Την ιδιαίτερη ικανοποίηση του  για το κλείσιμο του παλιού ΚΥΤ και τη  λειτουργία της νέας Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής εξέφρασε ο Υπουργός  Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης  στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου  με μοναδικό θέμα τη διαδικασία παραχώρησης στο Δήμο  της έκτασης που ανήκει στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας   και  στην ΕΤΑΔ ( Εταιρεία διαχείρισης και αξιοποίησης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου).

Ο κ. Μηταράκης  ανέφερε ότι το μεταναστευτικό  αποτελεί πλέον παρελθόν για το νησί  και όχι πρόβλημα για τον μέσο πολίτη. Σε αυτό τόνισε, συνέβαλαν όλοι  που πίστεψαν στις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης  ότι θα σταματήσει το νησί να είναι χώρος μόνιμης παραμονής μεταναστών. «Αυτή την στιγμή βρίσκονται στη νέα δομή 357 άτομα, όσοι δηλαδή μετανάστες έφτασαν στο νησί τον τελευταίο χρόνο» τόνισε με έμφαση ο υπουργός ευχαριστώντας ιδιαίτερα τον βουλευτή Σάμου και τον Γ.Γ του Υπουργείου Μάνο Λογοθέτη. Δήλωσε επίσης ότι τόσο στη Χίο όσο και στη Λέσβο θα κλείσουν οι προσωρινές δομές και θα  κατασκευαστούν σύγχρονες όπως της Σάμου.

Αναφέρθηκε  ακόμη «στην καλή φύλαξη των συνόρων» που  έχει ως αποτέλεσμα να ελαχιστοποιηθούν  οι αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου.

Για τον χώρο του πρώην ΚΥΤ στην πόλη της Σάμου δήλωσε ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού  είναι να δοθούν όσα ακριβώς χρήματα χρειάζονται  για να αγοραστεί η έκταση που καταλάμβανε, από το Δήμο. Όσον αφορά  στην μεταφορά των απορριμμάτων ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι δε θα υπάρξει κανένα χρηματοδοτικό κενό  αρκεί ο Δήμος Ανατολικής Σάμου  να πει συγκεκριμένα τι χρειάζεται για την περιβαλλοντική αποκατάσταση του χώρου.

 

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του νομού τόνισε ότι η  κυβέρνηση διαχειρίζεται με τον καλύτερο τρόπο το μεταναστευτικό  και δε θα επιτρέψει ξανά η Σάμος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της μεγάλης μεταναστευτικής κρίσης που βίωσε τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος   τόνισε ότι η συνεργασία όλων έφερε το καλύτερο αποτέλεσμα για το κλείσιμο του ΚΥΤ στην πρωτεύουσα του νησιού και η συνέχιση αυτής θα μπορέσει να έχει ακόμη πιο θετικά αποτελέσματα  για την αξιοποίηση του χώρου ζητώντας να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις  από την πλευρά του Υπουργείου.

Δημοτικοί Σύμβουλοι της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης ζήτησαν να εκποιηθούν παλιές μηχανές και σκάφη που βρίσκονται σε αποθήκες του Λιμενικού και μάλιστα υπήρξε πρόταση  τα χρήματα που θα προκύψουν να δοθούν στο Λιμενικό Ταμείο.  Επίσης τέθηκε θέμα για τις αποζημιώσεις προς τους ιδιοκτήτες των όμορων οικοπέδων του πρώην  ΚΥΤ  αλλά και των δικαιούχων  που είχαν πέσει θύματα κλοπής από μετανάστες. Eπίσης ανέφεραν ότι  το υπουργείο πολύ γρήγορα και με διαδικασίες εξπρές δημιούργησε τη νέα δομή ενώ τώρα καθυστερεί  στο να καθαριστεί η περιοχή που βρίσκονταν το ΚΥΤ της ντροπής. Ο κ. Κατρακάζος επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στη δημιουργία “παραΚΥΤ” δίπλα στη νέα δομή ενώ τόνισε  με αφορμή το σχόλιο της Ολλανδέζας δημοσιογράφου ότι κανένας από την Ευρώπη δεν αναφέρθηκε  στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  των νησιωτών που από το 2015  είχαν χάσει την κανονικότητα στην καθημερινότητα τους λόγω της μεταναστευτικής κρίσης.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει όλες τις προτάσεις  που τέθηκαν στο συμβούλιο  από το οποίο απείχε η Λαϊκή Συσπείρωση σε ένδειξη διαμαρτυρίας  αναφέροντας ότι «το  “κακοστημένο σόου” της κυβέρνησης με φόντο τη Σάμο για το “επίτευγμα” της γιγάντιας φυλακής προσφύγων, συνεχίζεται».