Δελτίο Τύπου

Πραγματοποιήθηκε στις  03-12-2020 στις 10 το πρωί, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο Καρλοβάσου, όπως αποφασίστηκε στη λαϊκή συνέλευση κατοίκων στις 27/11. Στους δεκάδες συγκεντρωμένους διαβάστηκε αρχικά το ψήφισμα της λαϊκής συνέλευσης και στη συνέχεια γίνανε σύντομες παρεμβάσεις  από κατοίκους που εκφράσανε την αγωνία τους για τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και την οργή τους απέναντι αδιαφορία του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παρεμβάσεις που η κοινή τους επισήμανση  ήταν ότι  κάθε μέρα η κατάσταση επιδεινώνεται. Παρεμβάσεις που ανέδειξαν ότι με μισόλογα και πλάγιους τρόπους μεθοδεύονται οι χειρότερες εξελίξεις σε βάρος του λαού για όλα τα ζητήματα που αφορούν στις συνέπειες του σεισμού.

Σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης βρήκαμε κλειστές τις πόρτες του Δημαρχείου αφού ουδείς εκπρόσωπος από το Δήμο εμφανίστηκε για να ακούσει τα αιτήματά μας και να απαντήσει στις ερωτήσεις μας, και μόνο μετά από απαίτηση των συγκεντρωμένων να εμφανιστεί ο Δήμαρχος (ο οποίος βρισκόταν σε τηλεδιάσκεψη) κατέφθασε ο Αντιδήμαρχος.

Τέθηκαν ξανά όλα τα επίμαχα ζητήματα: για τους άστεγους, για τα επικίνδυνα κτίρια και την ασφάλεια των κατοίκων, με συγκεκριμένη αναφορά στην Παναγία και την επικινδυνότητας της ευρύτερης περιοχής, για τις εκτεταμένες ζημιές σε οχήματα που δεν έχουν καν καταγραφεί, για τα σχολικά κτίρια, για την μη καταβολή των επιδομάτων και την παράνομη απόφαση να μπουν εισοδηματικά κριτήρια. Στις επίμονες και αγωνιώδεις ερωτήσεις των κατοίκων δεν δόθηκε καμία ουσιαστική απάντηση και μας παρέπεμψε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Το μόνο που ο αντιδήμαρχος επιχείρησε να παρουσιάσει ως «απάντηση» απέναντι στα ερωτήματα και τα δίκαια αιτήματα των συγκεντρωμένων ήταν το «ομόφωνο ψήφισμα» του Δημοτικού Συμβουλίου της 25/11/20!  Σαν να μην είναι το Δημοτικό Συμβούλιο  η διοικούσα αρχή της Δυτικής Σάμου , η άμεσα υπεύθυνη που θα αντιμετωπίσει με αποφάσεις τις συνέπειες του σεισμού  και γι αυτό «μπορεί να αρκείται» σε έκδοση ψηφισμάτων!  Ή σαν να μπορεί να κρυφτούν η αδράνεια της Δημοτικής αρχής,  η εγκατάλειψη των κατοίκων και η πρακτική στοίχισης στην  πολιτική της κεντρικής εξουσίας, πίσω από ένα ψήφισμα-ευχολόγιο! Συνολικά  η στάση του αντιδημάρχου ήταν προσβλητική και απαξιωτική, και αυτό τονίστηκε ακόμα περισσότερο καθώς ο αντιδήμαρχος αποχώρησε ενώ ακόμα οι συγκεντρωμένοι ζητούσαν διευκρινήσεις.

Οι κάτοικοι του Δήμου της Δυτικής Σάμου- αλλά και ολόκληρου του νησιού- δεν μπορούν να αρκεστούν σε ευχολόγια! Δεν θα αφήσουμε ανοιχτό το πεδίο στην κεντρική και τοπική εξουσία για να μας φορτώσουν τις συνέπειες του σεισμού. Δεν θα υποκύψουμε στη μοιρολατρία και στην επιχείρηση εξουθένωσης μας από το «τέρας της γραφειοκρατίας» που επιστρατεύεται πάντα απέναντι σε κάθε λαϊκό αίτημα! Δεν θα συμμεριστούμε τον ενθουσιασμό του βουλευτή Σάμου για το ΦΕΚ της 1/12, δεν θα εντυπωσιαστούμε από τα κάθε είδους επικοινωνιακά πυροτεχνήματα των ντόπιων και κυβερνητικών παραγόντων.

Η ασφάλεια της ζωής μας, η στέγαση όλων των ξεσπιτωμένων , η πλήρης αποζημίωση για όλες τις καταστροφές, είναι ζητήματα άμεσα και επιτακτικά! Είναι δικαιώματα μας! Θα τα κατακτήσουμε μόνο αν αγωνιστούμε μαζικά και επίμονα.

Γι αυτό επιμένουμε στην κατεύθυνση οργάνωσης και ενίσχυσης της πάλης μας! Γι αυτό θα συνεχίσουμε, μετά το πρώτο βήμα που κάναμε με τη σημερινή συγκέντρωση, ακόμα πιο αποφασιστικά.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΣΕ ΝΕΑ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 09-12-2020 ΚΑΙ ΩΡΑ 6μμ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ.

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ