Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης,

άμεση καταβολή δώρου Χριστουγέννων

Στήριξη απεργιακών κινητοποιήσεων Υγειονομικών και Εκπαιδευτικών στις 14 και 15 Δεκέμβρη αντίστοιχα:

Τετάρτη 14/12 – 12.00 στην είσοδο του Νοσοκομείου Σάμου

Πέμπτη 15/12 – 11.00 στην Πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα – γιατί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και όλες οι προηγούμενες, με τα μισθολόγια του 2011 και 2015 και τους υπόλοιπους αντιλαϊκούς νόμους, μας αφαίρεσαν ετησίως το ισοδύναμο περισσότερων από 4 μηνιαίους μισθούς και κατήργησαν τα επιδόματα εορτών και αδείας – ιδιαίτερα την παρούσα περίοδο που είμαστε αντιμέτωποι με συνεχείς ανατιμήσεις στο ρεύμα, τα καύσιμα, είδη βασικής ανάγκης αλλά και την συνεχιζόμενη φοροληστεία.

Δικαιολογημένη, επομένως, είναι η αγανάκτηση μας με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι ο κρατικός προϋπολογισμός, που καταγράφει αύξηση καθαρών εσόδων κατά 5,257 δις ευρώ (το 1ο δεκάμηνο 2022), «δεν αντέχει» ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ενώ στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 προβλέπονται νέες επιδοτήσεις 8,3 δις για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στα παραπάνω προστίθενται οι επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης στους επιχειρηματικούς ομίλους ύψους 5,8 δις ευρώ, για τις οποίες «περίσσεψαν» οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων, καθώς και η μονιμοποίηση της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, από την οποία οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα «εξοικονομήσουν» 871 εκατ. ευρώ ετησίως.

Αγανακτούμε γιατί γνωρίζουμε ότι εμείς, μαζί με τις υπόλοιπες λαϊκές οικογένειες θα κληθούμε να τα πληρώσουμε μέχρι το τελευταίο ευρώ, με τα αντιλαϊκά μέτρα που είναι προαπαιτούμενα για τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και με:

  • την όξυνση της φοροληστείας σε βάρος μας, με την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1,6 δις

  • μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για τη Δ.ΥΠ.Α (πρώην ΟΑΕΔ) κατά 70 εκατ. ευρώ και για τον ΕΟΠΥΥ κατά 149 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισφορές των συνταξιούχων για υγειονομική περίθαλψη παραμένουν αυξημένες από το 2016

  • μείωση των οικογενειακών επιδομάτων κατά 265 εκατ. ευρώ, των επιδομάτων για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα κατά 158 εκατ. ευρώ και των επιδομάτων στους ΑμεΑ κατά 76 εκατ. ευρώ.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι τόσο στη φάση της κρίσης όσο και της ανάκαμψης, χαμένοι είμαστε οι εργαζόμενοι, που πληρώνουμε, με την ένταση της εκμετάλλευσης και της φοροληστείας, είτε για να «διασωθούν» είτε για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν ανεχόμαστε να θυσιάζονται τα δικαιώματα μας για να εξασφαλίζεται η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματιών , γι’ αυτό απαιτούμε:

 ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ξεκινώντας από την καταβολή του επιδόματος Χριστουγέννων.

 Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα σε εργαζόμενους στο δημόσιο που εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες

 Κατάργηση ΦΠΑ και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε ρεύμα, καύσιμα και βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης

  • Τα αιτήματα για αυξήσεις στους μισθούς, συναντούν τα αιτήματα για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και πλήρη υγειονομική περίθαλψη για όλο το λαό, για κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, αιτήματα για τα οποία παλεύουν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

  • Συναντούν και τα αιτήματα των εκπαιδευτικών που απαιτούν αυξήσεις και άμεση καταβολή δώρων, αλλά και φωνάζουν προς κάθε κατεύθυνση ότι η αμφισβήτηση απ’ την κυβέρνηση του δικαιώματος μονιμοποίησης των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, αποτελεί “αιτία πολέμου” για όλο το εκπαιδευτικό κίνημα! Η διεκδίκηση κάλυψης όλων των αναγκών των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των σχολειών μας δε σταματά!

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών και των εκπαιδευτικών που έχουν ανακοινωθεί για τις 14 και 15 Δεκέμβρη αντίστοιχα.

Καλούμε σε συμμετοχή των συναδέλφων στις 24ωρες απεργίες των ομοσπονδιών τους και στην οργάνωση δυναμικών – μαζικών κινητοποιήσεων και στη Σάμο απ’ τα σωματεία τους.