Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, όπου εκεί ενημερώθηκε από την κα Χριστιάνα Καλογήρου και τον κ. Νίκο Κατρακάζο για την πορεία των έργων στο Νομό, αλλά και το φλέγον ζήτημα της «υγειονομικής βόμβας» του ΚΥΤ Σάμου, όπου δεν τηρεί τις προϋποθέσεις υγιεινής. Εκεί όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε η Κυβέρνηση αποδεικνύει συνεχώς την εγκληματική της αδιαφορία σε όλα και ειδικά στο θέμα του μεταναστευτικού.

00Varvitsiotis08

Στη συνέχεια ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επισκέφθηκε με τη συνοδεία του το ΚΥΤ Σάμου, όπου στην είσοδο τον υποδέχθηκε η Διοικήτρια του ΚΥΤ κα Μαρία – Δήμητρα Νιούτσικου. Η Διοικήτρια ενημέρωσε τον κ. Βαρβιτσιώτη για διάφορα θέματα λειτουργίας του ΚΥΤ. Η συζήτηση στάθηκε ιδιαίτερα στους αριθμούς των μεταναστών – προσφύγων που διαβιούν εντός και εκτός ΚΥΤ (περίπου 4.300 άτομα). Όπως ανέφερε η κα Μαρία – Δήμητρα Νιούτσικου σήμερα αναχωρούν 86 άτομα με το πλοίο της γραμμής και μεταβαίνουν στην ενδοχώρα. Εκεί για πρώτη φορά εκτός από τους όρους της «ευαλωτότητας», «πρόσφυγας», αναφέρθηκε και ο όρος «καθεστώς επικουρικής προστασίας», κάτι το οποίο αιφνιδίασε και όλους τους παρευρισκόμενους   που δεν γνώριζαν τι σημαίνει αυτός ο όρος. Ψάξαμε κι εμείς στις σελίδες του ΥΜΕΠΟ και το παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο:

«Τι είναι το καθεστώς επικουρικής προστασίας;»

Οι προϋποθέσεις χορήγησης του καθεστώτος αυτού διέπονται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το καθεστώς επικουρικής προστασίας χορηγείται σε πρόσωπα που κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρή βλάβη στη χώρα καταγωγής τους.

Η σοβαρή βλάβη, σύμφωνα με το νόμο, συνίσταται σε:

α) θανατική ποινή ή εκτέλεση, ή

β) βασανιστήρια ή απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία

ή γ) σοβαρή προσωπική απειλή κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας αμάχου λόγω βίας ασκούμενης αδιακρίτως σε καταστάσεις διεθνούς ή εσωτερικής ένοπλης σύρραξης.

Το άσυλο και η επικουρική προστασία είναι πολύ παρεμφερή καθεστώτα, συμπεριλαμβάνονται δε στον ενιαίο όρο ‘καθεστώς διεθνούς προστασίας’, που σημαίνει ότι ένα άτομο απολαμβάνει προστασία από τη διεθνή κοινότητα / ένα άλλο κράτος, επειδή η δική του χώρα δεν μπορεί ή αρνείται να τον προστατεύσει (δηλαδή να του εξασφαλίσει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά του).

Στη συνέχεια ενημέρωσης από τη Διοικήτρια του ΚΥΤ, περίπου 350 άτομα θα αναχωρήσουν την ερχόμενη εβδομάδα για την ενδοχώρα, ενώ αναχωρούν συνέχεια και ασυνόδευτοι ανήλικοι για τις δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Στην Υπηρεσία Ασύλου ουσιαστικά εδώ και πολύ καιρό δουλεύουν τρία άτομα, εκτός ότι τον τελευταία καιρό έχουν έρθει άλλα πέντε άτομα δηλαδή στην ουσία οκτώ άτομα.

Ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επισκέφθηκε και την Υπηρεσία Ασύλου, αλλά κι εκεί παρ’ όλες τις ερωτήσεις του δεν λάμβανε ολοκληρωμένες απαντήσεις, αλλά μισόλογα και καμία ενημέρωση κάτι που ο ίδιος αποκάλεσε «ότι πρέπει να σταματήσει η μπαχαλοποίηση που επικρατεί στο ΚΥΤ.

Μετέβη σε χώρους φιλοξενίας όπου βρίσκονται προκάτ οικίσκοι και σκηνές, με τα σκουπίδια να έχουν τον πρώτο ρόλο και εξερχόμενος από το ΚΥΤ έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:

00Varvitsiotis03

«Για άλλη μία φορά ερχόμενος στη Σάμο, αντιμετωπίζω και αντικρίζω την ίδια εικόνα. Εικόνα εξαθλίωσης, εικόνα ντροπής. Καμία βελτίωση δεν έχει γίνει από την τελευταία επίσκεψη, που είχαμε κάνει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον Οκτώβρη. Και αυτό δείχνει τελικά ότι, ο ανθρωπισμός όσων κυβερνούν, βυθίζεται στις λάσπες, στις σκηνές και τα λύματα, στην εγκατάλειψη των Hot Spot.

Εγώ θέλω για άλλη μία φορά να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου και για την υγειονομική βόμβα που υπάρχει στο Hot Spot της Σάμου. Και για τον κίνδυνο που υπάρχει για τον τοπικό πληθυσμό, μέσα από την ύπαρξη μίας παραγκούπολης στις παρυφές της πρωτεύουσας του νησιού και για την αδυναμία να λειτουργήσουν επιτέλους οι υπηρεσίες ασύλου.

Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να λέμε τα ίδια και τα ίδια, να καταγγέλλεται η κυβέρνηση από όλους τους οργανισμούς για την αδυναμία διαχείρισης του προσφυγικού.

Να χάνονται δισεκατομμύρια €υρώ, ευρωπαϊκής βοήθειας σε άγνωστες επιδοτήσεις. Επιτέλους ας αναλάβουν την ευθύνη τους και αν δεν μπορούν να το λύσουν, ας φύγουν και ας έρθουμε εμείς που ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε αυτά τα συντρίμμια που θα αφήσουν πίσω τους.

Δεν έχουμε καμία ενημέρωση από την υπηρεσία ασύλου από τη Σάμο (σε ερώτηση πόσα άτομα εξετάζονται την ημέρα). Το γεγονός ότι και ο ίδιος ο προϊστάμενος της Σάμου, βρίσκεται στην Αθήνα και ποτέ εδώ, δείχνει και την αδυναμία να οργανώσουν σωστά την δουλειά τους.

Για τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται στο ΚΥΤ, ο κ. Βαρβιτσιώτης απάντησε πως « Εγώ δέχομαι τα στοιχεία έτσι όπως τα λένε. Ακόμα και να είναι μόνο 3.700 όπως ισχυρίζονται, η εικόνα που αντιμετωπίζει οποιοσδήποτε επισκεφτεί το Hot Spot της Σάμου, είναι μια εικόνα ντροπής για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

00Varvitsiotis04

Για τα κυκλώματα διακινητών που έχει αναφερθεί ο κ. Βίτσας. «Υπάρχουν περιπτώσεις διακινητών που έχουν παραπεμφθεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές τον τελευταίο χρόνο, όμως μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Αυτό δείχνει ότι έχουμε στείλει ένα μήνυμα προς τους διακινητές ότι, δεν κυνηγάμε κανέναν, τα σύνορα μας είναι ελεύθερα και ακόμα και οι λαθροδιακινητές μπορούν να κάνουν ανενόχλητα τη δουλειά τους».

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη το Δημαρχείο Σάμου, όπου ο Δήμαρχος κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος ανέφερε τα προβλήματα της καθημερινότητας της πόλης με τη συνύπαρξη του ΚΥΤ, τις επαφές που έχει κάνει με τον κ. Βίτσα και που στην ουσία δεν έχουν κάποιο αποτέλεσμα βελτίωσης, καθώς και άλλες δραστηριότητες του Δήμου Σάμου που βγάζουν το καλό πρόσωπο προς τα έξω.

πηγη: Samos Today