Ενημέρωση για τα projects που είναι σε εξέλιξη και αφορούν την πλούσια βιοποικιλότητα των νησιών  του Νομού είχε το μεσημέρι της Παρασκευής ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου  από τους υπευθύνους του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος»  Θεόδωρο Τσιμπίδη και Αναστασία Μήλιου. Ο κ. Κατρακάζος βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου όπου και φιλοξενούνται εξήντα και πλέον ερευνητές από  διαφορετικές χώρες του κόσμου ( σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές, Καναδά, Η.Π.Α, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη, Βιετνάμ κ.α) και παρουσίασαν τα όσα έχουν προετοιμάσει το διάστημα παραμονής τους στο νησί δίνοντας   άγνωστα μέχρι τώρα,στοιχεία  για τη χλωρίδα και την πανίδα των νησιών που μπορούν να αξιοποιηθούν κατάλληλα  προς όφελος του τόπου.

Ο Αντιπεριφεριάρχης αφού ευχαρίστησε τους νεαρούς ερευνητές δήλωσε ότι είναι στόχος της Περιφερειακής Ενότητας να βοηθήσει  ώστε να γίνει το νησί τόπος παρατηρητηρίου πουλιών (bird watchers)  μιας και διαθέτει 230 είδη σπάνιων πουλιών όπως η κίσσα με τον μαύρο λαιμό. Σύμφωνα με τον κ. Κατρακάζο  θα υλοποιηθεί μελέτη που υπήρχε από τον  πρώην Νομάρχη Μανόλη Κάρλα για παρατηρητήριο στην περιοχή της Αλυκής στη Ψιλή  Άμμο  ενώ υπάρχει ήδη ένα εγχειρίδιο με πληροφορίες για τα είδη των πουλιών , το χρυσό τσακάλι και τον χαμελέοντα.”Στόχος μας η προστασία, η ανάδειξη και η «εκμετάλλευσή» της για την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου”δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου.

Τέλος υπάρχει σχέδιο για την κατασκευή θόλου εικονικής πραγματικότητας στο Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο  κάτι που θα προσελκύσει  ακόμη περισσότερο κόσμο ενώ υπάρχει το site της Π.Ε Σάμου samosnature.gr με όλα τα στοιχεία για τη χλωρίδα και την πανίδα του νομού.