Πολλά ερωτηματικά εγείρονται ύστερα και από την επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου Νίκου Κατρακάζου για τις μεθοδεύσεις που επιχειρούνται από πλευράς της ηγεσίας του Υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής, για τη δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας προσφύγων στη Σάμο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ υπήρξε επίσκεψη της Αντιστράτηγου της Ελληνικής Αστυνομίας υπεύθυνης για το μεταναστευτικό, καθώς και στελεχών του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής (μηχανικοί), που συναντήθηκαν άτυπα με τον Δήμαρχο Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλο, προκειμένου να διερευνήσουν την πιθανότητα δημιουργίας νέας δομής (hot spot) στη Σάμο.

Ο Δήμαρχος σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε και που σημειωτέον δεν είχαν όλα τα ΜΜΕ αναφέρει:

«Ο Δήμος Σάμου, για πολλοστή φορά, δηλώνει ότι η θέση του επί του προσφυγικού ζητήματος έχει ξεκάθαρα διατυπωθεί στο από 28/09/2015 Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι το υφιστάμενο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής έχει προσωρινό χαρακτήρα και οποιαδήποτε σκέψη για δημιουργία δεύτερης δομής στο νησί απορρίπτεται κατηγορηματικά.

 Ο Δήμος Σάμου, μέσω διάφανων και δημοσίων ενεργειών έχει ασκήσει μια πολιτική διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος, η οποία βασίζεται στον σεβασμό των δικαιωμάτων των θυμάτων της ανθρωπιστικής κρίσης και στην υπεύθυνη αντιμετώπιση του θέματος, προκειμένου να περιοριστούν οι συνέπειες στην δοκιμαζόμενη τοπική οικονομία και να ελαχιστοποιηθούν οι όποιες αρνητικές αναφορές των διεθνών μέσων ενημέρωσης που θα είχαν επιπτώσεις στην εικόνα της Σάμου σαν ασφαλούς τουριστικού προορισμού.

 Στα πλαίσια αυτά ο Δήμος Σάμου αναμένει από την Κυβέρνηση να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, αναλαμβάνοντας τις πρωτοβουλίες που της αναλογούν, λόγω αρμοδιότητας, και να μεριμνήσει για την προώθηση των προσφύγων/μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα στις δομές φιλοξενίας που έχουν προς τούτο συσταθεί.

 Επισημαίνεται ότι οποιοσδήποτε απεργάζεται σχέδια υποβάθμισης του τόπου θα βρεθεί αντιμέτωπος όχι μόνο με την δυναμική αντίδραση της Δημοτικής Αρχής, αλλά και με την μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της Σάμου.»

 Να σημειώσουμε ότι για το θέμα ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος δήλωσε:

«Πληροφορήθηκα από τοπικό μέσο ενημέρωσης την «εν κρυπτώ » επίσκεψη στη Σάμο της Αντιστρατήγου της Ελληνικής Αστυνομίας, υπεύθυνης για το μεταναστευτικό και στελεχών του Υπουργείου Μετανάστευσης.

Ως περιφερειακή Ενότητα, καμία ενημέρωση ή συμμετοχή σε τυπικές ή «άτυπες» συναντήσεις δεν είχαμε και φυσικά δεν θα έχουμε στο μέλλον υπό αυτές τις περίεργες συνθήκες.

Το αίτημα είναι ένα και μοναδικό: ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ των μεταναστών, που παραμένουν στο νησί μας από τα τέλη Μαρτίου.  ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΜΕ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΚΤΟΣ ΣΑΜΟΥ.

Ως Σάμος έχουμε κάνει τεράστιες προσπάθειες  να «βγούμε από το κάδρο» και να σώσουμε τον τουρισμό μας. Πληροφορούμε τους κυβερνώντες, εάν έχουν άλλα σχέδια, καλά θα κάνουν να τα ξεχάσουν….»

 Για το θέμα ανακοίνωση εξέδωσε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου στην οποία τονίζει:

O Δικηγορικός σύλλογος Σάμου εκφράζει την έντονη αγανάκτηση του, την ανησυχία και την αντίθεση του για το γεγονός ότι επιχειρείται η δημιουργία δεύτερου hot spot στη Σάμο. Το νησί μας έχει υποστεί αναμφίβολα  ανυπολόγιστη οικονομική ζημιά, η εικόνα της Σαμου ως τουριστικού προορισμού, έχει πληγεί σε υπερθετικό βαθμό, όχι μόνο λόγω της προσφυγικής κρίσης, αλλά και των συνεχών αρνητικών δημοσιευμάτων των διεθνών και εγχωρίων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ηλεκτρονικών και      έντυπων).

 Οι χειρισμοί της  Κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό κατέστρεψαν στη κυριολεξία τον τουρισμό της Σάμου , διέρρηξαν τον κοινωνικό  ιστό και οδήγησαν σε αποφάσεις που και στους πρόσφυγες δεν αξίζουν και την ελληνική κοινωνία δεν τιμούν. Η κατάσταση αποδεικνύει, αν μη τι άλλο, ότι η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε έλεγχο και ως πρώτο μέλλημα της είναι να «αποθηκεύσει» στα νησιά του Βορείου Αιγαίου πολλές ακόμα ψυχές  αποτυγχάνοντας να διαχειριστεί το πολυσύνθετο και ίσως σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Ωστόσο, η ζοφερή πραγματικότητα δεν εμποδίζει τα αρμόδια υπουργεία να θέσουν σε εφαρμογή τα σχέδιά τους για επέκταση των καταυλισμών και τη δημιουργία νέου hot spot στο νησί.

 Απαιτούμε από τη συντεταγμένη Πολιτεία, τις αρμόδιες Αρχές και από κάθε εμπλεκόμενο φορέα το σεβασμό της κοινωνικής μας ειρήνης, των κοινωνικών μας δικαιωμάτων και της οικονομικής μας ανεξαρτησίας και υπόστασης.

Απαιτούμε η συντεταγμένη Πολιτεία να μας εξασφαλίσει την απρόσκοπτη διαβίωση μας στο τόπο που ασκούμε οικονομική δραστηριότητα και στο τόπο που ζούμε εμείς και οι οικογένειες μας.

Τέλος δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι εμείς δεν θα σιωπήσουμε και δεν  θα συνδράμουμε στη καταστροφή του νησιού αλλά θα παλέψουμε προκειμένου να αποτρέψουμε την υποβάθμιση και την εξαθλίωση της τοπικής κοινωνίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην τελευταία συνάντηση που είχαν οι φορείς με τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής του είχαν ζητήσει να απομακρυνθούν από τις νησιώτικες περιοχές οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.