Με επιστολή του προς  το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Δήμος Ικαρίας ζητά την στελέχωση του Ειρηνοδικείου προκειμένου να συνεχίζει η λειτουργία του.

Αναλυτικά η επιστολή:

 

Θέμα: Αίτημα συνάντησης για ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου σας  

Σχετ.:  Το από 16/1/2018 έγγραφο μας με Α.Π: 199

 

 Κύριε Υπουργέ,

    Σκοπός της παρούσας επιστολής είναι να σας ζητήσουμε μια συνάντηση, ώστε να συζητήσουμε από κοινού για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος που περιγράφουμε στην από 16/12018 επιστολή μας.

Σας υπενθυμίζουμε ότι από 1-1-2013 μοναδικό δικαστήριο στην Ικαρία είναι το Ειρηνοδικείο Ικαρίας με έδρα τον Άγιο Κήρυκο. Μέχρι και το 2016 το Ειρηνοδικείο αυτό ήταν στελεχωμένο με μια γραμματέα, έναν δικαστικό επιμελητή, ενώ η δεύτερη οργανική θέση γραμματέα είναι κενή από 1-1-2013. Ο μοναδικός δικαστικός επιμελητής έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί με αποτέλεσμα το Ειρηνοδικείο Ικαρίας να υπολειτουργεί σήμερα με μια και μοναδική υπάλληλο, η οποία τους επόμενους μήνες οδεύει προς συνταξιοδότηση. Είναι αυτονόητο, ότι χωρίς προσωπικό στη Γραμματεία είναι αδύνατη η λειτουργία της μοναδικής δομής απονομής δικαιοσύνης του νησιού, η οποία εξυπηρετεί παραπάνω από 11.000 κατοίκους σε Ικαρία και Φούρνους, σε περίπτωση δε έστω και πρόσκαιρης παύσης λειτουργίας του Ειρηνοδικείου θα πρέπει να μετακινούνται στην Σάμο για κάθε διαδικαστική πράξη, με το κόστος της κάθε δικαστικής υπόθεσης να αυξάνεται κατακόρυφα.

Το ως άνω πρόβλημα σας έχει γίνει γνωστό τόσο με το με αρ. πρωτ. 199/16-01-2018 έγγραφό μας με το οποίο αιτούμασταν την άμεση στελέχωση του Ειρηνοδικείου Ικαρίας με τον διορισμό τριών μόνιμων υπαλλήλων στη Γραμματεία του  Ειρηνοδικείου, όσο και με σχετικό αίτημα εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου. Επίσης, κατά προηγούμενη επίσκεψή μου στην Αθήνα, αν και επιδίωξα συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα κ. Δ. Παπασπύρου, ο ίδιος δήλωσε απασχολημένος.   Ακολούθως με την με αριθμό 56/2018 απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά την άμεση και πλήρη στελέχωση του Ειρηνοδικείου Ικαρίας με δυο γραμματείς και δικαστικό επιμελητή. Με καλεί επίσης να αιτηθώ εκ νέου συνάντηση με εσάς για να συζυτηθεί το θέμα αυτό.

Μέχρι τώρα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης,  ενώ η μοναδική υπάλληλος του Ειρηνοδικείου Ικαρίας αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί από τον Σεπτέμβριο 2018, κατάσταση η οποία δημιουργεί ανησυχία τόσο στο νομικό κόσμο όσο και στους πολίτες Ικαρίας και Φούρνων, οι οποίοι ήδη ταλαιπωρούνται λόγω έλλειψης υπηρεσιών.

Επειδή πρόκειται να βρίσκομαι στην Αθήνα από 7 έως 9/6/18 ζητώ να ορίσετε την ημέρα και ώρα της συνάντησης μαζί σας προκειμένου να συζητήσουμε το ανωτέρω ζήτημα και να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα αυτό.  Σε διαφορετική περίπτωση είμαστε πρόθυμοι να σας επισκεφθούμε όποτε διευκολύνει το δικό σας πρόγραμμα , αρκεί να ενημερωθούμε νωρίτερα για να διευθετήσουμε τα διαδικαστικά ζητήματα του ταξιδιού.

 

 

Μετά    τιμής

Ο  Δήμαρχος   Ικαρίας                                                                                

Στέλιος   Σταμούλος