Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε , ότι συζητείται στη Βουλή των Ελλήνων τροπολογία για την μεταφορά της έδρας του Συντονιστή Επιχειρήσεων Βορείου – Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τη πόλη της Σάμου στο Ηράκλειο Κρήτης .

Η Σάμος ταλαιπωρείται εδώ και πολλά χρόνια από μεγάλες πυρκαγιές , οι οποίες έχουν επιφέρει ανεπανόρθωτες οικονομικές , οικολογικές και περιβαλλοντικές ζημιές.

Σ’ όλες αυτές τις πυρκαγιές προστέθηκε και ο μεγάλος σεισμός του 2020 προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές , οι οποίες ακόμη και σήμερα ταλαιπωρούν τους κατοίκους του Νησιού .

Όπως καταλαβαίνετε η Σάμος βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα των καιρικών φαινομένων.

Η εγκατάσταση στη Σάμο του Συντονιστή Βορείου – Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης της πυροσβεστικής Υπηρεσίας δημιουργεί ένα αίσθημα ασφαλείας στους κατοίκους της .

Υπόψη δε ότι η Σάμος έχει κεντρική θέση στο ανατολικό Αιγαίο και η επέμβαση του Συντονιστή είναι σχεδόν άμεση . Μετά βεβαιότητας θα απαιτείται περισσότερος χρόνος για να επέμβει ο Συντονιστής σε εκδήλωση καιρικού φαινομένου από το Ηράκλειο της Κρήτης στη Λήμνο ή Μυτιλήνη .

Πιστεύουμε ότι η έγκριση της εγκατάστασης της έδρας του Συντονιστή στη Σάμου ήταν η ενδεδειγμένη .

Υπόψη δε ότι μέχρι το 2018 κατά την αντιπυρική περίοδο είχαν τη βάση τους δύο ( 2 ) πυροσβεστικά αεροσκάφη ( CANADA AIR ) στο αεροδρόμιο Σάμου. Από τότε και μέχρι σήμερα κατά την ανωτέρω περίοδο εδρεύουν στο αεροδρόμιο δύο ( 2 ) πυροσβεστικά ελικόπτερα .

Θα θέλαμε να αποσυρθεί η τροπολογία από τη συζήτηση στη Βουλή , να υπάρξει μια νηφάλια και επιχειρησιακά τεκμηριωμένη απόφαση και ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Βορείου – Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να παραμείνει στη Σάμο.

Ο Δήμαρχος Δήμου Δυτικής Σάμου

Θεμιστοκλης Παπαθεοφάνους.