Επίσκεψη  στο νησί της Σάμου πραγματοποιεί ο Βουλευτής Β’ Αθηνών και  Υπεύθυνος Τομεάρχης  Μεταναστευτικής Πολιτικής  της Νέας Δημοκρατίας  Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Πρώτος σταθμός  της επίσκεψής του  στο νησί  ήταν το Κέντρο  Υποδοχής και Ταυτοποίησης  όπου ξεναγήθηκε από την διοικήτρια από την οποία  και ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στη δομή.   Αμέσως μετά την ξενάγηση του  εξέφρασε την απογοήτευσή του σχετικά με την εικόνα που αντίκρισε όσον αφορά τις δεκάδες σκηνές περιμετρικά του Κέντρου  και αναρωτήθηκε τι θα γίνει  σε μια ξαφνική νεροποντή.

Σε δήλωσή του εξερχόμενος του Κέντρου ο κ. Βαρβιτσιώτης  φανερά απογοητευμένος  για την ενημέρωση  και για την όλη κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του μεταναστευτικού  και για την πολιτική των ανοικτών συνόρων που εφάρμοσε. «Ο κ. Μουζάλας φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση που βιώνει σήμερα η Σάμος. Οι συνθήκες που  επικρατούν στο Κέντρο δε παραποιούν τιμή για την χώρα και  βέβαια δεν ανταποκρίνονται στον πακτωλό των χρημάτων  που έχει διαθέσει η Ευρωπαϊκή  Ένωση  για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. Φάνηκε ότι δεν υπάρχει οργάνωση  από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που δεν ξέρει τι γίνεται σε κάθε HOT-SPOT. Αν συνεχίσουμε έτσι θα διχαστεί η τοπική κοινωνία και  πάνω από όλα θα κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές σε πολύ κακές συνθήκες υγιεινής και φιλοξενίας » δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αμέσως μετά το Κέντρο επισκέφτηκε την Περιφερειακή Ενότητα  όπου τον υποδέχτηκε εγκάρδια ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος  ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο νησί  σε σχέση με το μεταναστευτικό και  τόνισε την αναγκαιότητα της άμεσης αποσυμφόρησης του νησιού.

Επόμενος σταθμός ήταν ο Δήμος Σάμου. Εκεί ο Δήμαρχος Μιχάλης Αγγελόπουλος  έκανε λόγο για κυβερνητική ανεπάρκεια  και αδράνεια για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Μίλησε για κλονισμό της συνοχής του τόπου  ενώ τέλος δήλωσε ότι είναι λάθος να συνδέεται η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ  με το μεταναστευτικό.

Από την  πλευρά του ο κ. Βαρβιτσιώτης  δήλωσε ότι για να υπάρξει αποσυμφόρηση θα πρέπει να τελειώνουν οι υποθέσεις εξέτασης ασύλου που εκκρεμούν εδώ και ένα χρόνο και τέλος τόνισε ότι ο Σαμιακός λαός πρέπει να εγκαλέσει την κυβέρνηση για τρία πράγματα :

«Πρώτον για την κακή και μη τήρηση  της συμφωνίας  που ή ίδια διαφημίζει.

Δεύτερον για το ότι δεν έχει εφαρμόσει κανένα μέτρο από αυτά που είχε υποσχεθεί εδώ και ένα χρόνο

και τρίτον για το ότι δεν έχει αξιοποιήσει σε κανένα βαθμό τα εκατοντάδες εκατομμύρια που της δόθηκαν για το μεταναστευτικό.  Το μόνο που κάνει είναι να διχάζει την τοπική κοινωνία και να κατατάσσει αυτούς που ανησυχούν ως ακραίους και τους   εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης  που ενδιαφέρονται για το καλό του τόπου τους  να τους χαρακτηρίζει ξενοφοβικούς. Δυστυχώς  ανθρωπισμός  δεν σημαίνει εγκλωβίζω ανθρώπους επί μήνες κάπου που δεν επιθυμούν»  τόνισε με νόημα στο τέλος της τοποθέτησής του.

 

Να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στο νησί ο κ. Βαρβιτσιώτης  συνοδευόταν από τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ Σάμου Πάρι Παπαγεωργίου, τον πρώην πρόεδρο της Νίκο Στεφανή και μέλη του κόμματος.

Το βράδυ της Δευτέρας  πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συγκέντρωση- ομιλία στο Ξενοδοχείο AIOLIS .

ΒΙΟΛΕΤΑ ΤΡΙΠΟΔΗ