Το Λύκειο των Ελληνίδων Παράρτημα Σάμου σας προσκαλεί στην 28η ετήσια μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Η Λύρα έχει μια ψυχή σαν σύρεις το δοξάρι» που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023 και ώρα 21:00 στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου Σάμου.

    Η παράσταση αυτή έχει ως σκοπό να αναδείξει την διαφορετικότητα της λύρας σε διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας , να διασώσει και να μεταδώσει από γενιά σε γενιά την ιδιαιτερότητα του ηχοχρώματος των παραδοσιακών οργάνων και την μοναδικότητα των χορών της κάθε περιοχής .

    Γεωγραφικά σημεία αναφοράς της εκδήλωσης είναι ο Πόντος , η Κάσος , η Ικαρία , η Κάρπαθος , η Χάλκη , η Ρόδος , η Κρήτη , η Κωνσταντινούπολη , με ανάδειξη της λύρας που παίζεται σε κάθε μία από αυτές τις περιοχές .

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε ανοιχτό χώρο του Αρχαίου Θεάτρου Πυθαγορείου Σάμου με μουσικούς των παραδοσιακών οργάνων από την κάθε περιοχή (ποντιακή/δωδεκανησιακή/ικαριακή και Πολίτικη λύρα και λαούτα) ενώ οι φορεσιές των χορευτών θα είναι πιστά αντίγραφα παραδοσιακών φορεσιών των αντίστοιχων περιοχών.

    Φιλοξενούμενο Σωματείο : Λύκειο των Ελληνίδων Παράρτημα Ικαρίας