Στις 100 πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης του Δήμου αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους κατά τη διάρκεια  της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή το μεσημέρι στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Αρχικά αναφέρθηκε στην κατάσταση που βρήκε τον Δήμο  την 1η Ιανουαρίου 2024 όπου  δεν του παραδόθηκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή ούτε τα κλειδιά του Δημαρχείου ενώ στους υπολογιστές αντίκρισε μόνο μαύρες οθόνες, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Υπήρχαν είπε ανεκτέλεστες αποφάσεις ενώ ακόμη και τα αυτοκίνητα του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι  δεν είχαν μεταβιβαστεί στον Δήμο. Στο Ε9 του Δήμου υπάρχουν μόνο 19 ακίνητα ενώ όπως συμπλήρωσε και ο γραμματέας του Δήμου  του  ανήκουν 420 ακίνητα. Δεν έχει γίνει ακόμη εκκαθάριση στη δημοτική επιχείρηση του πρώην Δήμου Μαραθοκάμπου και τη Σαμιακή Αρωγή.

Αναφορικά με τα χρέη του Δήμου ο κ. Παπαθεοφάνους γνωστοποίησε  ότι αυτά αγγίζουν τα 2.123.000 ευρώ  και γίνονται προσπάθειες για να βεβαιωθούν στα ΑΦΜ των οφειλετών.

Σημαντικό μέλημα του δήμου είναι να ενταχτεί σε ειδικό πρόγραμμα η δημιουργία χώρου αδέσποτων ζώων .

Για τις σχολικές μονάδες ανέφερε ότι εντάχθηκε η ανακατασκευή της Πορφυριάδας σχολής  με το ποσό των 699.000 ευρώ ενώ προχωρούν οι διαδικασίες και για τα σχολεία του Πλατάνου και των Κοντακαιίκων. Αναφορικά με το κολυμβητήριο είπε ότι στοχεύει στην έναρξη της λειτουργίας του για 6 μήνες το χρόνο.

Για το μεγάλο έργο του παραλιακού μετώπου Καρλοβάσου ανέφερε ότι εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης  ενώ  τόνισε ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι η ολοκλήρωση της παράκαμψης Καρλοβάσου .

Για το χωροταξικό είπε ότι  έχει προγραμματιστεί για  τις επόμενες ημέρες μία συνάντηση  με  φορείς και μηχανικούς του ΤΕΕ ώστε να κατατεθούν προτάσεις  που θα συμπεριληφθούν στη νέα μελέτη.

Τη δυσαρέσκεια του εξέφρασε ο κ. Παπαθεοφάνους  για την αργοπορία της αποζημίωσης των σεισμόπληκτων Σαμιωτών και αναφέρθηκε εκτενώς στις επαφές που είχε στην  Αθήνα με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες υπουργείων για μια σειρά   θεμάτων που αφορούν στο δήμο.

Επίσης ανέφερε ότι  έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την πύλη εισόδου του Καρλοβάσου που είναι έτοιμη να υποδεχτεί πλοιάρια από τη γειτονική Τουρκία.

Τέλος δήλωσε ότι θα υπάρξει συνεργασία του δήμου Δυτικής Σάμου  και του ΚΤΕΛ για τη λειτουργία δημοτικής συγκοινωνίας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου δεσμεύτηκε ότι με την μεγάλη εμπειρία του στην τοπική αυτοδιοίκηση θα καταφέρει με τους συνεργάτες του να στηθούν γερά πόδια στο Δήμο  ώστε να μην κινδυνεύει να καταρρεύσει ενώ παραδέχτηκε ότι ο μεγάλος του αντίπαλος είναι η καθημερινότητα με τα αυξημένα προβλήματα τους που καλούνται να επιλύσουν.