ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Μαζί με τα αυτονόητα συγχαρητήρια στην ΚΕΔΕ, που, με τη βοήθεια του ομίλου My Market διοργανώνει την σπουδαία πρωτοβουλία/πρόγραμμα «Πόλη με ποδήλατα – Όμορφη Πόλη», δε μπορώ παρά να αναρωτηθώ, νιώθοντας αν μη τι άλλο νοσταλγία, “θα ξαναβρούμε τα ποδήλατα μας, στη Σάμο”;

Ως ενιαίος Δήμος, η Σάμος συμμετείχε για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κινητικότητας το 2015, με περισσότερες από 70 δράσεις, στο Βαθύ, το Καρλόβασι και το Πυθαγόρειο. Το 2016 προχώρησε ακόμη περισσότερο και κατάφερε να συμπεριληφθεί στη λίστα των 10 πόλεων που διακρίθηκαν μεταξύ 2.500 συμμετοχών! Το 2017, μαζί με τους Δελφούς και τον Άλιμο, χαρακτηρίστηκε ως Δήμος “με εξαιρετικές επιδόσεις” και υποψήφιος για την ειδική κατηγορία βραβείων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας που αφορά πόλεις και περιοχές με λιγότερους από 50.000 κατοίκους. Και το 2019 βρέθηκε στη δεύτερη σχετική θέση.

Ήταν το επιστέγασμα μιας δουλειάς που έγινε με σχεδιασμό και όραμα και κινητοποίησε πάνω από 2.500 Σαμιώτισσες και Σαμιώτες, που πρόσφεραν εθελοντικά πολύτιμο έργο, με πνεύμα συνεργασίας και πραγματική πίστη στη σημασία που έχει η βιώσιμη κινητικότητα και η βιώσιμη προσβασιμότητα στις σύγχρονες πόλεις.

Σήμερα, η Σάμος χωρίστηκε και πάλι σε δύο Δήμους, αλλά πρωτοβουλίες όπως οι πιο πάνω πρέπει να διατρέχουν ενιαία τη σαμιακή κοινότητα, διότι ενισχύουν τη συνοχή και διαφημίζουν το υπέροχο νησί μας.

Η Σάμος ωφελείται από κάθε είδους εξωστρέφεια -όπως απέδειξε άλλωστε πρόσφατα και η παραλαβή των δύο πυροσβεστικών οχημάτων από το γερμανικό Δήμο του Sindelfingen, οι στενές σχέσεις με τον οποίο θεμελιώθηκαν το Σεπτέμβριο του 2017, όταν ο Δήμαρχος Dr. Bernd Vöhringer επισκέφθηκε το νησί μας, στο πλαίσιο και της στενής συνεργασίας που είχαμε στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης ο ίδιος ως Επικεφαλής της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Γερμανίας  και εγώ ως Αντιπρόεδρος στο Κογκρέσο και Επικεφαλής της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Ελλάδας.

 

Μιχάλης Α. Αγγελόπουλος