Την υψηλότερη διάκριση που μπορεί να αποκτήσει μια ευρωπαϊκή πόλη για τις δράσεις της σε ευρωπαϊκό  επίπεδο θα λάβει ο Δήμος Σάμου  την Πέμπτη 29 Ιουνίου σε ειδική εκδήλωση στο Στρασβούργο. Πρόκειται για το ¨Ευρωπαϊκό Δίπλωμα»που αποτελεί έναν θεσμό που  προωθεί και αναγνωρίζει Δήμους η πόλεις που προωθούν τις αδελφοποιήσεις και συνεργασίες με άλλες περιοχές στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Το Ευρωπαικό Δίπλωμα για φέτος θα δοθεί σε δύο δήμους της Γερμανίας, δύο της Πολωνίας, σε έναν δήμο της Σερβίας, της Ελλάδας ( Σάμος) και της Ιταλίας.

« Το βραβείο αυτό αντικατοπτρίζει ουσιαστικά ένα πνεύμα δημιουργίας , ανεκτικότητας, κοινωνικής συνοχής και ισοτιμίας μεταξύ των πολιτών, κάτι που αποτέλεσε και τη βάση του εγχειρήματος για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.Είναι μια μεγάλη τιμή για το νησί μας, που καταφέρνει να διακριθεί, σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε μια πολύ σημαντική διαγνωστική διαδικασία και με «ανταγωνιστές»  μεγάλους δήμους  από άλλα κράτη- μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες, η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Μόνη επιλογή στην σημερινή κατάσταση  είναι η εξωστρέφια και η δυναμική προσπάθεια της Σάμου να αποδείξει ότι μπορεί και πρέπει να τα καταφέρει» δήλωσε ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Τον δήμο Σάμου εκπροσωπούν στο Στρασβούργο ο πρ. του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Αμυρσώνης και  ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μανδουραράκης.