Να υποβληθούν μηνυτήριες αναφορές κατά  παντός υπευθύνου για τη λειτουργία του ΚΥΤ και να συγκληθεί άμεσα έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα το μεταναστευτικό και τα προβλήματα της πόλης παρουσία του Βουλευτή και του Αντιπεριφερειάρχη αποφάσισαν  οι σύλλογοι που συμμετείχαν στην σύσκεψη που προκάλεσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου.

Συγκεκριμένα οι σύλλογοι  που παρέστησαν τελικά: Ιατρικός, Νοσοκομειακών Γιατρών, Εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Σάμου, Οδοντιατρικός Σύλλογος, Ιδιωτικών                Υπαλλήλων, Δικαστικών Υπαλλήλων, Εμπορικός , Εστίασης, Δημοτικών Υπαλλήλων, Ξενοδόχων, Γονέων και Κηδεμόνων αποφάσισαν να στηρίξουν τις προτάσεις που κατέθεσε το Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου οι οποίες ήταν:

Να κατατεθούν μηνυτήριες αναφορές

1)κατά του Δήμου Σάμου για το γεγονός ότι επιτρέπει και ανέχεται εντός του αστικού ιστού τη λειτουργία ακατάλληλων εγκαταστάσεων hotspot,

2)κατά του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και κατά παντός υπευθύνου για παράβαση καθήκοντος αφού παραβιάζεται ο νόμος 4375/2016 που αφορά στην οργάνωση και τη λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου για την εύρυθμη λειτουργία της ανοιχτής δομής της πόλης ,

3)κατά της διοικήτριας του ΚΥΤ και του υπουργού για παράβαση του άρθρου 12 του Νόμου 4540/2018 διότι δεν γίνονται επαρκείς εξετάσεις και δεν λαμβάνονται επαρκή μέτρα προληπτικά και θεραπευτικά για λοιμώδεις νόσους αλλά και κατά της διοικήτριας και του Πολιτικού Προϊσταμένου του Δήμου ως ηθικού αυτουργού για παράβαση του Ν. 4042/2012 για ρύπανση του περιβάλλοντος από τη λειτουργία του ΚΥΤ,

4)κατά της Περιφέρειας Β. Αιγαίου για πράξεις και παραλείψεις της αρμόδιας υπηρεσίας του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας η οποία γνώριζε εδώ και τέσσερα χρόνια ότι παραβιάζονται σε βάρος της δημόσιας υγείας οι όροι λειτουργίας του hotspot εντούτοις γνωμοδότησε μόλις τον Οκτώβριο του 2018.

5)Τέλος αποφασίστηκε να διακριβωθεί με την συνεργασία Ιατρικού και Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών αν υπάρχουν πλημμέλειες και παραβάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ και να υποβληθεί  συλλογικά αίτημα προς τη Δ.Ο.Υ Σάμου για φορολογικό έλεγχο των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Σάμο.

Οι πρόεδροι η  οι εκπρόσωποι των συλλόγων που πήραν το λόγο κατά τη διάρκεια της  συνάντησης  εξέφρασαν την αγωνία τους για την τύχη της πόλης, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω του μεγάλου αριθμού  μεταναστών που κυκλοφορούν στην Σάμο η οποία έχει προκαλέσει τη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού , οι έμποροι αλλά και οι επαγγελματίες δήλωσαν ότι αισθάνονται μόνοι τους στην προσπάθεια να αλλάξει η κατάσταση και να επανέλθει η πόλη στην κανονικότητα της  ενώ μίλησαν για την μεγάλη παραβατικότητα που προκαλεί το αίσθημα της ανασφάλειας στους διαμένοντες στην πόλη.

Όλοι συμφώνησαν ότι το ΚΥΤ πρέπει να κλείσει χωρίς όμως να θεωρούν δική τους αρμοδιότητα το αν θα πρέπει να μετεγκατασταθεί ,  συγκλίνοντας στο ότι πρέπει να υπάρχει μια δομή όπου θα παραμένουν 2-3 ημέρες οι μετανάστες  και  στην συνέχεια θα αναχωρούν για την Ηπειρωτική χώρα.

Ακούστηκαν  φωνές διαμαρτυρίας για οικονομικά συμφέροντα που φρενάρουν την επίλυση η τουλάχιστον την εκτόνωση του προβλήματος ενώ πολλοί άφησαν αιχμές για συμπατριώτες τους που ευνοούνται από αυτήν την κατάσταση και πλέον δεν μιλούν ενώ αρχικά ήταν κατά των μεταναστών και οποιασδήποτε δομής στο νησί.

Πολλές φορές ακούστηκε η φράση από τους ομιλητές ότι ο βουλευτής είναι απόν και ότι οι κάτοικοι της πόλης έχουν αφεθεί στη μοίρα τους  λέγοντας ότι υπάρχουν συμφωνίες για να θυσιαστούν κάποια νησιά μεταξύ αυτών και η Σάμος  σηκώνοντας το βαρύ φορτίο του προσφυγικού.

Να σημειώσουμε ότι αρχικά παρευρέθηκαν μέλη της Κίνησης  SOS που ζήτησαν να τοποθετηθούν  αλλά το προεδρείο τους γνωστοποίησε ότι η πρόσκληση του Δ.Σ απευθύνονταν μόνο σε συλλόγους και δεν αποτελούσε η συνάντηση μια ανοιχτή συγκέντρωση πολιτών. Φανερά δυσαρεστημένα τα μέλη της κίνησης αποχώρησαν από την αίθουσα .