Ενημερώνουμε τους κατοίκους του Νομού Σάμου, όπως και κάθε ενδιαφερόμενο, ότι από 1/1/2019 άλλαξε η διαδικασία ένταξης πολιτών στις παρακάτω προνοιακές παροχές:

  • επιδόματα αναπηρίας (συμπεριλαμβανομένου του διατροφικού επιδόματος)
  • επίδομα στεγαστικής συνδρομής ανασφάλιστων υπερηλίκων

Πλέον οι πολίτες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στις προνοιακές αυτές παροχές θα εξυπηρετούνται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), μέσω των Κέντρων Κοινότητας των Δήμων.

Ο Δήμος Σάμου, ο οποίος έως τις 31/12/2018, εξυπηρετούσε διοικητικά τόσο τους κατοίκους του Δήμου Σάμου, όσο και τους κατοίκους των Δήμων Ικαρίας και Φούρνων-Κορσεών, απεμπλέκεται από τη διαδικασία και διοικητικά υπεύθυνος, τόσο για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας στους δικαιούχους του Νομού Σάμου, όσο και για την εξέταση νέων αιτημάτων που θα υποβάλλονται στο εξής, είναι ο ΟΠΕΚΑ.

Οι ενδιαφερόμενοι, κάτοικοι του Δήμου Σάμου, που επιθυμούν να ενταχθούν σε κάποια από τις παραπάνω προνοιακές παροχές, αλλά και όσοι επιθυμούν να αιτηθούν την παράταση επιδότησής τους, θα πρέπει να απευθύνονται αποκλειστικά στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Σάμου, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΕΚΑ και οι κάτοικοι των Δήμων Ικαρίας και Φούρνων Κορσεών να απευθύνονται στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ικαρίας.

Τα στελέχη των Κέντρων Κοινότητας θα είναι αρμόδια μόνο για την υποβολή του ηλεκτρονικού αιτήματος, και οι πολίτες θα ενημερώνονται στη συνέχεια για την πορεία των αιτημάτων τους, μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων από τον ΟΠΕΚΑ.

Κατά συνέπεια, οι κάτοικοι του Νομού Σάμου, που ενδιαφέρονται να ενταχθούν σε αναπηρικές προνοιακές παροχές, θα επισκέπτονται τα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων τους, γνωρίζοντας τον ΑΜΚΑ τους και έχοντας μαζί τους ταυτοποιητικά έγγραφα (δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο και άδεια διαμονής-για τους μη έχοντες την ελληνική ιθαγένεια) και ΙΒΑΝ λογαριασμού στον οποίον είναι δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι.

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Σάμου, στεγάζεται στο δημοτικό κτήριο της οδού Πατριάρχου Δαμιανού 1, (όπισθεν του 1ου Δημοτικού Σχολείου). Τηλέφωνο επικοινωνίας:2273022975. Ώρες λειτουργίας: 08.00-16.00.

Για τους κατοίκους των Δήμων Ικαρίας και Φούρνων Κορσεών, οι ανάλογες διαδικασίες θα γίνονται από το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ικαρίας. Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2275031991.

Σημειώνεται ότι κατά τη διαδικασία μετάβασης στο νέο σύστημα, τα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων Σάμου και Ικαρίας, αναμένουν οδηγίες από τον αρμόδιο φορέα ΟΠΕΚΑ. Με βάση την τελευταία ενημέρωση του Οργανισμού, δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμη η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικών αιτημάτων, ωστόσο, εντός των προσεχών ημερών, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και να δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η αρμόδια, έως 31/12/2018, υπηρεσία του Δήμου Σάμου για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων, έχει ήδη προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, με βάση τις οδηγίες που δόθηκαν από τον ΟΠΕΚΑ, και έχει αποστείλει το αρχείο πληρωμών του διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2018 που αφορά όλους του δικαιούχους του Νομού Σάμου.

Η καταβολή αυτών των επιδομάτων θα διενεργηθεί επίσης από τον ΟΠΕΚΑ, από 18 έως 25 Ιανουαρίου. 

 

Από τη Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας   Παιδείας  και Δημόσιας Υγείας

Δήμου Σάμου