης να ανοίξει ο τουρισμός, να ανοίξει η οικονομία μας, να στηρίξουμε τα νησιά μας σε αυτή τους την προσπάθεια. Αυτό όμως θα γίνει χωρίς καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία. Τα βήματα που θα κάνουμε, θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικά, να μην δημιουργήσουμε την οποιαδήποτε περίπτωση να κάνουμε βήματα πίσω.

Η χώρα μας είναι ένα βήμα μπροστά σε σχέση με την διαχείριση της κρίσης και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το περιφρουρήσουμε και θα γίνει αυτό μόνο με τη σοβαρότητα, τη νηφαλιότητα και την ψυχραιμία που χρειάζεται στην διαχείριση τέτοιων καταστάσεων.

00Xardalias02

Είμαστε εδώ, συνεχίζουμε αυτό το οδοιπορικό σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, 1η Ιουλίου θα είμαστε έτοιμοι με όλους τους όρους ασφάλειας, να υποδεχτούμε όλους εκείνους τους τουρίστες από όλες τις χώρες που έχουμε επιλέξει.

Η χώρα μας εδώ και δύο μήνες επεξεργάζεται με μια επιστημονική ομάδα και σε συνεργασία με τους επιδημιολόγους ένα συγκεκριμένο σύστημα όπου κάθε ταξιδιώτης από όπου και αν ξεκινήσει θα πρέπει να έχει συμπληρώσει ένα plf, μία φόρμα εντοπισμού του. Κανείς δεν θα μπει στη χώρα, κανείς δεν θα επιβιβαστεί σε πτήση για τη χώρα μας, χωρίς να έχει συμπληρώσει αυτό το plf.

00Xardalias03

Το plf λειτουργεί σαν boarding pass, δηλαδή όταν συμπληρώνεις και γράφεσαι στην πλατφόρμα έρχεται στο κινητό ένα qr code, αυτό συμπληρώνεται με έναν αριθμό, αυτός είναι ο αριθμός που δείχνει στους ανθρώπους που κάνουν τον έλεγχο εισόδου στη χώρα και δη των αστυνομικών υπαλλήλων, αν ο συγκεκριμένος θα πρέπει να τεσταριστεί ή όχι. Τα κριτήρια του τεστ αυτών που θα μπουν στη χώρα βασίζονται αποκλειστικά σε επιδημιολογικά στοιχεία που αφορούν είτε τη χώρα μόνιμης κατοικίας του, είτε τη χώρα προέλευσης της πτήσης, είτε τη χώρα που μπορεί να έχει χρησιμοποιήσει ως transit για να έρθει στην πτήση.

Ταυτόχρονα μέσα από αυτή την πλατφόρμα έχει επεξεργαστεί το προφίλ του ταξιδιώτη, έχουμε επεξεργαστεί την ηλικία του και μια σειρά άλλων κριτηρίων επιδημιολογικών και αυστηρά υγειονομικών, ώστε να προκρίνουμε ποιος είναι εκείνος που θα πρέπει να κάνει το συγκεκριμένο τεστ, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι τεστάρονται όχι δειγματοληπτικά αλλά στοχευμένα πλέον εκείνοι που μπορεί να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες και να μην το ξέρουν, το ιό και να τον μεταφέρουν στη χώρα μας.

(για Τουρκία) Αυτή τη στιγμή η εικόνα στην Τουρκία δεν είναι μια εικόνα καλή επιδημιολογικά ως εκ τούτου για την ώρα η Τουρκία παραμένει κλειστή. Τα κριτήριά μας δεν είναι ούτε διπλωματικά, ούτε άλλα. Τα κριτήρια μας είναι καθαρά επιδημιολογικά, άρα η ομάδα που διαχειρίζεται κάθε μέρα την πληροφόρηση σε σχέση με όλες τις χώρες αλλά και την Τουρκία, είναι αποφάσεις που παίρνει για το καλό των νησιών. Μην φτάσουμε σε ένα σημείο την ώρα που έχουμε μία ζημιά να ρισκάρουμε αυτή η ζημιά να δεκαπλασιαστεί.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι οι επόμενοι μήνες είναι μήνες που πρέπει να δουλέψουμε όλοι με επιμονή, υπομονή, πρέπει να δουλέψουμε με όρους ασφάλειας για να μπορέσουμε το βήμα ασφάλειας που έχει κάνει μπροστά η χώρα μας , το καλό παράδειγμα που έχει δώσει σε όλους , να το κεφαλαιοποιήσει σε τουριστικό απόθεμα.

 

Όλοι οι επιβάτες των διεθνών πτήσεων προς την χώρα μας, από το Σάββατο 27 Ιουνίου έως και την Δευτέρα 31 Αυγούστου, θα πρέπει να συμπληρώνουν υποχρεωτικά τη φόρμα Passenger Locator Form (PLF) τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in τους, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα καθώς και τα λοιπά στοιχεία, όπως αυτά καθορίζονται με το σχετικό έντυπο. Η φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) αποτελεί βασικό στοιχείο στον σχεδιασμό της χώρας μας και έχει σαν στόχο την προστασία πολιτών και την πρόληψη εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19.

Στα αεροδρόμια θα υπάρχουν υγειονομικά κλιμάκια με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό την εποπτεία του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας, με τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛΑΣ, καθώς και τη συνεργασία του ΓΕΕΘΑ για τη διενέργεια των τεστ, τα οποία και θα γίνονται δειγματοληπτικά στοχευμένα σε επιβάτες από πτήσεις του εξωτερικού. Όσοι βγουν θετικοί στον κορονοϊό θα διαμένουν για 14 μέρες στα ξενοδοχεία καραντίνας που θα υπάρχουν στις πρωτεύουσες των νομών.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) ήδη προχώρησε στην έκδοση 9 Οδηγιών για τα μέτρα αυτοπροστασίας από τον κορονοϊό, με κεντρικό μήνυμα: «Απολαύστε τη Διαμονή σας – Μείνετε Ασφαλείς», «Enjoy your stay and stay safe». Η καμπάνια, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, την ΥΠΑ, την Fraport και το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», είναι στη διάθεση του κοινού σε τρεις γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά.

Στις οδηγίες, η ΓΓΠΠ τονίζει πως οι τουρίστες θα πρέπει:

– Να χρησιμοποιούν συχνά αντισηπτικό χεριών

– Να φορούν μάσκα

– Να πλένουν τα χέρια τους τακτικά και σχολαστικά

– Να αποφεύγουν να πιάνουν το στόμα τους, τη μύτη τους ή τα μάτια τους

– Να απορρίπτουν τις χρησιμοποιημένες μάσκες και τα γάντια, με ασφαλή τρόπο, σε κάδους απορριμμάτων

– Όταν βήχουν να το κάνουν είτε στο εσωτερικό του χεριού τους είτε σε κάποιο χαρτομάντιλο

– Να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας

– Να προτιμούν τις ανέπαφες συναλλαγές και

– Να αποφεύγουν τους ανελκυστήρες

 

 

 

 

Οι βασικοί κανόνες για τους επιβάτες που ταξιδεύουν σε προορισμούς από και προς εξωτερικό και εσωτερικό και ισχύουν σε όλα τα αεροδρόμια είναι:

– Η είσοδος στο κτίριο του αεροδρομίου επιτρέπεται μόνο για άτομα που ταξιδεύουν είναι κάτοχοι αεροπορικού εισιτηρίου, εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις (συνοδεία ανήλικου, συνοδεία ΑμεΑ). – Προστατευτικά διαχωριστικά έχουν τοποθετηθεί σε σημεία εξυπηρέτησης κοινού.

– Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική – ήδη από την είσοδο στο αεροδρόμιο – ενώ όλοι οι εισερχόμενοι θα πρέπει να τη φορούν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στους χώρους του αεροδρομίου.

– Ενδέχεται να ζητηθεί στους επιβάτες να την αφαιρέσουν κατά τη διαδικασία ελέγχων ασφαλείας και ταυτοπροσωπίας. Η χρήση μάσκας είναι επίσης υποχρεωτική τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιβίβασης όσο και κατά την πτήση ενώ συνίσταται η αλλαγή της κάθε 4 ώρες.

 

– Οι εργαζόμενοι είναι εφοδιασμένοι με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό υγρό) τα οποία και χρησιμοποιούν καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας τους.

– Η τήρηση των αποστάσεων (1,5 μέτρων) θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις φάσεις των διαδικασιών στο αεροδρόμιο. Ειδικές σημάνσεις στο έδαφος, οπτικές οδηγίες σε οθόνες και banners θα διευκολύνουν στη διατήρηση των αποστάσεων ενώ θα γίνονται επίσης τακτικές ενημερώσεις ηχητικές μέσω οθονών, αναγγελιών και σημάνσεων.

– Εγκαταστάσεις, μηχανήματα, εξοπλισμός και επιφάνειες συχνής επαφής στους χώρους του αεροδρομίου, καθαρίζονται και απολυμαίνονται τακτικά με ειδικά υλικά ενώ το προσωπικό του αεροδρομίου θα παρέχει πληροφορίες και θα επιβλέπει την τήρηση των κανόνων από τους επιβάτες.

– Υπάρχουν διαθέσιμα αντισηπτικά στους χώρους των αεροδρομίων καθώς και στους χώρους υγιεινής για χρήση από τους επιβάτες καθώς και σε όλα τα στάδια ταξιδιωτικής διαδικασίας αναχώρηση, άφιξη . Οι πλαστικοί δίσκοι (σ.σ. λεκάνες) όπου τοποθετούν οι επιβάτες τα ρούχα και τα αντικείμενά τους κατά τη διαδικασία εισόδου στις πύλες απολυμαίνονται ανά επιβάτη πριν χρησιμοποιηθούν ξανά.

– Ενθαρρύνεται η χρήση των διαθέσιμων ηλεκτρονικών εφαρμογών και υπηρεσιών, τόσο πριν την αναχώρηση για το αεροδρόμιο (web check-in) όσο και εντός του αεροδρομίου (web check-in, self check in, εκτύπωση tag αποσκευής, διαδικασία drop off baggage, eparking).

– Θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις στα καθίσματα αναμονής του αεροδρομίου και υπάρχουν ήδη σημάνσεις για υποχρεωτικές κενές θέσεις. Αυτό δεν θα ισχύει για οικογένειες και ζευγάρια. Επίσης, σε κάποια αεροδρόμια, όπου αυτό είναι εφικτό θα γίνεται πεζή μετάβαση επιβατών από/προς το αεροσκάφος.

Τέλος, όσον αφορά στις συνθήκες στις πτήσεις και άλλες λεπτομέρειες, οι επιβάτες καλό θα είναι να παίρνουν πληροφορίες από τις αεροπορικές εταιρείες με τις οποίες και ταξιδεύουν. Από τις εταιρείες θα ενημερώνονται για τους κανόνες που ισχύουν στον προορισμό τους.

ΠΗΓΗ: SamosToday