ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο GROUND CONTROL https://www.groundcontrolparis.com του Παρισιού, έναν πρωτοποριακό πολιτιστικό χώρο, πραγματοποιήθηκε στις 22/07/2022 η παρουσίαση του Φεστιβάλ Festum “π”, με τη συνεργασία του Δήμου Ανατολικής Σάμου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του ΕΟΣ Σάμου και του Αρχιμουσικού Διονύση Δερβή – Μπουρνιά, παρουσία Γάλλων προσωπικοτήτων των μαθηματικών, της τέχνης και της πολιτικής.

Έπαιξαν πιάνο και μίλησαν, ο διάσημος συνθέτης Karol Beffa, ο μαθηματικός Ανδρέας Παπασαλούρος, ο Καθηγητής του Conservatoire de Paris, Claude Abromont και ο ιστορικός Guillaume Malaurie.

Με την παρουσία τους μας τίμησαν ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία κ. Ζεβελάκης Δημήτρης, από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ο κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου, Αντιπρύτανης διοικητικών υποθέσεων, ο κ. Στέλιος Ξανθόπουλος Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών, ο κ. Βασίλης Μεταφτσής, Καθηγητής Μαθηματικών, ο κ. Ανδρέας Παπασαλούρος Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η κ. Έλενα Θεοδωροπούλου Αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων και φοιτητικής μέριμνας.

Τέλος ο κ. Cèdric Villani, Μαθηματικός βραβευμένος με το «Fields Medal» έστειλε και βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό θαυμασμού για το φεστιβάλ.

Οι καλεσμένοι μας ενθουσιάστηκαν με τα πολυβραβευμένα κρασιά του συνεταιρισμού μας και το ραντεβού ανανεώθηκε για τις 21 – 28/8 στη Σάμο, όπου θα πραγματοποιηθούν συναυλίες κλασικής μουσικής στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγόρειου, θερινό σχολείο με τη συμμετοχή Γάλλων και Ελλήνων φοιτητών στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθώς και διαλέξεις καθηγητών του Concervatoire de Paris, στο Καρλόβασι.

Η συνεργασία των παραπάνω φορέων με Γαλλικά Πανεπιστήμια, πολιτιστικούς φορείς ή και με αντίστοιχους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης της αλλοδαπής, είναι επιβεβλημένη και θα αναδείξουν την στενή σχέση και αλληλεπίδραση των Μαθηματικών και της Μουσικής, με συνεκτικό κρίκο τον φημισμένο Σαμιακό Οίνο και τους ιδιαίτερους δεσμούς που συνδέουν τη Σάμο και τη Γαλλία, από τον 18ο αιώνα μέχρι και σήμερα.

Μέσω των δράσεων αυτών, θα προβληθεί η ιστορία της Σάμου, ο πολιτισμός, η επιστήμη και η ελληνογαλλική φιλία, με κεντρικό πρόσωπο αναφοράς τον Πυθαγόρα. Πρόκειται για μια ελληνογαλλική γιορτή της μουσικής και των μαθηματικών, με στόχο τη δημιουργία ενός διεθνούς κέντρου Πυθαγορείων Ερευνών στο νησί του Πυθαγόρα.

Την όλη εκδήλωση κάλυψε συνεργείο της ΕΡΤ, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν για το γεγονός διεθνή ΜΜΕ.

Το Δήμο Ανατολικής Σάμου εκπροσώπησε η Αντιδήμαρχος κ. Κάιλα Δέσποινα.

 

Από το Δήμο Ανατολικής Σάμου