Τις προτάσεις αλλά και τις απόψεις τους κατέθεσαν αιρετοί, φορείς αλλά και απλοί πολίτες  στην συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Σάμου προκειμένου να ληφθούν κοινές αποφάσεις με αφορμή την επικείμενη συνάντηση με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα.

Το λόγο πήρε αρχικά ο Δήμαρχος Σάμου ο οποίος ξεκαθάρισε ότι αν και η μόνη αρμοδιότητα του Δήμου ως προς το Μεταναστευτικό είναι η αποκομιδή των σκουπιδιών  δήλωσε ότι δεν έχει πάψει να τους απασχολεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πόλη της Σάμου και οι επιπτώσεις που υπάρχουν λόγω αυτού. Τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη  η αποσυμφόρηση του νησιού  , η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών στο Κέντρο , να τεθούν όροι  λειτουργίας οποιασδήποτε  νέας δομής ,(Κέντρο καταγραφής , παραμονής λίγων ημερών). Επίσης ο δήμαρχος Σάμου δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία που θα επισκεφτεί τον κ. Βίτσα πρέπει να απαρτίζεται από άτομα  που γνωρίζουν την κοινωνία και τα προβλήματά της.

Στην συνέχεια το λόγο πήραν οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων .

Από την ΔΡΑΣΗ-ΕΝΟΤΗΤΑ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ  μίλησε ο κ. Δημήτρης Μηλίγκος ο οποίος  είπε ότι θα πρέπει η επιτροπή που θα οριστεί αλλά και οι αποφάσεις που θα ληφθούν να επικαιροποιηθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο . Ζήτησε να μην υπάρξει 2η δομή στο νησί και αν τελικά γίνει η μετεγκατάσταση του ΚΥΤ να γνωρίζει η κοινωνία κάτω από ποιες συνθήκες θα λειτουργεί. Να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ για την άρση του γεωγραφικού περιορισμού μετακίνησης  των μεταναστών  και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις και από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε και να υπάρξει ισοτιμία στις αποδοχές μεταναστών.

Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης ο Κώστας Τζίχας αναφέρθηκε στις αιτίες που προκαλούν την προσφυγιά και την μετανάστευση  για τις οποίες όπως είπε δεν ασχολείται κανείς και δήλωσε ότι η μόνη λύση είναι να κλείσουν τα hot-spot στα νησιά και να καταλάβει η κυβέρνηση ότι δεν πρέπει τα νησιά νε είναι οι πρώτοι χώροι εγκλωβισμού  για τους μετανάστες. Η άλλη λύση που πρότεινε είναι να τους δίνονται με γρήγορες διαδικασίες τα απαραίτητα έγγραφα και να ταξιδεύουν για την Ηπειρωτική χώρα .

Ο επικεφαλής της ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ Χρήστος Χατζηχριστοδούλου   είπε ότι πρέπει άμεσα να γίνει μια γενναία αποσυμφόρηση, να υπάρξει μια κοινή γραμμή πλεύσης από όλους για το τι θέλει το νησί ώστε να μην  υπάρχει σύγχυση στον υπουργό και τόνισε ότι είναι λάθος να ζητούνται αντισταθμιστικά μέτρα από την κυβέρνηση σε σχέση με το μεταναστευτικό.

Άμεση αποσυμφόρηση του νησιού  και καλύτερες συνθήκες για τους μετανάστες ζήτησε και ο Δημοτικός Σύμβουλος της ΣΑΜΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ Τάσος Κοζώνης.

Τελεσίγραφο στην κυβέρνηση ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος της ΑΚΙΣ Αντώνης Σίμος, να σταλεί από όλους , για συμμόρφωση στις δεσμεύσεις της, διαφορετικά θα πρέπει να παραιτηθούν ο βουλευτής, ο Δήμαρχος και ο Αντιπεριφερειαρχης.

Διορία 20 ημερών έδωσε και ο Αντιπεριφεριάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος   στον υπουργό ώστε να μεταφέρει τουλάχιστον 3000 μετανάστες από την Σάμο στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Ως Περιφερειακή Αρχή δήλωσε ο κ. Κατρακάζος είμαστε υπέρ του να κλείσει το ΚΥΤ η τουλάχιστον να είναι ανοικτή δομή καταγραφής όπου θα μένουν για λίγες ημέρες μέχρι να οδηγηθούν στην ενδοχώρα. Επίσης ο κ. Κατρακάζος αναφέρθηκε στην επιστολή του κ. Βίτσα προς την Περιφέρεια σύμφωνα με την οποία θα πρέπει για οποιονδήποτε έλεγχο οι υπηρεσίες της να έχουν άδεια από τον υπουργό θέλοντας να καταδείξει ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα η Περιφερειακή αρχή με τη λειτουργία  των  ΚΥΤ.

Ο πρ. του Επιμελητηρίου Γιώργος Κυριαζής  πρότεινε την άρση του γεωγραφικού περιορισμού , την επαναπροώθηση στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο, λήψη  μέτρων στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων, την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου, υιοθέτηση κοινής προσέγγισης  από την ΕΕ  για το μεταναστευτικό με κοινό όραμα και ενότητα.

Ο πρ. του Δικηγορικού Συλλόγου Γιώργος Κολλάρος  δήλωσε ότι ο σύλλογος  δεν θα παραστεί  στην συνάντηση με τον υπουργό γιατί  αυτό δηλώνει ότι νομιμοποιείται ο υπουργός που δεν τηρεί τους νόμους και για το λόγο αυτό έχει αποφασιστεί να κινηθεί νομικά κατά του υπουργείου ο Δικηγορικός Σύλλογος.

Ο δικηγορικός σύλλογος  ζήτησε την τροποποίηση νόμων, την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών του ασύλου ώστε να επισπεύδονται οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου , να κλείσει το υπάρχον hot-spot και να παραχωρηθεί  στο δήμο.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης Μιχάλης Μητσός  με πικρία αναφέρθηκε σε δηλώσεις αιρετών της Δυτικής Σάμου που δηλώνουν  ότι το  μεταναστευτικό πρόβλημα δεν πρέπει να μετακινηθεί και αλλού  ενώ  μίλησε για το αίσθημα ασφάλειας που υπάρχει πλέον στους επιχειρηματίες της πόλης που καθημερινά σχεδόν είναι θύματα κλοπής.

Ο κ. Μητσός  δήλωσε ότι αν δεν φύγει το ΚΥΤ από την πόλη και δεν υπάρξει άμεση αποσυμφόρηση εντός 15 ημερών  τότε θα όλοι οι επιχειρηματίες είναι αποφασισμένοι να κλείσουν τα μαγαζιά τους.

Η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βάσω Βρινιώτη αφού αναφέρθηκε στις αιτίες που γεννούν το μεταναστευτικό πρόβλημα τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια ξεκάθαρη πρόταση και όχι μεσοβέζικη.  Μια θέση κοινή που να μην αφήνει στην κυβέρνηση περιθώρια  κοροϊδίας του λαού. Το κέντρο δήλωσε πρέπει να κλείσει και αν υπάρχει θέληση από την εργατική τάξη μπορεί να γίνει. Επίσης είπε ότι πρέπει άμεσα  να μετακινηθούν οι μετανάστες στην Ηπειρωτική χώρα και να αποσυμφορηθεί το νησί.

Ο Περιφερειακός  Σύμβουλος  Αλέκος Λυμπέρης  ανέφερε ότι  το πρόβλημα είναι κοινό με τα υπόλοιπα νησιά  του Βορείου Αιγαίου  και για το λόγο αυτό θα πρέπει να τεθεί στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την  ερχόμενη Τρίτη η  απόφαση του  δημοτικού συμβουλίου  και να την υποστηρίξει το σώμα.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Πανουράκης   δήλωσε ότι πρέπει να ζητηθεί από τον κ. Βίτσα να κλείσει το ΚΥΤ που βρίσκεται στην πόλη   και να γίνει ένα κλειστού τύπου εκτός αστικού ιστού το οποίο θα διαθέτει μονάδα παροχής πρωτοβάθμιας υγείας  και θα φιλοξενεί για μικρό χρονικό διάστημα τους μετανάστες.

Ο πρ. της Δ. Κ. Σαμίων Δημήτρης Βογιατζής  τόνισε την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης και ζήτησε η οποιαδήποτε δομή στο νησί να είναι κλειστού τύπου.

Ο κ. Σταμάτης Φιλιππής εκπροσωπώντας τον σύλλογο εργαζομένων του  νοσοκομείου, την ένωση νοσοκομειακών γιατρών και τον ιατρικό σύλλογο Σάμου κατέθεσαν την πρόταση που είχαν κάνει και στη συνεδρίαση που είχε προκαλέσει ο Δικηγορικός Σύλλογος.

Δηλαδή , να κλείσει το ΚΥΤ στην Σάμο. Στη Σάμο να υπάρχει ένας μικρός χώρος για καταγραφή, πρόληψη και πρωτοβάθμια περίθαλψη μέχρι την έκδοση πιστοποιητικού υγείας. Να ακυρωθεί η κατάπτυστη συμφωνία κυβέρνησης- Ε.Ε.-Τουρκίας.

«Ως επιστημονικά συνδικαλιστικά όργανα στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας δεν μπορούμε να μην αναδείξουμε το θέμα των πολεμικών επεμβάσεων από μεγάλους οργανισμούς και χώρες για το μοίρασμα του πλούτου, πολεμικές επεμβάσεις που δημιουργούν χιλιάδες θύματα, φτώχεια και προσφυγιά. Δεν παραβλέπουμε το τι συμβαίνει στην γειτονιά μας και ανησυχούμε, παλεύουμε για ειρήνη στον κόσμο ενάντια σε αυτούς που θέλουν να μας βάλουν να σκοτωθούμε για τα συμφέροντα των λίγων ισχυρών.

Απαιτούμε από τα αρμόδια Υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής , ΚΕΕΛΠΝΟ και Υγείας ,μέχρι να καταργηθεί η συμφωνία και να κλείσουν τα ΚΥΤ την άμεση δημιουργία πολυδύναμου ιατρείου πλήρες εξοπλισμένο και στελεχωμένο μέσα στο hot-spot,να υπάρχουν πιστοποιημένοι διερμηνείς όλο το 24ωρο μέσα στο Νοσοκομείο, να στελεχωθεί το Νοσοκομείο της Σάμου με μόνιμο προσωπικό όλων των κλάδων και όλων των ειδικοτήτων, να αυξηθεί ο προϋπολογισμός – χρηματοδότηση του νοσοκομείου».

 

Από την ένωση Ξενοδόχων Σάμου μίλησε η κ. Εύα Σταύρου η οποία αναφέρθηκε στις επιπτώσεις στο τουριστικό προϊόν λόγω μεταναστευτικού.

Το μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Σάμου Ηλίας Γιαννουλόπουλος   αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω του υπερπληθυσμού των μεταναστών στην Σάμο κυρίως στις επιχειρήσεις της πόλης ενώ ο πρ. της Ένωσης Ενοικιαζομένων  Δωματίων δήλωσε πως αν θέλουν μπορούν οι  κυβερνητικοί βουλευτές των νησιών που πλήττονται από το μεταναστευτικό  να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους  στην κυβέρνηση.

 

Να σημειώσουμε ότι την πρόταση των υγειονομικών υιοθέτησε και ο Δήμαρχος την οποία έφερε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο και έλαβε 18 ψήφους.

Η άλλη πρόταση που υπήρχε ήταν του Αντώνη Σίμου που έλαβε 4 ψήφους από τον ίδιο, τον Ελισαίο Μαυρατζώτη, την Μαριάνθη Μαστροκωνσταντή και τον Κώστα Βογιατζή Αναλυτικά η πρόταση:

Υποβολή στην κυβέρνηση εγγράφου υπό την μορφή ρητής και κατηγορηματικής απαίτησης (τελεσιγράφου) με τις εξής παρατηρήσεις
1)Απαραίτητη προϋπόθεση να ζητηθεί η ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων
2) Κλείσιμο του υπάρχοντος κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης και δημιουργία μικρής κλειστής δομής βραχείας διαμονής ελάχιστων ημερών και όχι πέρα των τριών, όπως υποσχέθηκε αρχικά το αρμόδιο υπουργείο . Ο καθορισμός της μικρής κλειστής δομής να γίνει μετά από υπόδειξη διαπαραταξιακής επιτροπής αλλά και με την συμμετοχή εκπροσώπων της στρατιωτικής αρχής της Σάμου , της αστυνομικής διεύθυνσης Σάμου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
3) Ο χώρος κράτησης παραβατικών να είναι εκτός της νήσου Σάμου.
4) Να είναι ελεγχόμενη η έξοδος των μεταναστών από τον νέοκλειστό χώρο βραχείας διαμονής για τη διασφάλιση της προστασίας και της ασφάλειας των κατοίκων από παραβατικές ενέργειες
5) Καθορισμός Κέντρου εκπαίδευσης( απασχόλησης) ανηλίκων τέκνων μεταναστών για τον ελάχιστο χρόνο παραμονής τους εντός του νέου κλειστού χώρου
6) Δημιουργία σταθμού παροχής πρώτων βοηθειών εντός του νέου κλειστού χώρου βραχείας διαμονής. Όρος υλοποίησης και μοχλός πίεσης των ανωτέρω εντός καθορισμένου χρονικού ορίου που θα τεθεί από τη Δημοτική Αρχή η από κοινού παραίτηση του Δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων, του Αντιπεριφερειάρχη με τους εκλεγμένους περιφερειακών συμβούλων Σάμου και του Βουλευτή.
Υπήρξε επίσης και ένα λευκό από τον κ. Στεφανή Νίκο.

 

Τέλος αποφασίστηκε την Παρασκευή στις 12:30 να γίνει συνάντηση του Δημάρχου με τους επικεφαλείς των Δημοτικών Παρατάξεων για το τελικό κείμενο και τις τελευταίες λεπτομέρειες  για την επίσκεψη με τον υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής.