Κανείς φοιτητής να μην εξαναγκαστεί σε έξοδο απ’ τις εστίες

Μέτρα πρόληψης για την ασφάλεια των φοιτητών

 

Το ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ καταγγέλει την απαράδεκτη και επικίνδυνη στάση της κυβέρνησης, η οποία θέλει κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού, να αδειάσει τις εστίες των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας, ανάμεσα σ’ αυτές και της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Καρλόβασι.

Δεν απαντά όμως η κυβέρνηση στα ερωτήματα που προκύπτουν όσον αφορά το πού θα πάνε οι εστιακοί φοιτητές; Πού θα μείνουν; Θα ταξιδέψουν για τις περιοχές μόνιμης κατοικίας τους εν μέσω της έξαρσης του ιού και με σοβαρότατο κίνδυνο τόσο γι’ αυτούς όσο και για τις οικογένειές τους; Πού θα βρουν τα χρήματα να μετακινηθούν και να διαμείνουν εκτός των εστιών;

Δε φτάνει που έχουν καταντήσει την εκπαίδευση προνόμιο για λίγους, δε φτάνει που πολλοί φοιτητές εξαναγκάζονται να εργάζονται για να τα βγάλουν πέρα στις σπουδές τους, δε φτάνει που πληρώνουν για πράγματα που θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν απ’ το δημόσιο πανεπιστήμιο, τώρα σπρώχνονται και στην έξοδο των εστιών, την ώρα μάλιστα που γνωρίζουμε ότι οι φοιτητές που διαμένουν σ’ αυτές προέρχονται απ’ τις φτωχότερες οικογένειες.

Αντί η κυβέρνηση να φροντίσει να λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο για την προφύλαξη και ασφαλή διαμονή στις εστίες των φοιτητών, επιχειρεί να κλείσει τις εστίες και να τους διώξει, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα των φοιτητών, διεκδικούμε μαζί τους και απαιτούμε:

  • Να πάρει πίσω η κυβέρνηση την απόφαση για εκκένωση των εστιών. Να ληφθεί κάθε απαραίτητο μέτρο για την ασφαλή διαμονή τους εκεί.
  • Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, να φροντίσει να μη μείνει κανένας φοιτητής που έχει ανάγκη χωρίς σπίτι και φαγητό.
  • Επαρκή καθαριότητα και απολύμανση στα κτίρια. Άμεση πρόσληψη προσωπικού όπου χρειάζεται, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Δωρεάν και επαρκής διάθεση των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά, γάντια, μάσκες, κλπ) για όλους τους εστιακούς φοιτητές και το προσωπικό που εργάζεται εκεί.

 

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

 

O Πρόεδρος

Σταμάτης Φιλιππής  

O Γραμματέας 

Μανώλης Παχυμανώλης